Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Καθοδόν προς απεργίες

Η ΟΕΒ δεν πρόκειται να παραμείνει θεατής των εξελίξεων τονίζει ο Μιχάλης Πήλικος

Astra Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012 11:28

Η ΟΕΒ ποτέ δεν είπε ότι θα παραμείνει θεατής των εξελίξεων στην οικονομία χωρίς να παρεμβαίνει τόνισε ο γενικός διευθυτνής της Ομοσπονδίας.
 Ο Μιχάλης Πήλικος είπε ότι η ΟΕΒ δεν αναίρεσε καμιά διαβεβαίωση που έδωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε παγοποιήσεις μισθών και δικαιωμάτων.

 Σημείωσε ότι η ΟΕΒ έπρεπε να δώσει οδηγίες στις επιχειρήσεις επειδή στο τέλος του μήνα θα πρέπει να ανανεώσουν συμβάσεις ή να δώσουν ΑΤΑ.
 Ταυτόχρονα τόνισε ότι στην απόφαση της Ομοσπονδίας λήφθηκε υπόψη ότι αυξάνεται η ανεργία, κλείνουν εκατό επιχειρήσεις το μήνα, ενώ πολλές άλλες εργάζονται με ζημιές.
 Υποστήριξε ακόμη ότι εξαντλήθηκε ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα έπρεπε η ΟΕΒ να δώσει οδηγίες για να μην κάνει ο κάθε εργοδότης ότι θέλει.
 Δεν είναι στόχος να καταργηθούν δικαιώματα των εργαζομένων, είπε και πρόσθεσε, ότι όσες εταιρείες μπορούν δικαιούνται να δώσουν αν το επιθυμούν αυξήσεις και ΑΤΑ.
 Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της ΟΕΒ για διάλογο.

Ετοιμη να βοηθήσει στον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων δηλώνει η υπουργός εργασίας

Astra Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012 11:26

Εναντίον της καθολικής μείωσης ωφελημάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων τάχθηκε η υπουργός εργασίας εκφράζοντας ταυτόχρονα κατανόηση στο γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

 Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η κυρία Χαραλάμπους εξέφρασε την ετοιμότητα της ιδίας και του υπουργείου της να βοηθήσει, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δυσκολεύουν ενέργειες που συνιστούν παραβίαση του βιομηχανικού κώδικα.

 Το υπουργείο εργασίας δήλωσε είναι εδώ ως θεματοφύλακας και για να προσφέρει υπηρεσίες προς τους κοινωνικούς εταίρους. Πρόσθεσε ότι θα αρχίσει άτυπες επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους για να εξετάσει κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου εργασίας.

 Υπάρχουν, είπε,  οι διαδικασίες και οι τρόποι να βρίσκονται λύσεις.
 Η υπουργός εργασίας τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και υποβάθμιση αυτού που υπάρχει σήμερα.

ΓΓ ΑΚΕΛ : Η εργατική αναταραχή εκείνους που θα επηρεάσει πρώτα είναι τους επιχειρηματίες

Astra Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012 11:24

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κάλεσε την ΟΕΒ να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες προειδοποιώντας ότι η εργατική αναταραχή τους πρώτους που θα επηρεάσει είναι τους επιχειρηματίες.

 Ο Άντρος Κυπριανού απηύθηνε έκκληση προς την εργοδοτική πλευρά να επιδιώξει μέσα από το διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να βρει λύσεις στα προβλήματα.

....................................

Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η εργατική ειρήνη
Σε μονομερή εφαρμογή των προτάσεών της προχωρεί η ΟΕΒ

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές εργοδοτών και συντεχνιών.

Σχετικά άρθρα:
Σύννεφα στην εργατική ειρήνη - Διαφώνησαν ΟΕΒ – συντεχνίες (27/01/2012)

Λευκωσία: Ορατός είναι ο κίνδυνος διασάλευσης της εργατικής ειρήνης στον ιδιωτικό τομέα, αφού ο διάλογος ανάμεσα στην ΟΕΒ και τις συντεχνίες για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων κατέληξε σε ναυάγιο. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων αποφάσισε την Παρασκευή να εφαρμόσει μονομερώς τις προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια εξαντλεί τις αντοχές πολλών επιχειρήσεων οδηγώντας τη βιωσιμότητά τους σε οριακό σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ, καλώντας παράλληλα τις συντεχνίες, «για το συνολικό καλό, να συνεργαστούν μαζί της στη δυσκολότερη φάση της οικονομίας αυτού του τόπου μετά το 1974».

Παράλληλα αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα της απόρριψης των εισηγήσεων της από τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ για συνομολόγηση προσωρινής έκτακτης παγκύπριας συμφωνίας και επειδή θεωρεί ότι «το πραγματικό συμφέρον των εργοδοτών, των εργαζομένων και της οικονομίας επιβάλλει τη συγκράτηση για τα δύο επόμενα χρόνια του εργατικού κόστους και την αποφυγή περαιτέρω απολύσεων», συστήνει σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα τα ακόλουθα:

Κατά τη διετία 1/1/2012-31/12/2013 το συνολικό μισθολογικό κόστος να παραμείνει το ίδιο όπως ήταν την 31/12/2011.

Σε επαγγελματικούς κλάδους, επιχειρήσεις ή οργανισμούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, οι εργοδότες ή οι Εργοδοτικοί Σύνδεσμοι να καλέσουν τους εκπροσώπους των εργαζομένων για συζήτηση και συμφωνία για μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και προστασία της απασχόλησης.

Η ΟΕΒ εκτιμά ότι επειδή «οι προοπτικές σύντομης εξόδου από την κρίση με επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς είναι πολύ περιορισμένες, εάν δεν ληφθούν αμέσως τα αναγκαία μέτρα για ανακούφιση των επιχειρήσεων η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία».

Προσθέτει ότι για το λόγο αυτό κάλεσε τις Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ σε συνομιλίες και κατέθεσε σειρά εισηγήσεων για συνομολόγηση προσωρινής έκτακτης παγκύπριας συμφωνίας, τις οποίες απέρριψαν οι δύο συντεχνίες, όπως αναφέρει, «οδηγώντας την όλη προσπάθεια σε ναυάγιο».

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «οι προτάσεις της ήταν προσεχτικά σχεδιασμένες έτσι που η υιοθέτηση τους να ανακουφίζει τις επιχειρήσεις χωρίς να μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων».

«Η κρίση που περνούμε είναι οξύτατη και δριμύτατη, πολυδιάστατη και παρατεταμένη. Παρόλα αυτά ενωμένοι μπορούμε να την ξεπεράσουμε χωρίς ανεπανόρθωτες απώλειες», προσθέτει.

Τέλος, η ΟΕΒ διαβεβαιώνει ότι «στέκεται απαρασάλευτα δίπλα στις επιχειρήσεις και τις στηρίζει».

Αντιδρούν οι συντεχνίες

Προκλητική χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος τη σημερινή απόφαση της ΟΕΒ να συστήσει σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα διετές πάγωμα του συνολικού μισθολογικού κόστους, στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2011. Δεν θα γίνει ανεκτή μονομερής εφαρμογή αποφάσεων, ξεκαθαρίζουν οι συντεχνίες, οι οποίες προειδοποιούν με δυναμικές αντιδράσεις.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, είπε ότι θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι πρέπει να συζητηθεί θέμα παγώματος των συλλογικών συμβάσεων μόνο σε κλάδους ή επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πραγματικά από την οικονομική κρίση.

Σε περίπτωση, τόνισε, που η ΟΕΒ παγώσει τους μισθούς, τότε η ΣΕΚ θα εφαρμόσει τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και θα προχωρήσει σε μέτρα.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, τόνισε οτι δεν θα γίνουν ανεκτές αυθαιρεσίες.

Δεν είναι δυνατόν, είπε, να χρησιμοποιούνται τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάποιους τομείς της οικονομίας για να γίνεται γενική επίθεση εναντίον των εργαζομένων.

Σε ρόλο πυροσβέστη η υπ. Εργασίας

Η υπουργός Εργασίας απηύθυνε έκκληση προς τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην προβαίνουν σε ενέργειες που δυναμιτίζουν τις εργατικές σχέσεις και τον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους υπέδειξε πως ο Κώδικας «έχει τις διαδικασίες και δίνει τις διεξόδους για να βρίσκουμε λύσεις εκεί και όπου υπάρχουν προβλήματα».

Δήλωσε ακόμα ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συναντήσεων με τις δύο πλευρές, μέσα από τις οποίες θα διαφανεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Υπουργείο Εργασίας.

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι στη διάθεση των δύο πλευρών για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις», είπε η κ. Χαραλάμπους.

Fileleftheros 28-1-2012

..............................................................

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει η υπουργός Εργασίας, έξω φρενών οι συντεχνίες
Σε τεντωμένο σχοινί οι εργασιακές σχέσεις

Η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή διαμηνύει το ΚΕΒΕ

28 Ιανουαρίου 2012 10:38 ikypros.com


Εκρηκτική χαρακτήρισε την κατάσταση στον εργασιακό τομέα η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ύστερα από τις εξαγγελίες των συντεχνιών για απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω της απόφασης της ΟΕΒ για πάγωμα μισθών στις επιχειρήσεις για δύο χρόνια.

Η κ. Χαραλάμπους, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, επανέλαβε την έκκληση για αποφυγή μονομερών ενεργειών οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα και είναι εκτός λειτουργίας του πλαισίου του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων.

«Αυτές οι ενέργειες», υπογράμμισε, «δε βοηθούν την κατάσταση αλλά κάνουν πιο εκρηκτικό το ήδη δύσκολο κλίμα» και τόνισε ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν. «Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή», όπως είπε, «είναι γενικευμένη εργατική ταραχή».

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τις δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. Απεργιακά μέτρα εξήγγειλαν οι οικοδόμοι, οι λιμενεργάτες και οι αχθοφόροι στα λιμάνια, καθώς και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες αναψυκτικών, σε μια γαλακτοβιομηχανία και στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Προειδοποιήσεις για απεργία έχουν απευθύνει οι συντεχνίες ξενοδοχουπαλλήλων και εργαζομένων σε εταιρείες εισαγωγής μηχανοκινήτων οχημάτων, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και στη μεταλλουργική βιομηχανία.
 
Προειδοποιούν με απεργίες

Την έντονη αντίθεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη μονομερή απόφαση της ΟΕΒ για πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν εκ νέου οι γγ της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, Νίκος Μωϋσέως και Πάμπης Κυρίτσης.

Μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ, οι δύο συνδικαλιστικοί ηγέτες τόνισαν ότι η απόφαση των εργοδοτών συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και προειδοποίησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Απαντώντας ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι εργαδότες να συνεχίζουν να εφαρμόζουν ορισμένα ωφελήματα και στην προκειμένη περίπτωση την ΑΤΑ. Ανέφερε ακόμη ότι οι συντεχνίες αρνούνται αρκετό καιρό να προσέλθουν στο διάλογο για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε πέντε συγκεκριμένους κλάδους, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να υποχρεωθούν να πάρουν την απόφαση προκειμένου να καταστεί εφικτή η καταβολή μισθών στους υπαλλήλους τους στο τέλος του μήνα.

Σε επισήμανση ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν συμφωνούν με την απόφαση της ΟΕΒ, ο κ. Πήλικος είπε ότι η ομοσπονδία θα ήταν ευτυχής εάν κάποια μέλη της είναι σε θέση να παραχωρήσουν αυτά τα ωφελήματα προς το προσωπικό που εργοδοτούν.
 
Αυτοσυγκράτηση συνέστησε το ΚΕΒΕ

Λογική και αυτοσυγκράτηση για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων συνέστησε το ΚΕΒΕ. Ο αναπληρωτής γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι η περίοδος δεν προσφέρεται για λήψη απεργιακών μέτρων και αντιπαραθέσεις. «Τα αιτήματα», είπε, «θα έπρεπε να ήταν από ανύπαρκτα έως πολύ συγκρατημένα». Και κάλεσε όλες τις πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο για συζήτηση των προβλημάτων.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΕΒ για καθολικό πάγωμα των μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ο κ. Τσιακκής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να ράβεται ένα κοστούμι και να φοριέται σε όλους.
Κληθείς αναφέρει ποιοι κλάδοι έχουν πληγεί περισσότερο και ποιοι λιγότερο από την οικονομική κρίση, ο κ. Τσιακκής είπε ότι στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η οικοδομική βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο και στη δεύτερη η φαρμακευτική βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου