Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ομιλίες ηγετών ΠΕΟ και Ντεβις στην εκδήλωση αλληλεγγύης στους απεργούς της ελληνικής χαλυβουργίας

Ομιλία του Πρόεδρου της ΝΤΕΒ-ΙΣ Μεχμέτ Σεϊς


Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τιμημένο αγώνα των εργαζομένων αδελφών μας στην Χαλυβουργία στην Ελλάδα. Στον αγώνα που συμπληρώνει ήδη 3 μήνες εναντία στην αχρήστευση της Συλλογικής σύμβασης από τους εργοδότες.

Από δω ενώνουμε την φωνή μας και ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με ταξικά μας αδέλφια που αντιστέκονται εναντία σε αυτή την ανελέητη επίθεση.

Διανύουμε μια περίοδο στην οποία το παγκόσμιο κεφάλαιο αυξάνει την εκμετάλλευση με επιβολές μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (WB) και με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αψηφά τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά των εργατικών δικαιωμάτων και επιχειρούν να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες στις οποίες δεν θα ισχύουν οι κατακτήσεις των εργαζομένων θυσιάζοντας ακόμα και ζωές τους στο περασμένο και προπερασμένο αιώνα.

Οι κεφαλαιοκράτες και οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού σκοπεύουν να μετατρέψουν σε ευκαιρία για τους εαυτούς τους την κρίση και να φορτώσουν τα βάρη της δικής τους κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Στοχεύουν την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος της συλλογικής σύμβασης και των άλλων δικαιωμάτων.

Το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στο κόσμο μας μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Μια χούφτα πλούσιοι αυξάνουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη και την δύναμη τους ενώ την ίδια στιγμή πλατειές μάζες οδηγούνται στην ανεργία και τη φτώχεια. Σε πολλές χώρες του κόσμου συνεχίζεται η πείνα, οι πόλεμοι και οι κατοχές. Η πείνα, η ανεργία και οι μετανάστευση εξαπλώνεται σαν επιδημία.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει να ενεργοποιηθούμε εμείς οι εργαζόμενοι. Τα αδέλφια μας οι εργαζόμενοι στην Χαλυβουργία στην Ελλάδα άναψαν την φλόγα του αγώνα. Κι εμείς πρέπει να ενισχύσουμε μαζί τους τη διεθνή μας ενότητα, τον αγώνα και την αλληλεγγύη.

Αδέλφια,
Η απαίτηση μας για Ειρήνη έχει επίσης σημαντική θέση στον αγώνα μας, στον αγώνα των Κύπριων εργαζομένων. Η χώρα μας παραμένει ακόμη διαιρεμένη και παρά τις μέχρι σήμερα συνεχιζόμενες συνομιλίες δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού

Ο αγώνας για την ειρήνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα της εργατικής τάξης για εργασία και ψωμί. Και στην χωρά μας, δυστυχώς το Κυπριακό παραμένει ακόμη άλυτο πάρα τις μέχρι σήμερα προσπάθειες για την επίλυση του.

Τον αγώνα μας για την ειρήνη πρέπει να το δυναμώσουμε και να το κάνουμε κοινό μας αγώνα. Ειρήνη στην Κύπρο θα είναι προς όφελος όλων των λαών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και όλης της ευρύτερης περιοχής.

Ο στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός κόσμου για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους στο οποίο θα ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Ενός κόσμου χωρίς πόλεμο και εκμετάλλευση, χωρίς φόβους και ανησυχίες για το μέλλον.

Είναι κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι. Κι γι αυτό θέλω να ξανά τονίζω ότι κοινός είναι και ο αγώνας μας. Χαιρετίζουμε την τιμημένη αντίσταση των Ελλήνων εργαζομένων στην Χαλυβουργία. Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.
...............................

Χαιρετισμός Πάμπη Κυρίτση, Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ
Στη συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας
Αίθουσα εκδηλώσεων ΠΕΟ, 27 Ιανουαρίου 2012

Είμαστε απόψε εδώ, για να στηρίξουμε τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας και να τους εκφράσουμε με αυτό τον τρόπο την ταξική αλληλεγγύη μας.

Εκ μέρους της ΠΕΟ και των Κυπρίων εργαζομένων απευθύνω θερμό αγωνιστικό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους συναδέλφους μας Έλληνες Χαλυβουργούς που απεργούν για 3 μήνες τώρα, δίνοντας ένα ηρωικό αγώνα σε αντίξοες συνθήκες. Ένα αγώνα τιμής και αξιοπρέπειας, ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, ενάντια στην αυθαιρεσία των μαζικών απολύσεων, ενάντια στην επιβολή εξευτελιστικών όρων εργασίας, ενάντια στην προσπάθεια αχρήστευσης της Συλλογικής Σύμβασης.

Σύντροφε Χρήστο Κατσιώτη, Μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και σύντροφε Γιώργο Σιφωνιό, Πρόεδρε του Σωματείου Ελλήνων Χαλυβουργών σας καλοσωρίζουμε στην Κύπρο και σ΄αυτή εδώ την αίθουσα στην οποία έχουν οργανωθεί και προετοιμαστεί πάμπολλοι εργατικοί αγώνες, και σας παρακαλούμε να μεταφέρεται στους απεργούς Χαλυβουργούς ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ωραίο αγώνα που δίνουν, ότι είμαστε δίπλα τους και ότι αντλούμε δύναμη από αυτούς.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σε όλο τον κόσμο οι εργαζόμενοι βιώνουν τις σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι του έχουν κορυφώσει την επίθεση τους ενάντια στο εργατικό κίνημα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Νιώθουν ότι οι συνθήκες τους ευνοούν, ότι τώρα έχουν το πάνω χέρι και επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να επιτεθούν και να αφαιρέσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων τα οποία κερδίθηκαν από το εργατικό κίνημα με σκληρούς και πολύχρονους αγώνες.

Η Ελλάδα αποτελεί στο χώρο της Ευρώπης ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τις σκληρές συνέπειες των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούν το ΔΝΤ και η Τρόικα στο όνομα της εξόδου της χώρας από τη κρίση χρέους και της οικονομικής εξυγίανσης, τις πληρώνουν όπως πάντα οι εργαζόμενοι, οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την κρίση.

Ενώ η χώρα με τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας μπήκε σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης των μισθών και υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα δεν αντιμετωπίστηκαν, ενώ ολοένα και περισσότερο γίνεται πλέον κατανοητό ότι τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά μόνιμα και στοχεύουν αποκλειστικά στην υποτίμηση της τιμής της εργασίας.

Μια ξεκάθαρη περίπτωση επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και το οργανωμένο εργατικό κίνημα είναι αυτή της Χαλυβουργίας στην Ελλάδα. Οι Έλληνες συνάδελφοι μας στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου με την στήριξη των ταξικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πανελλήνιου Αγωνιστικού μετώπου έχουν επιλέξει τον δρόμο της αξιοπρέπειας, τον δρόμο του αγώνα και της αντίστασης.

Αυτός ο ηρωικός αγώνας των 400 Ελλήνων συναδέλφων μας ο οποίος έχει γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, αναδεικνύει ξανά την μεγάλη αξία της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους. Τόσο της ηθικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης όσο και της υλικής.

Αυτήν ακριβώς την ανάγκη για ηθική και υλική αλληλεγγύη νιώσαμε και εμείς ως ΠΕΟ και αυτή μας ώθησε να συνδιοργανώσουμε αυτή την συναυλία μαζί με τα Τ/κ συνδικάτα που είμαστε μαζί τους μέλη στην ΠΣΟ. Την DEV-IS, την KTAMS, την KTOS, την KTOEOS και την ΒΕΣ.

Αυτή η αλληλεγγύη είναι που καθιστά την εργατική τάξη δύναμη πανίσχυρη και που πολλαπλασιάζει την ισχύ της απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Διάθεση για να χρησιμοποιήσουν την κρίση ώστε να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις συλλογικές μας συμβάσεις δεν έχουν βέβαια μόνο οι εργοδότες στην Ελλάδα ή αλλού στην Ευρώπη.

Και εδώ στη Κύπρο ιδιαίτερα αυτές τις μέρες δείχνουν την ίδια σπουδή.

Παρά το γεγονός ότι το Συνδικαλιστικό κίνημα έχει δείξει μεγάλη υπομονή και διάθεση διαλόγου και συνδιαλλαγής για να αντιμετωπιστούν νηφάλια προβλήματα πραγματικά εκεί και όπου δημιουργούνται, η ΟΕΒ έχει επιλέξει ένα δρόμο επικίνδυνο και ανεύθυνο.

Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγματεύσεις και έξω από κάθε αρχή, προχωρεί με σημερινή της ανακοίνωση και καθοδηγεί τους εργοδότες για να παγώσουν τους μισθούς και να μην καταβάλουν όπως οφείλουν την ΑΤΑ παρόλο που είχαν δημόσια δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να θέσουν τέτοιο θέμα.

Αυτή η συμπεριφορά είναι αυθαίρετη και μονομερής και έτσι πρόκειται να αντιμετωπιστεί από το Συνδικαλιστικό κίνημα.

Κανένας δεν επιθυμεί την σύγκρουση και την αντιπαράθεση σ΄αυτές τις δύσκολες για τον τόπο συνθήκες. Δεν πρόκειται όμως να γίνει αποδεκτή η στάση των εργοδοτών. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι εκείνο που επιδιώκουν δεν είναι να συζητήσουν μαζί μας και να συνεργαστούν για αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον φόβο των απολύσεων και της ανεργίας, για να επιτεθούν σε δικαιώματα και συλλογικές συμφωνίες που έχουν και τη δική τους υπογραφή.

Όσο καιρό συζητούσαμε με την κυβέρνηση για το δημόσιο, εμφανίζονταν ως οι φανατικοί υπερασπιστές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και καλούσαν τους εργαζόμενους του δημοσίου να κάνουν θυσίες για χάρη των φτωχότερων συναδέλφων τους.

Τώρα όλα αυτά τα ξέχασαν, όπως το αναμέναμε. Ξέχασαν ακόμα και την δέσμευση που έκαναν δημόσια ότι δεν πρόκειται να θέσουν θέμα μη παραχώρησης της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα.

Ας τραγουδήσουμε απόψε μαζί τους με το νου και την καρδιά μας να ανήκουν απόψε στους ηρωικούς απεργούς της χαλυβουργίας του Ασπρόκρεμμου.

Εκφράζοντας λοιπόν την ταξική αλληλεγγύη μας στους Έλληνες Χαλυβουργούς του Ασπρόκρεμμου καλούμε και τους Κύπριους εργαζομένους, σε εγρήγορση και ταξική συσπείρωση για τους δικούς μας αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και που φαίνεται ότι πρόκειται να ενταθούν και να διευρυνθούν.
Με την ευκαιρία, ευχαριστώ όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ και την έμπρακτη στήριξη που δίνετε στον αγώνα των απεργών συναδέλφων μας με την αγορά των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης.

Η χρηματική εισφορά που θα είναι το προϊόν αυτής της εκδήλωσης ελπίζουμε ότι θα είναι μια βοήθεια για να στηρίξει του ηρωικούς απεργούς στον σκληρό και δύσκολο αγώνα τους.

Η αποψινή εκδήλωση είναι εξ’ ολοκλήρου αποτέλεσμα εθελοντικής προσφοράς. Όλοι οι συντελεστές – τραγουδιστές, μουσικοί, τεχνικοί – προσφέρθηκαν οι ίδιοι να συμμετέχουν αφιλοκερδώς θέλοντας να συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στην στήριξη και ενίσχυση των Ελλήνων απεργών. Επιτρέψτε να τους συγχαρώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον φίλο Κούλλη Θεοδώρου που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και τις τραγουδίστριες Μαρία Χρίστου και Παμπίνα Κοντέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου