Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Με απεργιακά μέτρα προειδοποιεί η Συντεχία Επιστημονικού Προσωπικού Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου – Απέχουν από υπερωριακή εργασία

Με απεργιακά μέτρα από τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου του 2012, προειδοποιεί η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΕΠΑΗΚ), η οποία έχει εφαρμόσει από σήμερα την άμεση αποχή των μελών της από οποιαδήποτε υπερωριακή εργασία.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββα, ο λόγος που η συντεχνία του Επιστημονικού Προσωπικού αποφάσισε τα συγκεκριμένα μέτρα είναι γιατί η ΑΗΚ προχώρησε σε υπογραφή με άλλες συντεχνίες στην ΑΗΚ, για να ρυθμίσει θέματα που αφορούν το Επιστημονικό Προσωπικό, χωρίς να υπάρξει συνεννόηση και ενημέρωση της ΣΕΠΑΗΚ, είτε συμφωνία μαζί της.

Ο κ. Σάββα είπε πως το 85% των μελών του Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ εκπροσωπείται από τη ΣΕΠΑΗΚ. Αναφερόμενος στις αποφάσεις της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης της ΣΕΠΑΗΚ, ο κ. Σάββα είπε πως από σήμερα οι Μηχανικοί Δικτύου δεν θα επιλαμβάνονται βλαβών στο δίκτυο της ΑΗΚ εκτός των κανονικών ωρών εργασίας, προσθέτοντας ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες τίθεται θέμα ασφάλειας των πολιτών.

Επίσης, ανέφερε πως οι Λειτουργοί Ελέγχου Συστήματος (ΛΕΣ) θα εκτελούν τα καθήκοντα τους κανονικά, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ενώ θα απέχουν από υπερωριακή εργασία και δεν θα επιλαμβάνονται βλαβών εκτός ωρών εργασίας.
Είπε ακόμα πως οι Μηχανικοί στους σταθμούς παραγωγής θα εργάζονται σύμφωνα με το κανονικό ωράριο της ΑΗΚ, ως έχουν οι κανονισμοί, ενώ σημείωσε ότι η παραλαβή καυσίμων θα γίνεται μέσα στο κανονικό ωράριο.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέλη της ΣΕΠΑΗΚ, ο κ. Σάββα είπε πως θα εργάζονται σύμφωνα με το κανονικό ωράριο εργασίας.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ εξέφρασε την ευχή όπως γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από την ΑΗΚ και να μην καταλήξουν σε τέτοιου είδους απεργία.

Onlinecy.com

1 σχόλιο:

  1. Λευκωσία: Σε αναμονή της απάντησης της Διεύθυνσης της ΑΗΚ για έναρξη διαλόγου σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν το επιστημονικό προσωπικό της Αρχής Ηλεκτρισμού βρίσκεται η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ).

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ, Σώτος Σάββα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας και μετά τη Γενική Συνέλευση της ΣΕΠΑΗΚ κατά την οποία αποφασίστηκε αποχή από οποιαδήποτε υπερωριακή εργασία και λήψη απεργιακών μέτρων από την 30η Ιανουαρίου, η ηγεσία της Συντεχνίας συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή Στέλιο Στυλιανού και άλλα διευθυντικά στελέχη της ΑΗΚ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΣΕΠΑΗΚ, κατά τη συνάντηση υπέδειξαν ότι ήταν λάθος η υπογραφή συμφωνίας με τις άλλες συντεχνίες για θέματα που αφορούν το επιστημονικό προσωπικό της ΑΗΚ και να ζητείται εκ των υστέρων από τη ΣΕΠΑΗΚ, η οποία εκπροσωπεί πέραν του 80% των μελών του επιστημονικού προσωπικού, η εφαρμογή της συμφωνίας.

    Παράλληλα, η ΣΕΠΑΗ απηύθυνε έκκληση προς τη Διεύθυνση της Αρχής να «αφήσει κατά μέρος την εν λόγω συμφωνία» και να προσέλθει σε διάλογο με τη ΣΕΠΑΗΚ, έτσι ώστε να υπάρξει σύντομα νέα συμφωνία για τα θέματα που αφορούν το επιστημονικό προσωπικό.

    «Αναμένουμε την απάντηση τους», είπε ο κ. Σάββα.

    Εξήγησε παράλληλα πως τα όσα μέτρα ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΣΕΠΑΗΚ ισχύουν και εφαρμόζονται.

    Στήριξη από την ΠΟΑΣ

    Εξάλλου, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ), μέλος της οποίας είναι και η ΣΕΠΑΗΚ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι οι χειρισμοί που έγιναν από την εργοδοτική πλευρά στην ΑΗΚ, με τη συνέργια άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε ό,τι αφορά τoν εξορθολογισμό της δομής που επηρεάζει εξ’ ολοκλήρου το επιστημονικό προσωπικό «φανερώνουν την προχειρότητα και την επιπολαιότητα του όλου χειρισμού που έγινε από την εργοδοτική πλευρά».

    Η ΠΟΑΣ χαρακτηρίζει ακατανόητη, αντιδεοντολογική και εκτός κάθε έννοιας λογικής, την ενέργεια της ΑΗΚ και αναφέρει ότι το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι «ο αδέξιος αυτός χειρισμός στόχευε στην αντίδραση της ΣΕΠΑΗΚ, για άγνωστους λόγους».

    Η ΠΟΑΣ καλεί την ΑΗΚ όπως ακυρώσει την υπό αναφορά συμφωνία και να προσέλθει σε διάλογο επί ίσοις όροις με την πλέον αρμόδια συντεχνία που εκπροσωπεί το επιστημονικό προσωπικό.

    Δηλώνει, τέλος, ότι βρίσκεται στο πλευρό της ΣΕΠΑΗΚ και εκφράζει ετοιμότητα να συναντηθεί τόσο με την εργοδοτική πλευρά όσο και με τις άλλες συντεχνίες του προσωπικού προς επίλυση του προβλήματος που προέκυψε ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Fileleftheros

    ΑπάντησηΔιαγραφή