Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πάλι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία. Παγκύπρια επ' αόριστον απεργία

Διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή του μισθού τους για το μήνα Ιανουάριο

Fileleftheros 1/2/2012
Χειρόφρενο οι οδηγοί λεωφορείων σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο

Στιγμιότυπο από παλαιότερη απεργία των οδηγών λεωφορείων.
Σχετικά άρθρα:
Σε επ’ αόριστον απεργία κατέρχονται τα λεωφορεία Λευκωσίας (03/01/2012)
Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται αύριο οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία Λεμεσού (03/01/2012)

Λευκωσία: Σε πλήρη ρήξη οδηγήθηκαν πλέον οι σχέσεις των νέων εταιρειών λεωφορείων με το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Μια κρίση που αν δεν επιλυθεί οριστικά τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε πλήρη κατάρρευση του νέου συστήματος 19 μήνες μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του.

Ήδη από σήμερα Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες λεωφορείων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου κατεβαίνουν σε επ’ αόριστον απεργία, ενώ ταυτόχρονα την Τρίτη, εκ μέρους όλων των νέων εταιρειών (Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου, Πάφου και Υπεραστικών), με κοινή επιστολή τους μέσω του δικηγόρου τους Νίκου Παπαευσταθίου, καταγγέλλουν κατάφωρες παραβιάσεις των συμβάσεων από πλευράς του υπουργείου και δίνουν τελευταία προειδοποίηση για καταγγελία των συμβάσεων και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για αποζημιώσεις.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών πάλι από την πλευρά του, μίλησε για άμεση καταβολή 4 εκατ. ευρώ προς τους οργανισμούς συγκοινωνιών των κατά τόπους επαρχιών για την πληρωμή των οδηγών λεωφορείων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι τα ποσά κατανέμονται σε 710.000 ευρώ για τη Λευκωσία, 1,5 εκατ. ευρώ για τη Λεμεσό, 250.000 ευρώ για την Πάφο και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στις δύο άλλες εταιρείες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Φλουρέντζο, οι οδηγοί δεν νομιμοποιούνται να κατέλθουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, από τη στιγμή που καταβάλλονται τα χρήματα.

Ο Διευθυντής της ΕΜΕΛ, Γιώργος Κυριάκου, έκανε λόγο για ένα «κλινικά νεκρό σύστημα συγκοινωνιών» και διερωτήθηκε «πώς κατάφερε το Υπουργείο να μιλά για υπερπληρωμές, ενώ οι εταιρίες οδεύουν προς κατάρρευση και χρεοκοπία;».

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, «τα λεφτά αυτά είναι για τις εργασίες που εκτέλεσαν οι εταιρίες προς όφελος του κράτους για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο» και πως τα έξοδα της ΕΜΕΛ είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού όπως είπε, κάθε μήνα η εταιρία καταβάλλει 700 χιλιάδες ευρώ μισθούς, 300 χιλιάδες ευρώ δόση δανείου και 250 χιλιάδες ευρώ για καύσιμα, προσθέτωντας ότι το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό γιατί όπως υποστήριξε δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

«Αυτό που κάνουν είναι μια εξαπάτηση και των εταιριών και της κοινής γνώμης και του προσωπικού των εταιριών και θα πρέπει να παρέμβει άμεσα και η Βουλή και η πολιτική ηγεσία για να σταματήσει ο Μακιαβελισμός της δημόσιας υπηρεσίας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους, σε δηλώσεις τους μετά το πέρας σύσκεψης στην ΠΕΟ Λεμεσού, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού, Χρίστος Χριστοφή και ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Λεμεσού, Γιάννης Τσουρής, ανακοίνωσαν την απόφαση για επ' αόριστον απεργία των οδηγών λεωφορείων, μετά από επιστολή της ΕΜΕΛ ότι αδυνατεί να καταβάλει τους μισθούς των υπαλλήλων της, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 250 περίπου άτομα.

Οι δυο εκπρόσωποι των συντεχνιών ζήτησαν την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που αναμένεται να δημιουργηθεί από αύριο Τετάρτη και εξέφρασαν την ελπίδα όπως δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους.

Σε επ'αόριστον απεργία και οι λεωφορειούχοι στη Λάρνακα

Σε επ' αόριστον απεργία κατέρχονται από σήμερα Τετάρτη στις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Λεωφορεία Λάρνακας Ζήνωνας αφού μέχρι σήμερα το απόγευμα δεν έχουν πληρωθεί το μισθό τους για τον Ιανουάριο.

Οι εργαζόμενοι απολογούνται για την ταλαιπωρία που θα υποστεί το επιβατικό κοινό λόγω των απεργιακών μέτρων για τα οποία όπως αναφέρουν δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Σε γραπτή ανακοίνωσή τους οι συντεχνίες ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ και ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ αναφέρουν ότι «από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012, στις έξι το πρωί αρχίζουν επ' αόριστον απεργία στην εταιρεία ΖΗΝΩΝΑΣ Λεωφορεία Λάρνακας».

Τα απεργιακά μέτρα, προσθέτει η ανακοίνωση «αποφασίστηκαν σε έκτακτη συνέλευση των τοπικών επιτροπών των δύο Συντεχνιών λόγω της μη καταβολής του μισθού Ιανουαρίου. Η μη καταβολή του μισθού συνιστά κατάφωρη παραβίαση του βασικού δικαιώματος των εργαζομένων» που για τις δύο Συντεχνίες «είναι αδιαπραγμάτευτο».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ανακοίνωση « οι Συντεχνίες και το προσωπικό δεν είχαν άλλη επιλογή και ενεργώντας στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων προβαίνουν στη λήψη απεργιακών μέτρων. Η συγκέντρωση των απεργών θα γίνει στο χώρο του Στάθμευσης των Λεωφορείων (δίπλα από το σωματείο ΑΕΚ Λάρνακας), ενώ κατά την διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση».

Οι Συντεχνίες ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ και ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ απολογούνται «για τυχόν ταλαιπωρία που θα υποστεί το επιβατικό κοινό λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη».

Σε απεργία κατέρχονται και οι λεωφορειούχοι της Πάφου

Επιστολή προς την διεύθυνση του ΟΣΥΠΑ απέστειλαν οι εργαζόμενοι των λεωφορείων της Πάφου, ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας μεταφορών της ΠΕΟ στην Πάφο Γιώργος Νικολάου, ανέφερε ότι λόγω του ότι δεν καταβλήθηκαν στους λεωφορειούχους τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου θα κατέλθουν σε απεργία αύριο το πρωί.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη ότι πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της συλλογικής σύμβασης από την εταιρία προσθέτοντας ότι η εταιρία αδυνατεί να καταβάλει το μισθό Ιανουαρίου στους εργαζομένους ισχυριζόμενη, ότι δεν έχει εξασφαλίσει την κρατική επιχορήγηση.

Ο γραμματέας μεταφορών της ΣΕΚ στην Πάφο Πέτρος Δημοσθένους, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός αυτό. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της σύμβασης. Οι λεωφορειούχοι τόνισε πρέπει να πάρουν τα χρήματα τους άμεσα. «Είναι η τρίτη φορά που παρατηρείται αυτή η κατάσταση αφού το ίδιο πρόβλημα είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το καλοκαίρι αλλά και τον προηγούμενο μήνα», είπε ο κ. Δημοσθένους. Όπως ανέφερε ο κ. Δημοσθένους οι λεωφορειούχοι θα κατέλθουν σε απεργία, αύριο στις 6 το πρωί. Όπως η είπε, με βάση τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι λεωφορειούχοι με τον οργανισμό κανονικά θα έπρεπε να πληρώνονται την τελευταία μέρα του μήνα, πράγμα όπως είπε που δεν τηρείται από τον ΟΣΥΠΑ.

Από την πλευρά του ο Οικονομικός υπεύθυνος του ΟΣΥΠΑ στην Πάφο Νικόλας Νικολαίδης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το τμήμα μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων δεν έχει δώσει στον οργανισμό την κρατική επιχορήγηση που δικαιούται και ακόμα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. Ο κ. Νικολαίδης ανέφερε ότι το τμήμα μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων οφείλει στον ΟΣΥΠΑ ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου