Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Αυστηρότερες ποινές για εργοδότες που δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα

Αυστηρότερες θα είναι οι ποινές σε εργοδότες, οι οποίοι δεν κατέβαλαν τα δεδουλευμένα, είτε πρόκειται για μισθούς είτε για ωφελήματα, στους εργαζομένους τους ενώ πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να αποφασίζει, πέρα από το πρόστιμο που θα επιβάλλει στους παρανομούντες εργοδότες, και σχετικά με την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων.

Το θέμα του περί προστασίας των μισθών τροποποιητικού νόμου του 2012 συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, νομοθεσία η οποία, στοχεύει, όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Αντρέας Φακοντής, στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου μέσω της αύξησης των ποινών ώστε η μη εφαρμογή της νομοθεσίας να καθίσταται αποτρεπτική αλλά και να δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να επιδικάζει οφειλόμενα ποσά προς τους εργαζόμενους σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων της συγκεκριμένης νομοθεσίας με την καθυστέρηση ή και τη μη καταβολή μισθών από εργοδότες.

«Τα παράπονα αυξήθηκαν κατά 100% για την περίοδο 2009 – 2012, ενώ μόνο το τελευταίο εξάμηνο υποβλήθηκαν 829 παράπονα. Παράλληλα οι ποινικές διώξεις έχουν αυξηθεί κατά 900%, στοιχείο το οποίο από μόνο του καταδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς μερίδα εργοδοτών είτε καθυστερούν να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα μισθούς και ωφελήματα προς τους εργοδοτούμενους τους ή δεν τα καταβάλλουν καθόλου» δήλωσε.

Όπως είπε, η προτεινόμενη νομοθεσία προνοεί αύξηση των ποινών από 3.400 ευρώ που ήταν το πρόστιμο σε 15.000 ευρώ και από 3 μήνες φυλάκιση σε 6 μήνες φυλάκιση. Το Δικαστήριο θα μπορεί ακόμη, πέρα από το πρόστιμο που θα καθορίζει, να αποφασίσει και αναφορικά με την καταβολή των δεδουλευμένων του εργαζόμενου σε μισθούς και ωφελήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η νομοθεσία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και επανέλαβε πως στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με το εν λόγω φαινόμενο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φακοντής είπε πως μέχρι σήμερα ο αριθμός των περιπτώσεων που οδηγήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου ήταν πολύ περιορισμένος, επανέλαβε ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο έχει οξυνθεί και έχουν οδηγηθεί στο Δικαστήριο 70 σχετικές υποθέσεις σε σύγκριση με 7-10 που ήταν παλαιότερα.

Ερωτηθείς τέλος αν η νομοθεσία θα ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου ο εργοδότης προβαίνει σε περικοπές μισθών χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων, ο κ. Φακοντής απάντησε καταφατικά, εξηγώντας πως και σε αυτή την περίπτωση θεωρείται αδίκημα εφόσον γίνεται παρακράτηση μισθού ή ωφελημάτων εργαζομένου χωρίς τη συγκατάθεση του, κατά παραβίαση είτε των συλλογικών συμβάσεων είτε των νομοθεσιών.

astra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου