Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Γενική Ελέγκτρια: Οι πλούσιοι δεν συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη

Oμάδα πολιτών με ψηλά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία δεν συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη επεσήμανε σήμερα η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη η οποία παρουσίασε την έκθεση της για το 2010 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Η κ. Γιωρκάτζη επανέλαβε ότι η έκθεση της εντοπίζει για άλλη μία χρονιά κενά, παραλείψεις και αδυναμίες σε υπουργεία και διάφορες άλλες υπηρεσίες της κρατικής και ημικρατικής μηχανής.

Η Γενική Ελέγκτρια, επισήμανε με έμφαση την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος που παρατηρείται με την καθυστέρηση στην είσπραξη των εσόδων του κράτους και της φοροδιαφυγής.

«Θα πρέπει», υποδεικνύει «να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί με στόχο το κράτος να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, τα οποία στο τέλος να μην μπορούν να εισπραχθούν και να προκύπτει η ανάγκη διαγραφής τους».

Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ομάδες πολιτών των οποίων ο τρόπος διαβίωσης τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία υποδηλώνουν ψηλά εισοδήματα δεν συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες τους.

Η ελεγκτική υπηρεσία προτείνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς και διασύνδεση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων με τα αρχεία άλλων τμημάτων.

Υπέδειξε, παράλληλα ότι η οποιαδήποτε νέα φορολογία ή διαφοροποίηση σε υφιστάμενη καθίσταται αποτελεσματική μόνο εάν διερευνηθεί η φορολογική βάση του ΤΕΠ για να περιλαμβάνει όλους όσους υπόκεινται σε φορολογία.

Η Γενική Ελέγκτρια έφερε ως παράδειγμα το νόμο για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η του χρόνου, όπου το αφορολόγητο ποσό μειώνεται από €170.860 σε €120 χιλ. και παράλληλα τροποποιούνται οι συντελεστές φορολόγησης με μέγιστο συντελεστή το 8%.

Σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη η συγκεκριμένη φορολογία δεν μπορεί να επιβληθεί σε όσους δεν γνωρίζει το τμήμα δηλαδή σε όσους δεν περιλαμβάνονται στη φορολογική βάση του ΤΕΠ.

€515 εκ. οφείλει το κράτος σε απαλλοτριώσεις

Όσον αφορά στην καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις, το κράτος μέχρι τις 30/09/2011 είχε εκκρεμότητες της τάξης των €515 εκ., περιλαμβανομένων των τόκων.

Το 2010 τα ανείσπρακτα ποινικά εντάλματα που εκκρεμούσαν από την αστυνομία ανέρχονταν στα €133 εκ. από τα οποία τα €92 εκ. αφορούσαν έσοδα του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως είναι κοινωνικές ασφαλίσεις, πρόστιμα δικαστηρίων και τροχαίες παραβάσεις.

Μάλιστα, το 2010 ο αριθμός των ενταλμάτων που εκτελέστηκαν ήταν μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2009, ενώ κατά το έλεγχο εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου τα εντάλματα μπορούσαν να εκτελεστούν χωρίς δυσκολία αφού αφορούσαν μέλη της αστυνομίας, δημόσιους υπάλληλους, εν ενεργεία δικηγόρους, γνωστά άτομα της κοινωνίας και εταιρείες που την ίδια χρονιά έλαβαν ποσά από το Γενικό λογιστήριο της Δημοκρατίας ή εταιρείες που επιδοτήθηκαν από τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

Αντικειμενική και αξιόπιστη η έκθεση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας παρέχει αντικειμενική και αξιόπιστη πληροφόρηση προς τους πολίτες.

Επίσης αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην είσπραξη των εσόδων του κράτους και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Σε σχέση με τα ανείσπρακτα εντάλματα €2 εκ. αφορούν δημόσια πρόσωπα.

Στόχος της επιτροπής είπε είναι να ολοκληρώσει την εξέταση της έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας μέχρι το τέλος Ιουνίου για να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας η έκθεση της επιτροπής Ελέγχου.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου
 
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=146534

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου