Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Προειδοποίηση αγροτικού κινήματος για δυναμικές κινητοποιήσεις

Την απογοήτευση και τον προβληματισμό τους για τις επιχειρούμενες μειώσεις που δέχεται ο προϋπολογισμός της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014-2020, μέσα από την πρόταση του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, εκφράζουν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Αγροτική, Παναγροτικός και Ευρωαγροτικός, προειδοποιώντας για δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν βελτιωθούν οι προτάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο ΓΓ του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος ανέφερε πως κάτω από τις πιέσεις ορισμένων βόρειων χωρών, με προεξάρχον το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μόνιμα αντιτίθεται στην ΚΑΠ, με την πρόταση αυτή καταγράφονται συνολικές μειώσεις στον προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΚΑΠ που ανέρχονται συνολικά στο 17%, δηλαδή γύρω στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης περιόδου, με το ενδεχόμενο μείωσης στους εθνικούς φακέλους μερικών χωρών μελών μέχρι και 30%.

Ο κ. Κάρυος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες όπως διατηρήσουν τη χρηματοδότηση της αγροτικής οικονομίας, η οποία δεν ξεπερνά το 1% των συνολικών δημόσιων δαπανών της ΕΕ, στα προηγούμενα επίπεδα και ανέφερε πως το κυπριακό αγροτικό κίνημα συμπαρατάσσεται ενεργά στις προσπάθειες του αγροτικού κινήματος της ΕΕ που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ενωμένο την αντίδρασή του «στα επιχειρούμενα κτυπήματα, προειδοποιώντας με δυναμικότερες αντιδράσεις», η μορφή των οποίων θα αποφασισθεί στις 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

 Ανέφερε πως το κυπριακό αγροτικό κίνημα προγραμματίζει να αντιδράσει δυναμικά “αν δεν βελτιωθούν οι προτάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ” και κάλεσε την Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, όπως συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση των αρνητικών εξελίξεων που θα καταγραφούν, όπως ανέφερε, ως οι χειρότερες για τον αγροτικό κόσμο και μάλιστα επί Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Ο κ. Κάρυος ανέφερε πως «καλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία, που προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου της ΕΕ, να ενεργήσει καταλυτικά και να μην υποχωρήσει στις όποιες πιέσεις, δεδομένης και της μειονεκτικής θέσης στην οποία βρισκόμαστε λόγω της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για τη συνομολόγηση του μνημονίου».

Καλούμε την Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «όπως, μέσα από το συνεχιζόμενο διάλογο, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για διαμόρφωση προτάσεων που να εξυπηρετούν την κυπριακή αγροτική οικονομία, οι οποίες συνίστανται στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ξηροθερμικού κλίματος μας και της απόστασής μας από τις ηπειρωτικές αγορές τις ΕΕ».

 Ο κ. Κάρυος είπε ακόμη πως το εισόδημα του Κύπριου αγρότη βρίσκεται σχεδόν κάτω από το όριο της φτώχιας λόγω της εκμετάλλευσής του από τους μεσάζοντες στην εμπορία αγροτικών προϊόντων. Υπογράμμισε πως η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια δυνατή ΚΑΠ, που να στηρίζεται από ένα δυνατό προϋπολογισμό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση των τροφίμων και τη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κάρυος, άμεσες ενισχύσεις που είναι εκταρικές λαμβάνουν σήμερα γύρω στις 37 χιλιάδες Κύπριοι πολίτες που κατέχουν γη, οι οποίοι θα υποστούν σημαντική, όπως ανέφερε μείωση, στις επιδοτήσεις αυτές.

 Είπε πως η μείωση στον προϋπολογισμό για τον πυλώνα αυτό της ΚΑΠ υπολογίζεται γύρω στο 9%. Σε σχέση με τον πυλώνα των επενδύσεων στην αγροτική οικονομία και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της, είπε ότι η μείωση στον προϋπολογισμό του υπολογίζεται γύρω στο 6%.

Ο κ. Κάρυος ανέφερε πως η μείωση των επενδύσεων στην αγροτική οικονομία είναι λανθασμένη, εξυπηρετεί τα μεγάλα κράτη που δεν είναι γεωργικά και αποβαίνει εις βάρος των νοτίων χωρών της ΕΕ, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των βορείων και των νοτίων χωρών της Ένωσης.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας μίλησε για κίνδυνο εισβολής των αμερικάνικων μονοπωλίων στην ΕΕ όσον αφορά στα θέματα της διατροφικής αλυσίδας καθώς και εισβολής από τρίτες χώρες διατροφικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, όπως ανέφερε.

Είπε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από το αγροτικό κίνημα της Κύπρου ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, σε παγκύπριο αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Εμείς είμαστε υπέρ στο να εξευρεθούν ισορροπημένες πολιτικές», ανέφερε. Ο κ. Χάμπας ανέφερε πως εφόσον αναπτύσσονται μονοπώλια στον τομέα των τροφίμων, αυτά θα καθορίζουν και τις τιμές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωαγροτικού Συνδέσμου Λάμπρος Αχιλλέως ανέφερε πως η Κύπρος πρέπει να προτάξει τα σοβαρά μειονεκτήματά της ως νησί που βρίσκεται σε μια ακραία γεωγραφική θέση, ούτως ώστε να έχει πλεονεκτήματα στον προϋπολογισμό που θα συνταχτεί από την ΕΕ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου