Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η ΟΕΒ στην αντεπίθεση

Πάγωμα μισθών και ΑΤΑ
Κρίσιμη συνάντηση ΟΕΒ-συντεχνιών για τις συλλογικές συμβάσεις

Λευκωσία: Δύσκολες αποφάσεις καλείται να λάβει το συνδικαλιστικό. Εντός των προσεχών ημερών, το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, η ΟΕΒ θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της ΣΕΚ και της ΠΕΟ για επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων της μεταλλουργικής βιομηχανίας, της ξυλουργικής, της οικοδομικής, των εισαγωγέων οχημάτων, των τυπογραφείων και των νοσηλευτηρίων.
Η ΟΕΒ επιδιώκει πάγωμα αυξήσεων και της ΑΤΑ για το 2012 και αναστολή της εισφοράς στο Ταμείο Προνοίας.

Φιλελεύθερος, Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 6:25 πμ
.................................. 
Κυπριανού: Οι εργασιακές σχέσεις κερδήθηκαν με αίμα 

Το ΑΚΕΛ δια του Γενικού Γραμματέα του Αντρου Κυπριανού διατύπωσε τη διαφωνία του με τις «μονομερείς ενέργειες» των εργοδοτικών οργανώσεων, τις οποίες κάλεσε να τις αποφύγουν και να φανούν συνεπείς στις προ των μέτρων στη δημόσια υπηρεσία δηλώσεις τους.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ διαφωνεί «πρώτα και κύρια για λόγους συνέπειας σε αυτά που οι ίδιοι οι εργοδότες δήλωναν πριν από τις συζητήσεις για τη λήψη των μέτρων στη δημόσια υπηρεσία, προσθέτοντας ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις έδιναν υποσχέσεις πως αυτά τα οποία θα υιοθετούνταν για τη δημόσια υπηρεσία δεν θα μεταφέρονταν μηχανιστικά και στον ιδιωτικό τομέα».

Περαιτέρω, παρατηρώντας πως «σήμερα παραβιάζουν αυτό που οι ίδιοι έλεγαν τότε», αναφέρθηκε στην ουσία, όπως είπε, και δήλωσε ότι «μονομερείς ενέργειες οι στοχεύουν να παραβιάσουν συνδικαλιστικά θέσμια και θέσμια σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις που καθιερώθηκαν εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο και κερδήθηκαν με αγώνες, θυσίες και δε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως και με αίμα, δεν προσφέρουν καμία απολύτως υπηρεσία στον τόπο».

Αντιθέτως, η παραβίαση των εργασιακών θεσμίων θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση, με αποτέλεσμα τα προβλήματα στην οικονομία να επιδεινωθούν περισσότερο, είπε απευθύνοντας έκκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και να φανούν συνεπείς με όσα δήλωναν πριν από τη λήψη των μέτρων στη δημόσια υπηρεσία.

 

ΚΥΠΕ | 04/01/2012 

.......................................

Βαράνε τύμπανα εργατικού πολέμου

Τον κίνδυνο απεργιακών κινητοποιήσεων που δεν ξαναέζησε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πιθανό να δούμε πολύ σύντομα με αφορμή τις συλλογικές συμβάσεις.
Οι εργοδότες πολλών κλάδων, διαμηνύουν μέσω της ΟΕΒ ότι επιδιώκουν πάγωμα μισθών και ΑΤΑ για δύο χρόνια ενώ στο τραπέζι θέτουν και ενδεχόμενο μη καταβολής του ποσού που τους αναλογεί στο Ταμείο Προνοίας.

Ήδη, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, μετά από μήνες διαβουλεύσεων αποφάσισε να παγώσει μισθούς και ΑΤΑ για το 2012. Η ΟΕΒ λέει πως το 40% των μελών της δεν μπορεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με αυτούς τους όρους και προειδοποιεί πως αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, η ανεργία θα ξεπεράσει το 10%.

Από την πλευρά τους όμως, οι συντεχνίες ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη με σύνθημα, ούτε βήμα πίσω. ΣΕΚ και ΠΕΟ μπορεί να μην έδειξαν τη δύναμή τους στις συνομιλίες για τους δημόσιους υπαλλήλους και άφησαν το ρόλο αυτό στην ΠΑΣΥΔΥ αλλά στον ιδιωτικό τομέα είναι έτοιμες να φτάσουν στα άκρα. Ειδικά η ΠΕΟ, είχε ένα πολύ περίεργο ρόλο στους μήνες που πέρασαν. Από τη μία πλευρά, να στηρίξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και από την άλλη να μην θίξουν την αριστερή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

Τώρα, περιμένει την ανταπόδοση. Ήδη ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε δήλωση για την πρόθεση των εργοδοτών μιλώντας για αίμα που χύθηκε και αγώνες για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η αριθμητική δύναμη των συντεχνιών μειώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια και οι συνδικαλιστές δεν είναι με κανένα τρόπο διατεθειμένοι να χάσουν αυτήν τη μάχη καθώς μαζί της θα χάσουν δύναμη, αξιοπιστία αλλά και μέλη.
Είναι γι’ αυτό άλλωστε που δύο συντεχνίες, παραδοσιακά αντίπαλες, ενώνουν δυνάμεις και δηλώνουν πως θα πορευτούν χέρι-χέρι.

Επί της ουσίας, αν τελικά οι εργοδότες δεν καταβάλουν την ΑΤΑ ουσιαστικά αυτό θα σημάνει και προσωρινούς τίτλους τέλους για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή αφού συμφωνήθηκε πάγωμα στο δημόσιο και στις τράπεζες και θα ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας.
Μάλιστα, οι συνδικαλιστές πιέζουν και τα κοινοβουλευτικά κόμματα για στήριξη ως αντάλλαγμα για την αποδοχή των πακέτων μέτρων.

Όλα αυτά μπορεί να καταλήξουν σε τεράστιες κινητοποιήσεις από πλευράς εργαζομένων με τον κίνδυνο να παγώσει η πραγματική οικονομία να έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ήδη το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε ανεπίσημες επαφές με τους εμπλεκόμενους σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα. Το κακό είναι, πως κανένας δεν φαίνεται διατεθειμένος για συμβιβασμό…

 

του Αντώνη Αντωνίου | 05/01/2012

http://sigmalive.com/inbusiness/news/financials/452901

...........................
Κριτική ΔΕΟΚ στην εργοδοσία

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΥΣ και αναξιόπιστους, με ευλογίες της ΟΕΒ, χαρακτηρίζει η ΔΕΟΚ «τους εργοδότες/επιχειρήσεις στο θέμα της παγοποίησης μισθών και ΑΤΑ που οφείλουν στους εργαζομένους».

«Ενώ πριν ψηφίσει η Βουλή το νόμο για παγοποίηση των μισθών και ΑΤΑ για δύο χρόνια (2012 - 2013) η ΟΕΒ και η ηγεσία της δήλωναν μετ’ επιτάσεως ότι τέτοια μέτρα δεν θα εφαρμοσθούν στον ιδιωτικό τομέα, η ΟΕΒ καλεί τις συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ να αποδεχθούν την ίδια πρακτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΟΚ.

Ήδη, συνεχίζει, «κάποιοι εργοδοτικοί κλάδοι, αλλά και πολλές επιχειρήσεις από μόνες τους, έχουν προχωρήσει σε παγοποίηση μισθών και ΑΤΑ παρά τις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από τις συλλογικές συμβάσεις». Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «είχε προβλέψει και προειδοποιήσει Κυβέρνηση και κόμματα ότι η ψήφιση της παγοποίησης μισθών και ΑΤΑ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα άνοιγε την “κερκόπορτα” της λεηλασίας εργατικών δικαιωμάτων και της εργοδοτικής ασυδοσίας στον ιδιωτικό τομέα».

«Καταγγέλλουμε την αναξιοπιστία και τονίζουμε ότι η ηγεσία της ΟΕΒ διατύπωνε ψευδείς τοποθετήσεις και δεσμεύσεις στο δημόσιο διάλογο, στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα πριν μερικές εβδομάδες», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ καλεί τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ που αποδέχθηκαν πρόσκληση για συνάντηση με την ηγεσία της ΟΕΒ την ερχόμενη Δευτέρα να απορρίψουν τα σκληρά αντεργατικά μέτρα που επιδιώκει να πετύχει η ΟΕΒ και τα μέλη της εργοδότες και εργοδοτικοί κλάδοι. Εξάλλου, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η ΠΟΕΔ για επαπειλούμενη μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔ, αναφερόμενη στις προθέσεις της εργοδοτικής πλευράς για τροποποίηση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των συλλογικών συμβάσεων όπως αυτές διέρρευσαν στον ημερήσιο Τύπο, προειδοποιεί την επαπειλούμενη μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και αναφέρει πως αυτό, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει μεταξύ άλλων στην παραπέρα επιδείνωση της οικονομίας του τόπου, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ρευστότητας και του γενικότερου ελλείμματος στη διακίνηση χρήματος.

Επίσης, προειδοποιεί ότι μπορεί να οδηγήσει στη μονιμοποίηση της στασιμότητας στην οικοδομική και την τουριστική βιομηχανία, καθώς και στη γενικότερη στασιμότητα της αγοράς και στη χαριστική βολή για κάθε νέα πρωτοβουλία επενδύσεων, και στη γενικότερη παγίωση συνθηκών φτώχειας στον τόπο.

Φιλελεύθερος, Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου