Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σκληρή και μακρά η "μάχη" κυβέρνησης-τρόικας/ Ικανοποιημένος ο ΥΠΟΙΚ

Σκληρή και μακρά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η μάχη της κυβέρνησης με την τρόικα για τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης. Mε τα δύο μεγάλα θέματα επί τάπητος, τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων οργανισμών ΑΗΚ και ΑΤΗΚ, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχίστηκαν σήμερα σε ανώτατο επίπεδο στο υπουργείο Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση.


Το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων Κυβέρνησης – Τρόικας, εκφράζει ο Υπουργός Οικονομικών, την ίδια ώρα που πηγή της Κεντρικής Τράπεζας εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η Τρόικα ζητά στοιχεία που αφορούν το συνταξιοδοτικό, αναφέρει αξιόπιστη πηγή. Την ίδια ώρα, παρόλο που δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν άλλη συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κυβέρνησης – Τρόικας εντός του Σαββατοκύριακου, αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή αν η αποστολή της Τρόικας το ζητήσει.

Αύριο το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών αναχωρεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Eurogroup που θα την πραγματοποιηθει την ερχόμενη Δευτέρα ενω στη συνέχεια θα προεδρεύσει του Ecofin. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι αναμένεται ότι με την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών στην Κύπρο την Τετάρτη, οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν πλέον σε μια άλλη βάση, αφού πιθανόν να έχουν ήδη παρασχεθεί στο μεσοδιάστημα όλα τα στοιχεία που επιθυμεί να δει η Τρόικα.

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, στην οποία συμμετείχε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανικός Δημητριάδης, στο Υπουργείο Οικονομικών. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Ταυτόχρονα τεχνοκρατικές ομάδες τόσο στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην κεντρική τράπεζα, εξέταζαν θέματα συνεργατισμού, κοινωνικές παροχές, συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, αλλά και τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργεί ο οίκος Pimco. Η τρόικα θεωρεί πως αν δεν υπάρξει ιδιωτικοποίηση οργανισμών τότε η στήριξη των τραπεζών θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Υπουργοί και Τροϊκανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών ανάλαφροι, με την πεποίθηση ότι βρίσκονται κοντά σε φόρμουλα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τροϊκανοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να υπογράψουν μνημόνιο αν δεν γνωρίζουν το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες.

 Ικανοποιημένος ο ΥΠΟΙΚ 

Την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων Κυβέρνησης – Τρόικας, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή μετά την ολοκλήρωση της σημερινής πολύωρης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε πολιτικό επίπεδο, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις λεπτομέρειες της συζήτησης λόγω παράκλησης της Τρόικας.

 Στο Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται οι συνεδριάσεις μεταξύ τεχνοκρατών της Κυβέρνησης και της Τρόικας, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Σιαρλή, αναμένεται να συνεχιστούν επί καθημερινής βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

«Οπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα της Τρόικας συνεχίστηκαν σήμερα, το θέμα μας σήμερα ήταν το χρηματοοικονομικό, γι αυτό είχαμε σήμερα μαζί μας και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως και το θέμα του Συνεργατισμού, οπωσδήποτε – όπως γνωρίζετε – ήταν στην ατζέντα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι συζητήσεις εξελίχθηκαν όπως αναμένονταν, είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία των συζητήσεων, αλλά και πάλι – όπως γνωρίζετε – η παράκληση της ομάδας της Τρόικας είναι ότι ‘δεν αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες της συζήτησης’».

Πρόσθεσε ότι «οι ίδιοι δεν κάνουν απολύτως καμία δήλωση – αυτός είναι ο κανόνας – κι εμείς πρέπει να περιοριστούμε σε πολύ λακωνικές δηλώσεις όπως αυτές που σας κάνω τώρα».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ως προς την ικανοποίησή του, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «έχουμε ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου εργαζόμαστε, όπως γνωρίζετε οι διαβουλεύσεις, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες, έγιναν κάποιες δηλώσεις στο τέλος της ημέρας μετά από μια μακράν συζήτηση».

Πρόσθεσε ότι «αρχίσαμε και σήμερα, αρκετές ώρες έχουν δαπανηθεί στη συζήτηση των θεμάτων που αναφέρθηκαν, είμαστε ικανοποιημένοι με το πλάνο και την πρόοδο των συζητήσεων και οι συζητήσεις όπως γνωρίζετε θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να εξαντλήσουμε πλήρως όλα τα θέματα».

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τα επιμέρους θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί σήμερα το πρωί». Αναφέρθηκα, όμως, πρόσθεσε, «στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που είναι οπωσδήποτε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία μας ενδιαφέρουν και οπωσδήποτε ενδιαφέρουν και την ομάδα της Τρόικας».

 Όπως είπε ο Υπουργός, «έγινε μια εις βάθος συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, συναφές με το θέμα αυτό ήταν και το θέμα του Συνεργατισμού».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συνεχιστούν σήμερα οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σιαρλή είπε ότι οι τεχνοκράτες της Τρόικας μαζί με τους δικούς μας τεχνοκράτες είναι σε συνεδριάσεις και θα συνεχίσουν και σήμερα και αύριο και την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι «εγώ προσωπικά όμως – όπως και πάλι θα γνωρίζετε – αύριο το απόγευμα πρέπει να φύγω για να παραστώ στη συνεδρία του Eurogroup τη Δευτέρα και στη συνέχεια να προεδρεύσω της συνεδρίας του Ecofin την Τρίτη και αμέσως μετά, το βράδυ της Τρίτης θα φύγω και θα επιστρέψω στην Κύπρο τα ξημερώματα της Τετάρτης για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις, διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις με την ομάδα της Τρόικας».

«Το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», επανέλαβε τέλος

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα εκφράζει πηγή της ΚΤ 

Συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό τομέα, εκφράζει πηγή της Κεντρικής Τράπεζας. Ειδικότερα, σε σχέση με τον Συνεργατισμό, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η αντιπρόταση της ΚΤ για υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου (Ράμπομπανκ).

Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα ζητά όπως αμφότερα τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και εμπορικές τράπεζες τεθούν υπό την εποπτεία της ΚΤ.

Αναφορικά με το θέμα των αξιογράφων, ενώ η Τρόικα επιμένει στην μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, όπως έγινε στην περίπτωση της Ισπανίας η ΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπέβαλε αντιπρόταση όπως τα αξιόγραφα μετατραπούν σε μετοχές, αλλά τα ταμία ανακούφισης των τραπεζών να δίνουν τόκο γύρω στο 4% για πέντε χρόνια, έτσι ώστε τα αξιόγραφα να επιφέρουν κάποια απόδοση στους κατόχους τους, δίνοντας τους την δυνατότητα να πωλήσουν τις μετοχές στο μέλλον.

Πάντως, η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι τόσο στενά, ώστε η ενδεχόμενη επιστροφή του συνόλου των μετατρέψιμων αξιογράφων ύψους 1,4 δις στους κατόχους τους, μπορεί να καθορίσει το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και κατ` επέκταση το κατά πόσον το δημόσιο χρέος θα θεωρηθεί βιώσιμο ή όχι.

Οι συζητήσεις στην ΚΤ άρχισαν από τις 9:00 το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα. Οι διαπραγματεύσεις με την ΚΤ θα συνεχιστούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς τη Δευτέρα.

Οι "κόκκινες γραμμές" της Κυβέρνησης 

Η κυβέρνηση επιμένει σε περιφρούρηση της ΑΤΑ, του 13ου μισθού, του δημόσιου χαρακτήρα των ημικρατικών οργανισμών και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Η τρόικα, όπως αφέθηκε χθες να διαρρεύσει, επιμένει σε κατάργηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, σε πώληση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, σε περικοπές των κοινωνικών παροχών και σε κοινή εποπτεία τραπεζών και Συνεργατισμού.

Άγνωστο παραμένει το ποσό, που χρειάζεται να δανειστεί η Κύπρος από το Μηχανισμό Στήριξης. Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί το ύψος της στήριξης των τραπεζών.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι οι τράπεζες δε χρειάζονται περισσότερα από €6 δις. Η τρόικα υπολογίζει περίπου τα διπλάσια.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της Pimco από τους διαγνωστικούς ελέγχους στις τράπεζες αναμένεται να είναι έτοιμα τις επόμενες βδομάδες. Η στήριξη των τραπεζών επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα του χρέους και το μέγεθος του δημοσιονομικού προγράμματος. Οι επικεφαλής της τρόικας επέμεναν χθες ότι αν δεν καθοριστεί σχεδόν επακριβώς το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τότε δεν μπορεί να υπογραφεί μνημόνιο.

Οι διαφωνίες αυτές οδηγούν τις διαβουλεύσεις, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε πολιτικό επίπεδο, αντί σε επίπεδο συμφωνίας για το μνημόνιο. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που χθες το απόγευμα κλήθηκε και μετέβη στο Υπουργείο Οικονομικών η κυπριακή ομάδα διαπραγμάτευσης, που αποτελείται από την Υπουργό Εργασίας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Τίτο Χριστοφίδη.

 Αύριο θα γίνει αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Τι διαμείφθηκε χθες Ενδεικτική της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν η χθεσινή πρώτη μέρα επαφών του κλιμακίου της τρόικας. Οι διαβουλεύσεις εξελίχθηκαν σε ολοήμερο θρίλερ με συνεχείς ανατροπές, σε σχέση με το προκαθορισμένο πρόγραμμα, ενώ «επιβλήθηκε» συσκότιση σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε δήλωση, στην οποία προέβη αργά χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, περιορίστηκε ν’ αναφέρει πως έγινε ανασκόπηση των όσων έχουν λεχθεί και συζητηθεί με την τρόικα εξ αποστάσεως. Υπήρξε, είπε, η κοινή εκτίμηση πως έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά και πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Επισήμανε, ωστόσο, ότι απομένει πολλή δουλειά να γίνει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε χθεσινοβραδινή ομιλία σε εκδήλωση της ΔΕΟΚ έδειξε να παραμένει αμετακίνητος σε ζητήματα, τα οποία θεωρούνται αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

 Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για κοινές με τη ΔΕΟΚ θέσεις, κατά την έκφρασή του, όπως είναι η περιφρούρηση της ΑΤΑ, του 13ου μισθού και του δημόσιου χαρακτήρα των Ημικρατικών Οργανισμών.

 Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δηλώσεις αξιωματούχου της, θεωρεί ότι η συμφωνία με την τρόικα για το Μνημόνιο θα πρέπει να υπογραφεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, αφήνει αιχμές ότι από το καλοκαίρι ως σήμερα χάθηκε χρόνος, τονίζοντας ότι οι κυπριακές Αρχές βιάζονται περισσότερο τώρα απ’ ό,τι προηγουμένως για τη συμφωνία.

 Στο μεταξύ το θέμα της στήριξης της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα βρεθεί στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο, δε θα συζητηθεί διεξοδικά, καθώς ακόμη οι συζητήσεις της τρόικας και της κυβέρνησης βρίσκονται στο αρχικό στάδιο. Προφανώς, θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών. Βάσο Σιαρλή.

πηγή: Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου