Συνάντηση της ΠΕΟ και αντιπροσωπείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Ελλάδας (ΠΑΜΕ)
Τα προβλήματα των εργαζομένων σε Κύπρο και Ελλάδα αλλά και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα εργασιακά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο Γ.Γ. και το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ με αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Ελλάδας (ΠΑΜΕ) αποτελούμενη από τον Επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας Γιώργο Πέρρο και τον Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Γιώργο Ποντικό.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στα Γραφεία της ΠΕΟ στη Λευκωσίας, εντάσσεται στο πλαίσιο των στενών και διαχρονικών σχέσεων των δύο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και σε αυτή συζητήθηκαν επίσης κοινές δράσεις για προστασία των εργαζομένων τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και μέσα από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), της οποίας είναι μέλη.
Μετά από τη συνάντηση ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος σε δηλώσεις που έκαναν προς τα ΜΜΕ επεσήμαναν το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ σημαντική περίοδο για το Εργατικό Κίνημα της Κύπρου και της Ελλάδας, το οποίο καλείται να είναι σε εγρήγορση για να μπορέσει να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις επιθέσεις που δέχονται συνεχώς από το κεφάλαιο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Επίθεση ενάντια στις Συμβάσεις και προσπάθεια υποτίμησης της αξίας της εργασίας
Όπως τόνισε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς και εμπειρίες σε ότι αφορά τις επιθέσεις που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι». Όπως εξήγησε, παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει χτυπήσει την Ελλάδα οξύτερα και τα προβλήματα των εργαζομένων εκεί είναι πολύ μεγαλύτερα, εντούτοις διαπιστώθηκε ότι η ουσία των προβλημάτων είναι κοινή. «Είναι οι ίδιοι ακριβώς κύκλοι που επιτίθενται στους εργαζόμενους, οι κύκλοι του κεφαλαίου, οι οποίοι έχουν τους ίδιους στόχους παντού, και που δεν είναι άλλοι από το να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης και τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους. Παράλληλα, μερίδα εργοδοτών χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία για να αμφισβητήσουν και να υποσκάψουν εργατικά δικαιώματα που έχουν κερδηθεί με αγώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η επίθεση, σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ΠΕΟ, στρέφεται στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για υποτίμηση της αξίας της εργασίας.
Συναυλία στη Λευκωσία για στήριξη των απεργών στην Ελληνική Χαλυβουργία
Ο Π. Κυρίτσης είπε ότι στο πλαίσιο της κοινής δράσης των δύο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, η ΠΕΟ προτίθεται να διοργανώσει σύντομα μια συναυλία στη Λευκωσία με την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία, οι οποίοι απεργούν για 2,5 και πλέον μήνες. «Στόχος της εκδήλωσης θα είναι η έκφραση της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης των Κυπρίων εργαζομένων προς τους απεργούς αλλά και η οικονομική τους στήριξη των απεργών», είπε.
Σημειώνουμε ότι δεν ήταν λίγες οι φορές στο διάστημα αυτό που έμπρακτα η ΠΕΟ στάθηκε στο πλευρό των απεργών στην Ελληνική Χαλυβουργία αφού στελέχη της επισκέφθηκαν τους απεργούς εκφράζοντας την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας αλλά και στηρίζοντας οικονομικά τον αγώνα τους.
Κοινή δράση στα πλαίσια της ΠΣΟ
Σε ότι αφορά την Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, της οποίας η ΠΕΟ και το ΠΑΜΕ είναι ενεργά μέλη, ο Π. Κυρίτσης είπε ότι στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη κοινής δράσης και συντονισμού στα πλαίσια της Ομοσπονδίας, με στόχο την δημιουργία κοινού μετώπου των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σημειώνουμε ότι ο Γ.Γ. της ΠΣΟ Γιώργος Μαυρίκος είναι ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜΕ και η ΠΕΟ έχει την ευθύνη συντονισμού του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Ομοσπονδίας.
Όπως τόνισε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ στους δημοσιογράφους, «έχουμε συμφωνήσει μέτρα ενίσχυσης αυτής της δραστηριότητας και συγκεκριμενοποίησης περαιτέρω της δουλειάς μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι Πανευρωπαϊκά».
Στη συνέχεια αναφερόμενος στην Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που είναι ο επίσημος συνομιλητής της Ε.Ε., είπε πως η δράση της δεν ικανοποιεί τις δύο Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, αφού θεωρούν πως οι απόψεις και οι αντιδράσεις της δεν είναι εκείνες που χρειάζονται στις συγκεκριμένες συνθήκες για να αντιμετωπιστεί και να αναχαιτιστεί η επίθεση που δέχεται το Κίνημα των εργαζομένων Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά.
«Αντίθετα, σε πολλά ζητήματα αυτά τα Συνδικάτα δημιουργούν προϋποθέσεις με τη στάση τους για να περνούν αντεργατικές πολιτικές», είπε.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν ανάστημα
Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος είπε ότι η συνάντηση ΠΕΟ-ΠΑΜΕ, που γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κρίση είναι σε εξέλιξη, δείχνει την ανάγκη της κοινής δράσης και στάσης των δύο Οργανώσεων απέναντι στην συντονισμένη επίθεση ενάντια στη ζωή και τα δικαιώματα της Εργατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. «Η προπαγάνδα που αναπτύσσεται για να υπάρχει διάσπαση ανάμεσα στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και η άποψη που προωθείται ότι πρέπει ο δημόσιος τομέας να φθάσει στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα δεν πρέπει να περάσει», επεσήμανε.
Ο Γ. Πέρρος είπε ότι το ΠΑΜΕ θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις του με την ΠΕΟ και με τους εργαζόμενους της Κύπρου οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους δίνουν μια δύσκολη μάχη. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έτυχε από τους εκπροσώπους της ΠΕΟ σχετικά με τις προσπάθειες που έγιναν από μερίδα κομμάτων της αντιπολίτευσης να χτυπηθούν εργατικά δικαιώματα, που όμως με την παρέμβαση της ΠΕΟ αποσοβήθηκαν.
«Θεωρούμε ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει προσπάθεια να έρθουν κι άλλα αντεργατικά μέτρα, αλλά ξέρουμε ότι στην ηγεσία της Κυπριακής κυβέρνησης είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας, οπόταν προφανώς θα κάνει προσπάθειες να τα παρεμποδίσει», είπε ο Γ. Πέρρος.
Όπως ανέφερε ο Επικεφαλής του ΠΑΜΕ, η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους προέρχεται από το κεφάλαιο, τους πολιτικούς του υπηρέτες που είναι οι κυβερνήσεις των χωρών (και στην Ελλάδα συγκυβερνούν τρία κόμματα που έχουν κοινή γραμμή στο κτύπημα των δικαιωμάτων και της ζωής της Εργατικής Τάξης), την Ε.Ε., τα μεγάλα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.
«Η επίθεση, ανεξάρτητα από την ένταση, είναι σχεδόν η ίδια σε όλες τις χώρες και πρέπει να υπάρχει κοινή δράση και απάντηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Δηλώνουμε πως δεν πρέπει να γίνει κανένας διάλογος με τους σφαγείς των δικαιωμάτων μας και να μην ληφθεί κανένα νέο μέτρο σε βάρος των εργαζομένων. Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν που είναι το κεφάλαιο, οι βιομήχανοι, οι ολιγαρχία του πλούτου και οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουν ανάστημα, να αναπτύξουν αγώνες και να απαιτήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Χρειάζεται ένα κίνημα ανυπακοής, ρήξης με αυτές τις πολιτικές, κίνημα ενιαίας αντεπίθεσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», κατέληξε ο Γ. Πέρρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου