Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πολιτική απάντηση στον «οικονομικό Μεσαίωνα» της Τρόικας ζητά ο Γ. Ομήρου

Σε κατάργηση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, διάλυση του κοινωνικού ιστού και επιστροφή σε έναν οικονομικό Μεσαίωνα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας για όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τρόικας στη διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση.

Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο να συγκαλέσει άμεσα τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει πλέον πολιτική παρέμβαση προς την ΕΕ. Οι πληροφορίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, είπε ο κ. Ομήρου δημιουργούν την εικόνα ότι η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας και ότι επιχειρείται η επιστροφή σε ένα οικονομικό Μεσαίωνα.

 «Ουσιαστικά επιχειρείται η κατάργηση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους με συγκεκριμένες απαιτήσεις στις οποίες έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψη και πέραν τούτου επιχειρείται η πλήρη αποσάθρωση και διάλυση του κοινωνικού ιστού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

 Πρόσθεσε ότι είναι εκπληκτικό ότι εγείρεται θέμα διαγραφής του χρέους της Κυβέρνησης προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και κατάργηση της οποιασδήποτε συνεισφοράς του κράτους προς το Ταμείο. Αυτό σημαίνει, συνέχισε, είτε πτώχευση του ΤΚΑ, άρα κατάργηση του θεσμού της σύνταξης, είτε τριπλασιασμός ίσως και περισσότερο των συνεισφορών στο ΤΚΑ και συντριπτική μείωση των συντάξεων, αν όπως είπε, θα υπάρξουν συντάξεις.

 «Συνεπώς η κατάσταση φαίνεται να είναι όχι απλώς δύσκολη, αλλά τραγική, δραματική», ανέφερε ο κ. Ομήρου διερωτώμενος πού είναι η κοινοτική αλληλεγγύη. Όπως είπε η ΕΕ, δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων στη βάση της αρχή της αλληλεγγύης. Η συμπεριφορά των Τροϊκανών, ανέφερε, πόρρω απέχει από το να διαφυλάσσει και να υπερασπίζεται αυτή την αρχή, η οποία όπως είπε, στην περίπτωση της Κύπρου θα έπρεπε να είναι πολύ πιο έντονη και θερμή, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι χώρα κατεχόμενη και ότι η Τουρκία που είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα παραβιάζει ευρωπαϊκές αποφάσεις οι οποίες επιβαρύνουν την Κυπριακή Δημοκρατία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 Εξήγησε ότι τόσο η εμπορική ναυτιλία της Κύπρου όσο και οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν υποστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το εμπάργκο στα τουρκικά λιμάνια και τον τουρκικό εναέριο χώρο.

 Η ΕΕ από το 2005, ανέφερε ο κ. Ομήρου, έχει αποφασίσει ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί προς το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, προσθέτοντας ότι συνεπώς η ΕΕ έχει μια ευθύνη για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται όλες αυτές τις συντριπτικές επιβαρύνσεις.

 «Πού είναι λοιπόν η κοινοτική αλληλεγγύη; Δεν την βλέπουμε. Βλέπουμε μια προσπάθεια να εξουθενωθεί το κυπριακό Κράτος και να συντριβεί η κυπριακή κοινωνία», ανέφερε.

 Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι ανεξάρτητα από τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την δανειακή σύμβαση, «αυτή η ώρα είναι μια ώρα ευθύνης για όλους μας».

Πρόσθεσε ότι τα όσα τυχόν αποφασιστούν τώρα θα σημαδέψουν την κυπριακή κοινωνία για δεκαετίες. Απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να συγκαλέσει τις πολιτικές δυνάμεις, να υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση και αν πράγματι αυτές είναι οι οριστικές απαιτήσεις της Τρόικας, να υπάρξει πλέον διαδικασία πολιτικής παρέμβασης.

 Πρόσθεσε ότι η Τρόικα είναι υπάλληλοι κάποιων ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων και δεν μπορεί το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίζουν ότι εγκαταλείπονται οι πολιτικές της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και μονόπλευρης λιτότητας και ότι πρέπει υπάρξουν μέτρα και πολιτικές ανάπτυξης και η Τρόικα στην Κύπρο, σε πολύ χειρότερη έκδοση απ’ ότι έπραξε αλλού να προσπαθεί όχι απλώς να επιβάλει συνθήκες δημοσιονομικής εξυγίανσης που είναι επιβαλλόμενες, αλλά σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξουθένωσης του κοινωνικού κράτους, διάλυσης του κοινωνικού ιστού, επιστροφής σε έναν οικονομικό Μεσαίωνα.

 «Εδώ και τώρα», ανέφερε ο κ. Ομήρου, «θα πρέπει ο διάλογος να περάσει σε πολιτικό επίπεδο», κάτι που όπως είπε θα πρέπει να αποφασιστεί σε μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 Ερωτηθείς κατά πόσο ανησυχεί ότι το κράτος είναι κοντά στη στάση πληρωμών, δεδομένης της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απαντήσει η Κυβέρνηση, αναφέροντας ωστόσο ότι είναι προφανές ότι οι ταμιακές δυνατότητες του κράτους δεν είναι απεριόριστες.

 «Εκείνο για το οποίο είχαμε διαβεβαίωση είναι ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου υπάρχει δυνατότητα να ανταποκριθεί η Κυβέρνηση στις οικονομικές της υποχρεώσεις», είπε. Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Moody’s λόγω της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται και στην Κυβέρνηση, αλλά όπως είπε «ας μην βγάζουν την ουρά του απ’ έξω οι Τροϊκανοί, διότι αναμένονταν για αρκετές εβδομάδες και δεν απαντούσαν αν θα έρθουν ή όχι».

Συνεπώς, είπε, «ας πάψουν αυτοί οι οίκοι να μεταχειρίζονται τις χώρες κατά τέτοιο απαξιωτικό εξευτελιστικό τρόπο και επιτέλους ας περιοριστούν τουλάχιστον στην μελέτη των οικονομικών δεδομένων και όχι στις συμπεριφορές περί καθυστερήσεων ή όχι».

 Ερωτηθείς αν για τον ίδιο το πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο και όχι ο χρόνος υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Ομήρου είπε «ασφαλώς το περιεχόμενο, παρά να εμπλέξουμε όχι μόνο την παρούσα αλλά και τις επόμενες γενιές με το να καταργήσουμε ουσιαστικά το δικαίωμα σύνταξης».

 Όπως είπε σήμερα όπως διαφάνηκε στη συζήτηση στη Βουλή των Γερόντων, οι συντάξεις είναι κάποιες φορές κάτω από το όριο της φτώχιας και τώρα η Τρόικα απαιτεί να διαγραφεί το χρέος του κράτους προς το ΤΚΑ ύψους 7,5 δις. ευρώ και να καταργηθεί η εισφορά του Κράτους προς το Ταμείο.

Αυτό είπε σημαίνει ότι η κυπριακή κοινωνία η οποία δημιούργησε ένα κράτος πρόνοιας εδώ και 60 χρόνια θα πρέπει να το καταργήσει, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια παθητικής αναμονής. Όπως είπε, «αν μείνουμε στα νύχια μιας τοκογλυφικής έμπνευσης και νοοτροπίας διαχείρισης, τότε μιλάμε για επιστροφή σε ένα οικονομικό Μεσαίωνα.

πηγή: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου