Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Παγώνουν για άλλο ένα χρόνο τα δημόσια βοηθήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.


rik

Με νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η Κυβέρνηση εισηγείται μηδενικές αυξήσεις τόσο για το βασικό μέρος του βοηθήματος, όσο και για το συμπληρωματικό που δίνεται ανά εξαρτώμενο τέκνο.
Οι αυξήσεις που έπρεπε να δοθούν με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή είναι 6,31 τοις εκατόν.
Η αντίστοιχη περσινή αύξηση που επίσης δεν δόθηκε είναι 5%. Πέρσι είχε δοθεί εφάπαξ ποσό της τάξης του 3%.

onlycy.com

Αμετάβλητο παραμένει από 1ης Ιουλίου 2012 το δημόσιο βοήθημα για κάλυψη βασικών αναγκών, παρά την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως προβλέπει κυβερνητικό σχέδιο κανονισμών το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και παραπέμπεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής με τη σύμφωνη τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής.
Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε σήμερα τους νομοθετικούς κανονισμούς περί δημοσίων βοηθημάτων και υπηρεσιών και για το ανώτατο ποσόν, το οποίο μπορεί να παραχωρηθεί για την κάλυψη βασικών αναγκών ενός αιτητή ή λήπτη δημόσιου βοηθήματος.
“Με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή”, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, “για επιλεγμένες ομάδες αγαθών έχει  υπάρξει μια μεταβολή στο δείκτη της τάξης του 6,31% ως προς τις βασικές ανάγκες”.
“Λαμβάνοντας υπ` όψη, επίσης, ότι, κατά την προηγούμενη χρονιά, θα έπρεπε να είχε καταβληθεί μία αύξηση 5% για τις βασικές ανάγκες, συνολικώς δηλαδή θα έπρεπε σήμερα οι βασικές ανάγκες να αυξηθούν κατά 11,31%”.

Πέρυσι, όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής, δεν δόθηκε η αύξηση του 5%,ήταν μηδενική η αύξηση, αλλά η Κυβέρνηση έδωσε ένα εφάπαξ ποσόν της τάξης του 3%”.
“Για τη φετινή χρονιά και λαμβάνοντας υπ` όψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά ο τόπος μας”, συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, “η εισήγηση είναι για μηδενική αύξηση, δηλαδή οι βασικές ανάγκες να παραμείνουν όπως ήσαν μέχρι σήμερα”.

“Συγκεκριμένα”, δήλωσε ο κ. Φακοντής, “για το λήπτη θα παραμείνει στο ποσόν των 452 ευρώ ανά μήνα, αντί μιας αύξησης που θα έφθανε στα 503,12 ευρώ και για κάθε εξαρτώμενο, που έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του το ποσόν των βασικών αναγκών θα παραμείνει στα 226 ευρώ ανά μήνα αντί να αυξηθεί στα 251,56 ευρώ, ενώ για κάθε εξαρτώμενο που είναι κάτω των 14 ετών, θα παραμείνει στα 135,60 ευρώ τον μήνα αντί για 150,94 ευρώ”.
“Αυτή η εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων”, είπε ο κ. Φακοντής, “έχει ουσιαστικά υιοθετηθεί και από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου