Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

15% αποκοπές από τους πιο χαμηλόμισθους εργαζόμενους ζητά τώρα η ΟΕΒ. Εισηγείται μείωση του κατώτατου μισθού στα 726.75 ευρώ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
Μισθό 726,75 εισηγείται η ΟΕΒ (σημείωση παρατηρητηρίου: καθαρές απολαβές δηλαδή 677.33 ευρώ το μήνα)

Μεσούσης της διαπραγμάτευσής της με τις συντεχνίες για μείωση του εργατικού κόστους των επιχειρήσεων, η ΟΕΒ απευθύνθηκε επίσημα και προς την κυβέρνηση, ζητώντας μείωση του κατώτατου μισθού.

Με επιστολή του γ.δ. της ομοσπονδίας Μιχάλη Πήλικου προς την υπουργό Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η ΟΕΒ εισηγείται μείωση του κατώτατου μισθού κατά 15%.
Η επιστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Πολίτης, ετοιμάστηκε χθες το πρωί για να αποσταλεί αργότερα στην υπ. Εργασίας, με αίτημα να αναθεωρηθεί το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, ώστε αυτός να μειωθεί ως «μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων».
Μάλιστα, η ΟΕΒ αναφέρει πως, σε αντίθετη περίπτωση, ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας στα επηρεαζόμενα επαγγέλματα θα επιταχυνθεί.

Το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό καλύπτει χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι συνήθως είναι ανοργάνωτοι όπως τους πωλητές, τους γραφείς, τους νοσηλευτικούς βοηθούς, τους σχολικούς βοηθούς, τους φρουρούς, τους φροντιστές και τους καθαριστές.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 855 ευρώ και μετά από εξάμηνη συνεχή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, στα 909 ευρώ.
Η εισήγηση της ΟΕΒ για μείωση του μισθού κατά 15%, εάν υιοθετηθεί, θα ρίξει τον κατώτατο μισθό στα 726,75 ευρώ και τον κατώτατο μισθό μετά από εξάμηνη συνεχή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, στα 772,65 ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
18/01/2012 - 14:36

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου