Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Για την πετυχημένη απεργία στα λεωφορεία Λευκωσίας

Κάνουμε αρχή με την πρώτη απεργία του 2012 στα λεωφορεία Λευκωσίας που ξεκίνησε ως 24ωρη στις 2/1/2012, αφού η εταιρεία δεν κατέβαλε τους μισθούς του Δεκέμβρη και μετατράπηκε σε επ' αόριστον μέχρις ώτου έληξε με επιτυχία στις 4/1/2012. Απειλήθηκαν απεργιακά μέτρα και σε Λεμεσό και Πάφο αλλά τελικά τα αιτήματα των εργαζομένων ικανοποιήθηκαν έγκαιρα μετά και από την απεργία στη Λευκωσία.

................................
Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε προηγουμένως μέσα στον Δεκέμβρη ως διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και ΟΣΕΛ και μετακυλήστηκε από την εργοδοσία στους εργαζόμενους. Αρχικά ο ΟΣΕΛ αρνήθηκε να πληρώσει τους 13ους, οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν με απεργία και πληρώθηκαν αλλά τελικά δεν πληρώθηκαν για τους 12ους. Κατά τη διαρκεια της απεργίας η κυβέρνηση έδωσε μεγάλο ποσό στην εταιρεία ως ενδιάμεση λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας.

http://sigmalive.com/inbusiness/news/financials/452801
......................
Νέο πρόβλημα προέκυψε στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας - ΟΣΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Πολίτης, οι εργαζόμενοι του ΟΣΕΛ σβήνουν τη Δευτέρα για 24 ώρες τις μηχανές των λεωφορείων τους αφού η εταιρεία δεν διαθέτει επαρκές ποσό έτσι ώστε να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων για το μήνα Δεκέμβριο. Τα νέα απεργιακά μέτρα των εργαζομένων φέρνουν στην επιφάνεια για άλλη μία φορά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες δημόσιων μεταφορών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΥ
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, δήλωσε,ότι αναμένει απο τον ΟΣΕΛ ότι αναμένει να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για τα θέματα τα οποία τους αφορούν.
Αυτό που θα τονίσω, είπε ο Υπουργός είναι ότι το κράτος, στην προκειμένη περίπτωση, κινείται μέσα στο πλαίσιο των συμβάσεων ανάθεσης στις εταιρείες εκείνες που ανέλαβαν τις δημόσιες συγκοινωνίες''.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
31/12/2011 - 12:55
....................................
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) συγκάλεσαν έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα στις 15.00 στην πλατεία Σολωμού, με την ελπίδα όπως μέχρι αυτή την ώρα υπάρξουν εξελίξεις που βοηθούν ώστε να προτείνουν, στους επ’ αόριστο απεργούντες υπαλλήλους, τερματισμό των απεργιακών μέτρων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Αθως Ελευθερίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των απεργών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τη Διεύθυνση και τη Διοίκηση της εταιρείας και με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, με στόχο να καταβληθεί στην εταιρεία κάποιο ποσό που να επιτρέπει την καταβολή του 12ου μισθού στους υπαλλήλους για να τερματισθεί σε πρώτο στάδιο η απεργία, και στη συνέχεια να συζητηθούν τόσο η διαφορά της εταιρείας με το Υπουργείο όσο και η διαφορά της εταιρείας με τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά την τήρηση της συλλογικής σύμβασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
03/01/2012 - 12:14
.......................................................

ΚΥΠΕ | 04/01/2012

Κατ’ αρχήν συμφωνία για λήξη της απεργίας υπογράφηκε πριν από λίγο μεταξύ του ΟΣΕΛ και των εκπροσώπων των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Οι συντεχνίες θα θέσουν σε λίγη ώρα ενώπιον Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, στην πλατεία Σολωμού, τη συμφωνία προς έγκριση.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την άμεση καταβολή των μισθών του Δεκεμβρίου προς το προσωπικό και την επιστροφή του προσωπικού κανονικά από αύριο, 5 Ιανουαρίου στην εργασία του.
Ο ΟΣΕΚ θα καταβάλει επίσης τα απολεσθέντα απεργιακά ημερομίσθια.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΟΣΕΛ Ιορδάνης Ιορδάνου χαιρέτισε την πρόθεση των συντεχνιών για επίτευξη συμφωνίας και εξέφρασε την ελπίδα να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο και η συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι της εταιρείας με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιο Φλουρέντζου, σήμερα το απόγευμα.
.................
Η συνέλευση των απεργών ενέκρινε την κατ' αρχήν συμφωνία ΟΣΕΛ - συνδικάτων. Πληρώνονται σήμερα τους μισθούς τους για τον Δεκέμβριο, ενώ θα πληρωθούν και τα ημερομίσθια των ημερών της απεργίας. Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει τους μισθούς στο τέλος του κάθε μήνα και ότι προσεχώς θα καταβάλει και τα λεφτά που αντιστοιχούν στα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων.

ΡΙΚ. δελτίο ειδήσεων στις 20.00, 4/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου