Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Οικοδομική βιομηχανία – το επόμενο χαράκωμα

Σε άμεση ακύρωση των απεργιακών μέτρων που εξήγγειλαν και σε διάλογο καλεί τις συντεχνίες των εργαζομένων των μελών της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), σημειώνοντας ότι η έκκληση που έγινε για αποφυγή ενσωμάτωσης οποιασδήποτε αύξησης ή ΑΤΑ στους μισθούς Δεκεμβρίου ήταν μέτρο που επιβαλλόταν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η ΟΣΕΟΚ δια του Γενικού Διευθυντή της Νίκου Κελεπέσιη απαντά ‘σε διάφορα δημοσιεύματα’ – όπως αναφέρει – διευκρινίζοντας ότι η θέση της «σε σχέση με την παγοποίηση της ΑΤΑ και των μισθολογικών αυξήσεων της 1ης Ιανουαρίου 2012 είναι σύμφωνη με την πρόταση της ΟΕΒ, όπως έχει κατατεθεί στη συνάντηση της 16/01/2012, της ηγεσίας της με τις ηγεσίες της ΣΕΚ και της ΠΕΟ».
«Το κάλεσμα στους Συνδέσμους μας ώστε τα μέλη τους να αποφύγουν την ενσωμάτωση στους μισθούς της 31/12/2011 οποιασδήποτε αύξησης, περιλαμβανομένης και της νέας ΑΤΑ, επιβαλλόταν ως πρώτο μέτρο υποβοήθησης των εργοληπτικών επιχειρήσεων, οι οποίες συνεπεία της ανεπαρκούς ζήτησης στον κατασκευαστικό τομέα και της έλλειψης ρευστότητας αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας», προστίθεται.

Πρόθεση της Ομοσπονδίας «δεν είναι η κατάργηση της ΑΤΑ και των συλλογικών συμβάσεων όπως κάποιοι προσπαθούν να διαμηνύσουν», αναφέρεται. Εξάλλου, συνεχίζει, «αν αυτός ήταν ο στόχος μας θα ήταν η καταλληλότερη στιγμή να καταγγείλουμε τη σύμβαση, η οποία από τις 31/12/2010 έχει λήξει και όχι να συνεχίσουμε το 2011 να καταβάλουμε ΑΤΑ και ωφελήματα στους εργαζόμενούς μας».

Θεωρούμε, προστίθεται, «ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη την εξαγγελία απεργιακών μέτρων σε βάρος των εργοληπτών και καλούμε τις Συντεχνίες των εργαζομένων να προβούν σε άμεση ακύρωσή τους».

Εκφράζεται η άποψη ότι «η εργατική αναταραχή στον τομέα θα προσθέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα με ευρύτερες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, κάτι που η ΟΣΕΟΚ ουδόλως επιθυμεί».
Τέλος, η ΟΣΕΟΚ καλεί «τις συντεχνίες των εργαζομένων να εντατικοποιήσουμε το μεταξύ μας διάλογο, με στόχο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης».

Onlinecy.com

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012 10:57 πμ

Δεύτερες σκέψεις για πάγωμα μισθών - ΑΤΑ φέρονται να κάνουν οι μεγαλοεργολάβοι

Η ΟΣΕΟΚ θα απευθύνει τώρα πρόσκληση στις συντεχνίες για συνέχιση της διαβούλευσης με στόχο την ανανέωση της σύμβασης που έληξε το 2010 (φωτ. αρχείου).
Λευκωσία: Δεύτερες φαίνεται ότι σκέψεις κάνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), που ως γνωστό είχε αποφασίσει πάγωμα μισθών και ΑΤΑ. Η εξέλιξη προέκυψε ύστερα από συνάντηση της οργάνωσης με τον Σύνδεσμο Λευκωσίας που εκπροσωπεί και τις μεγαλύτερες εργοληπτικές εταιρείες.

Η ΟΣΕΟΚ θα απευθύνει τώρα πρόσκληση στις συντεχνίες για συνέχιση της διαβούλευσης με στόχο την ανανέωση της σύμβασης που έληξε το 2010. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν βεβιασμένες τις αποφάσεις της ΟΣΕΟΚ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Ρουσιάς, επιβεβαίωσε ότι θα απευθυνθεί πρόσκληση, αλλά ερωτηθείς αν θα αποσυρθεί η επιστολή για πάγωμα μισθών – ΑΤΑ, απέφυγε να τοποθετηθεί.

Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Η ΔΕΟΚ καλεί, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία, όλους τους εργαζομένους του τομέα «σε συστράτευση και ενότητα ώστε να υπερασπιστούν με αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα τους στην εργασία».

    Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, το Γενικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΔΕΟΚ συνεδρίασε χτες Τετάρτη και ασχολήθηκε με την κατάσταση που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία μετά τη μονομερή απόφαση της ΟΣΕΟΚ για τη μη καταβολή της ΑΤΑ για το 2012 και την κωλυσιεργία της για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας που έχει λήξει στις 31/12/2010.

    Η ΔΕΟΚ εκφράζει «δυσαρέσκεια για την μονομερή απόφαση της ΟΣΕΟΚ για τη μη καταβολή της ΑΤΑ και τη μη ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης», καλώντας παράλληλα την ΟΣΕΟΚ να εγκαταλείψει τις ακραίες τοποθετήσεις και να προσέλθει σε διάλογο με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα ώστε να εξευρεθεί λύση σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την οικοδομική βιομηχανία κατά τρόπο που να αποτρέπεται η κρίση στις εργασιακές σχέσεις και η διασάλευση της εργατικής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία.

    Καλεί παράλληλα την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τη μεσολαβητική υπηρεσία να αναλάβουν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να προλάβουν μια εργατική αναταραχή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

    Η ΔΕΟΚ καλεί ακόμα το συνδικαλιστικό κίνημα σε ενότητα για να μπορέσει να αγωνιστεί μέχρι τέλους για τα δίκαια δικαιώματα των εργαζομένων.

    Καλεί, τέλος, τα μέλη της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΔΕΟΚ να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων της Οικοδομικής Βιομηχανίας που έχουν συγκαλέσει οι Συντεχνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή