Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ενορχηστρωμένες οι επιθέσεις κατά του ΡΙΚ

29-01-2012

Την αντίδραση των εργαζομένων στο ΡΙΚ έχουν προκαλέσει οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν τον τελευταίο καιρό, με αιχμές ότι το ΡΙΚ δήθεν έχει μετατραπεί σε «κυβερνητικό» κανάλι. Μάλιστα οι εργαζόμενοι με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι έχουν αυξηθεί κατά 180 άτομα διερωτώνται «πού βρίσκονται οι συνάδελφοί τους» οι οποίοι έχουν τάχατες προσληφθεί στο ΡΙΚ. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν ότι όσα δημοσιοποιούνται κατά καιρούς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ενοχλημένοι όμως παρουσιάζονται και με τις απειλές που εκτοξεύουν εναντίον τους κάποιοι βουλευτές όπως ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για «πετσόκομμα» του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου το ημικρατικό κανάλι έχει πολλές προκλήσεις ενώπιόν του.  Για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο ΡΙΚ μιλήσαμε με τον εκτελούντα χρέη γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ στο ημικρατικό κανάλι Κώστα Κώστα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχουν γίνει εξοικονομήσεις, δεν αυξήθηκε ούτε το μόνιμο προσωπικό ούτε και οι συνεργάτες και διαψεύδει ότι το ΡΙΚ έχει μετατραπεί σε «κυβερνητικό» κανάλι και αυτό, όπως τονίζει, μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας που παρακολουθεί εκπομπές της ημικρατικής τηλεόρασης.
 
Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, όπως μας εξήγησε ο εκτελών χρέη γραμματέα στο ΡΙΚ Κώστας Κώστα, δραστηριοποιήθηκε το 2006 στο ημικρατικό κανάλι στο οποίο επικρατούσε τότε μια αναρχία όσον αφορά τα εργασιακά καθεστώτα των υπαλλήλων. Χαρακτηριστικά μάς ανάφερε ότι υπήρχαν γύρω στις δώδεκα διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, ενώ πολλές φορές δεν γνώριζαν οι αρμόδιοι πώς αμείβεται ο κάθε εργαζόμενος. «Από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος στόχος της ΣHΔHΚΕΚ ΠΕΟ ήταν να υπάρξει ρύθμιση του εργασιακού καθεστώτος στο ΡΙΚ. Αγωνιστήκαμε ξεκάθαρα για θεσμικές αλλαγές. Γι’αυτό ξεκινήσαμε με 10 μέλη στο ΡΙΚ το 2006 και σήμερα ο αριθμός των μελών μας φθάνει τους 115». 
Οπως σημειώνει ο Κώστας Κώστα, οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ εκτίμησαν την προσπάθεια αυτή με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μόνο τρεις κατηγορίες εργαζομένων στο ΡΙΚ ,οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και οι υπάλληλοι που πληρώνονται με εργασία ορισμένου χρόνου. «Για πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι ήταν “ξεκρέμμαστοι”. Για παράδειγμα στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, κύρια στο Τρίτο Πρόγραμμα, που είναι το πρώτο σε ακροαματικότητα εδώ και χρόνια, όταν για οποιουσδήποτε λόγους δεν μεταδίδονταν οι προγραμματισμένες εκπομπές, οι υπάλληλοι έμεναν απλήρωτοι. Η ΠΕΟ αγωνίστηκε και πέτυχε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών τα οποία τα κατοχύρωνε η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2001 με νομοθεσία, αλλά και η ΕΕ, δηλαδή ένας υπάλληλος που κλείνει 30 μήνες εργασίας πρέπει να κατοχυρώνεται». 

Σήμερα αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, το τοπίο όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς είναι πλέον πιο ξεκάθαρο. Τόσο με την εκλογή της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια όσο και με την ανάληψη καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. 
«Τόσο με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη όσο και με την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους έχουμε καταφέρει να έρθουμε σε διάλογο και να επιλυθούν πολλά προβλήματα για τα οποία εδώ και χρόνια δεν δίνονται λύσεις». 
Διάλογος και διάθεση για συνεργασία υπάρχει και με το νυν Διοικητικό Συμβούλιο, αφού, όπως ομολογεί ο Κώστας Κώστα, προηγούμενοι Πρόεδροι των εκάστοτε Δ.Σ. δεν δέχονταν καν να συζητήσουν με τις Συντεχνίες. «Το παρόν Δ.Σ. με την Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων που καθιέρωσε υπάρχει ένας συνεχής διάλογος. Παλαιότερα υπήρχε πλήρης παραγνώριση των αιτημάτων μας. Με το παρόν Συμβούλιο τα πράγματα έχουν αλλάξει».

H έντονη κριτική που δέχεται τον τελευταίο καιρό το ημικρατικό κανάλι, αλλά και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους αριθμούς των υπαλλήλων προκαλούν λύπη, τόνισε ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ιδιαίτερα, όταν αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία παραπλανούν την κοινή γνώμη. 
«Αυτή τη στιγμή το 70% των υπαλλήλων του ΡΙΚ είναι συνεργάτες. Για πολλά χρόνια το ΡΙΚ δεν προσλαμβάνει μόνιμους υπαλλήλους, αλλά συνεργάτες, οι οποίοι αμείβονται με το 40% του μισθού των μόνιμων υπαλλήλων. Τα ποσά που δημοσιεύονται στον Τύπο είναι πολλές φορές παραπλανητικά . Κάποιοι που θέλουν να πλήξουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση παρουσιάζουν το μέσο όρο των μισθών των μόνιμων υπαλλήλων ως τους μισθούς που λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι» . 

Ως απαράδεκτες χαρακτηρίζει ο Κώστας Κώστα τις δηλώσεις του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και αντιπρόεδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι τάχατες το ΡΙΚ αύξησε τους υπαλλήλους του, αφού κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Οπως μας εξήγησε ο Κώστας Κώστα, όταν το ΡΙΚ έχασε τη συνεργασία με τον «Αλφα» Ελλάδος έπρεπε να αυξήσει τις παραγωγές του για να καλύψει το κενό, ωστόσο και πάλι ο αριθμός των υπαλλήλων δεν έχει αυξηθεί. Αλλωστε τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και έχουν αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη λίστα που έχει σταλεί και στη Βουλή φαίνεται ότι το 2009 ήταν 170 το μόνιμο προσωπικό και τώρα είναι 148. Μείωση έγινε και στους συνεργάτες. Εξοικονομήσεις έχουν γίνει και στον προϋπολογισμό, έχουν μειωθεί  οι υπερωρίες και έχουν εξοικονομηθεί κονδύλια.

Oπως τονίζει ο Κώστας Κώστα, στόχος συγκεκριμένων είναι να μειώσουν αισθητά τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ. «Δυστυχώς κάποιοι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ υπηρετώντας σκοπιμότητες διαβάλλουν συναδέλφους και παραπληροφορούν μέσω δημοσιευμάτων προσπαθώντας να βοηθήσουν τους γνωστούς κύκλους που θέλουν να πλήξουν το ΡΙΚ. Γεγονός που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων το καταδικάζει ανεπιφύλακτα».
Οσον αφορά το σταύρωμα των προϋπολογισμών του ΡΙΚ δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Βέβαια οι περικοπές, τόνισε ο Κώστας Κώστα, δεν έχουν πλήξει τους υψηλόμισθους στο ΡΙΚ αλλά τους χαμηλόμισθους, ενώ νέα μείωση του προϋπολογισμού θα οδηγήσει στη μείωση των κυπριακών παραγωγών θέλοντας ακριβώς να πλήξει το ημικρατικό κανάλι. «Δεν νοείται σήμερα με τις προκλήσεις που έχει απέναντί του το ΡΙΚ να υπάρξει νέα μείωση. Το ΡΙΚ καλείται να αντεπεξέλθει σε προκλήσεις όπως την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας. Ηδη για το σκοπό αυτό έχουν αγοραστεί νέα μηχανήματα. Υυπάρχει η διαδικασία των προεδρικών εκλογών ενόψει, το Euro, καθώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι μια χρονιά πλούσια σε δραστηριότητες όπου και ένα ευρώ να αποκοπεί αναστέλλει σημαντικές λειτουργίες του Ιδρύματος. Οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ δεν κόπτονται μόνο για το μισθό τους όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν, αλλά νοιάζονται για τη δημόσια εικόνα του ΡΙΚ αφού είναι μια "περιουσία" που ανήκει σε όλους». Σε ερώτησή μας για το αν υπάρχουν εργαζόμενοι στο ΡΙΚ οι οποίοι αμείβονται με υπέρογκα ποσά κάθε μήνα, η απάντηση είναι θετική. «Υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται με συμβόλαια και αμείβονται με χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Ακριβώς εδώ πρέπει τόσο η Διεύθυνση του ΡΙΚ όσο και το Δ.Σ. , τόνισε ο Κώστας Κώστα, να παρέμβουν ώστε να υπάρχει δικαιότερη ανακατανομή». 
Οπως επισημαίνει ο Κώστας Κώστα τα κακώς έχοντα θα πρέπει να χτυπηθούν, αλλά τα θετικά να διατηρηθούν. 

Το ΡΙΚ, ξεκαθάρισε ο Κώστας Κώστα, πρέπει να παραμείνει αντικειμενικό και ανεξάρτητο τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία μακριά από οποιεσδήποτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Απέρριψε μάλιστα τους διάφορους ισχυρισμούς ότι το ΡΙΚ είναι «κυβερνητικό» κανάλι. Δυστυχώς, όπως είπε, οι «επιθέσεις» που δέχεται το ΡΙΚ το τελευταίο διάστημα ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ενέργειες και κινήσεις που στόχο έχουν να πλήξουν το κυβερνητικό έργο. Μάλιστα, όπως μας είπε, κάποιες φορές στο παρελθόν έγιναν ενέργειες και προβλήθηκαν γεγονότα τα οποία όχι μόνο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά παραβίαζαν και συγκεκριμένους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Βέβαια, όπως ξεκαθάρισε, αυτό δεν αφορά την πλειοψηφία των δημοσιογράφων.

Οσον αφορά περαιτέρω αιτήματα της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ στο ΡΙΚ, ο Κώστας Κώστα ανέφερε ότι εκκρεμότητες υπάρχουν αφού ακόμη δεν έχουν υπογραφεί συλλογικές συμβάσεις για το 70%  των εργαζομένων. Οι μόνοι που έχουν συλλογική σύμβαση είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι. «Οι κλίμακες των συνεργατών είναι καθηλωμένες, δεν μπορούν να περάσουν πιο πάνω. Ενώ εκτελούν καθήκοντα υπεύθυνων δεν αμείβονται ως υπεύθυνοι. Στόχος είναι μέσω ενός νέου οργανογράμματος να κατοχυρώνεται οι ομάδα των συνεργατών στο ΡΙΚ.  Αλλα προβλήματα εστιάζονται στην υλικοτεχνική υποδομή, θέματα ασφάλειας και υγείας, ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΡΙΚ».
 

xaravgi: Της Ελένης Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου