Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ανησυχία για το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας

Υπό το κράτος της έντονης ανησυχίας που προκαλεί το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο, άρχισε να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η παραχώρηση του δικαιώματος εργασίας σε υπηκόους τρίτων χωρών που κατέχουν εξειδίκευση σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τους Βουλευτές να στοχεύουν στη συμπερίληψη αυστηρών δικλίδων ασφαλείας που δεν θα επιτρέπουν τη στέρηση θέσεων εργασίας σε Κύπριους επιστήμονες.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης, το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό, η συζήτηση του άρχισε σήμερα και αφορά την παραχώρηση της μπλε κάρτας (εργασίας) σε υπηκόους τρίτων χωρών νοουμένου ότι τα άτομα στα οποία θα παραχωρείται έχουν υψηλή εξειδίκευση στο επαγγελματικό τους αντικείμενο, που απόκτησαν μέσω τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Λαμάρης είπε πως η Κύπρος όφειλε να ενσωματώσει την οδηγία αρχές του 2011 στο εθνικό δίκαιο και ότι η μπλε κάρτα είναι επ’ αόριστον. Ωστόσο, αν ο κάτοχος της μείνει άνεργος πέραν των τριών μηνών θα χάνει τη κάρτα, είπε εξηγώντας πως μετά τα πέντε χρόνια διαμονής και εργασίας στην Κύπρο θα μπορεί να εξασφαλίσει την πράσινη κάρτα και όλα τα δικαιώματα που αποκτούν με την πάροδο της παραμονής τους οι μετανάστες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε πως η οδηγία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους άτομα με υψηλή ειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς, αναφέροντας πως αυτό το δικαίωμα που θα δίνει το κάθε κράτος σε υπηκόους τρίτων κρατών, θα μπορεί να το ρυθμίζει με αυστηρές προϋποθέσεις, στον αριθμό των ατόμων που θα δεχθεί και τους επαγγελματικούς κλάδους.

Προσπάθεια της Επιτροπής είναι όπως στο πλαίσιο απόκλισης από την οδηγία που παρέχεται να διασφαλιστούν πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των Κυπρίων, συνέχισε ο κ. Λαμάρης επισημαίνοντας ότι διανύουμε μια περίοδο στην οποία τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ ψηλά και ανεβαίνουν, ήδη έχουμε κοινοτικούς εργαζόμενους πέραν των 150.000 και κάθε τι που ανοίγει το δρόμο σε μη Κύπριους να εργαστούν στην Κύπρο θα πρέπει να μας θέτει σε επιφυλακή ώστε να επιτρέπεται η εργοδότηση κατά τρόπο που να μην αποβαίνει σε βάρος των Κύπριων εργαζομένων.

Ο Λαμαρής ανέφερε πως κάποιος θα μπορεί να εξασφαλίσει την μπλε κάρτα τότε και μόνο τότε που οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει Κύπριος με τα ανάλογα εξειδικευμένα προσόντα.

Ερωτηθείς εάν η εναρμονιστική νομοθεσία θα συμβάλει ώστε να προσελκυσθούν δυνατά μυαλά από τρίτες χώρες σε ερευνητικά κέντρα, ο κ. Λαμάρης εξήγησε πως η νομοθεσία δεν καθορίζει συγκεκριμένους τομείς, παρατηρώντας πως σε κάθε τομέα μπορεί να υπάρχουν πολύ λεπτομερείς ειδικεύσεις.

Στον τομέα της ενέργειας, μια και ουδείς φανταζόταν ότι η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακό κέντρο, δεν θα υπάρχουν και πολλοί Κύπριοι εξειδικευμένοι σε κάθε τμήμα της εξόρυξης, της παραγωγής και της διάθεσης των κοιτασμάτων, υπέθεσε, διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι ένας εργοδότης ή ένα ερευνητικό κέντρο μετά την ψήφιση του νόμου θα μπορεί να αιτηθεί απασχόληση στον οργανισμό του εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτη χώρα και αν αποδείξει ότι είναι ψηλής επιστημονικής κατάρτισης στην οποία δεν υπάρχει Κύπριος τότε θα μπορεί να πάρει την άδεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, παρατηρώντας ότι μέσα από την οδηγία παρέχεται ξεκάθαρα στην Κυβέρνηση η ευχέρεια να ασκήσει διακριτική εξουσία και να αποφασίσει εάν με βάση το εργασιακό καθεστώς στην Κύπρο μπορεί να επιτρέψει ή όχι απασχόληση υπηκόων από τρίτες χώρες κατόχων μπλε κάρτας.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως θα πρέπει στο νόμο να περιληφθούν ασφαλιστικές δικλίδες ικανές να προστατεύσουν το 47% των νέων, που είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιων σχολών και έχουν εξειδίκευση, αναφέροντας πως αυστηρά και μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν Κύπριοι με την ζητούμενη εξειδίκευση το Υπουργικό Συμβούλιο να επιτρέπει την εργοδότηση υπηκόων τρίτων κρατών.

ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου