Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Νομοθεσία για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας προωθεί το Υπουργείο Εργασίας

Νομοθεσία για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας που υποχρεώνει τον εργοδότη να εκδίδει βεβαίωση κατά την πρόσληψη υπαλλήλου, προωθεί το Υπουργείο Εργασίας μέσα από συγκεκριμένη νομοθεσία που κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή ΑΚΕΛ, Ανδρέα Φακοντή, το Υπουργείο Εργασίας, «στην προσπάθειά του να συμβάλει στην αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος, έχει καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων νομοθεσία που προβλέπει την υποχρέωση του εργοδότη να εκδίδει βεβαίωση κατά την πρόσληψη υπαλλήλου, για την εργοδότησή του».

Αντίγραφα της βεβαίωσης θα έχουν, όπως ανέφερε, ο εργοδοτούμενος, ο εργοδότης και οι υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι στις περιπτώσεις όπου επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας, μέσα από έρευνα ,διαπιστώνουν ότι έγινε παράνομη εργοδότηση ή ότι δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία, θα εκδίδεται εξώδικο πρόστιμο 200 ευρώ. Σε περίπτωση δεύτερης παραβίασης της νομοθεσίας θα εκδίδεται εξώδικο 400 ευρώ, ενώ για περαιτέρω παραβιάσεις ο εργοδότης θα οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου.

«Ο τόπος μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παράνομη και αδήλωτη εργασία» είπε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας ότι «το φαινόμενο έχει γίνει γάγγραινα και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας». Η Επιτροπή εκτιμά ότι με τη νομοθεσία αυτή «μπαίνει το νερό στο αυλάκι για να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί η αδήλωτη εργασία» είπε ο Πρόεδρός της.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, η υφιστάμενη νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να δηλώνει τον εργοδοτούμενο μετά παρέλευση ενός μηνός από την ημέρα της εργοδότησής του. «Εδώ παρουσιαζόταν το κενό αλλά και η αξιοποίηση από μερίδα των εργοδοτών της αδυναμίας του νόμου» εξήγησε.

Astra, Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 16:26

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου