Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτες συνέπειες του ψεσινού συμβιβασμού και αντιδράση ΔΕΟΚ

Αναστάληκαν τα απεργιακά μέτρα στα λιμάνια μετά τον ψεσινό συμβιβασμό εργοδοτών-συνδικάτων


Εκτός διαλόγου η ΔΕΟΚ, εκφράζει προβληματισμό
Ανακούφιση για τη συμφωνία Συντεχνιών-ΟΕΒ

1 Φεβρουαρίου 2012 12:04


Η ΔΕΟΚ με σημερινή ανακοίνωση εκφράζει την ανακούφιση της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΟΕΒ, την ίδια όμως ώρα διατυπώνει και προβληματισμούς ως προς την απόφαση της Υπουργού Εργασίας ''να κωφεύσει στις εκκλήσεις για συμμετοχή τόσο της ΔΕΟΚ όσο και του ΚΕΒΕ στο διάλογο''.

Στην ανακοίνωση η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας, θα αποτρέψει χειρότερες εξελίξεις στο εργασιακό περιβάλλον και θα συμβάλει στην διατήρηση της εργατικής ειρήνης.

''Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας με τις μονομερείς ενέργειες της ΟΕΒ και η ολιγωρία της Υπουργού Εργασίας να παρέμβει έγκαιρα και αποφασιστικά, έχουν οδηγήσει τις εργασιακές σχέσεις και τους εργασιακούς θεσμούς σε δραματικά αδιέξοδα'', αναφέρει η ΔΕΟΚ.

Η ΔΕΟΚ υπενθυμίζει ότι είχε προτείνει έγκαιρα τη συζήτηση πλαισίου συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, το οποίο θα διασφάλιζε σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις, το κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και θα θεσμοθετούσε διαδικασίες διαλόγου για τις προβληματικές επιχειρήσεις και την διατήρηση της απασχόλησης.

''Δυστυχώς το Υπουργείο Εργασίας δεν ενήργησε προληπτικά, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σήμερα να βιώνουν την ανασφάλεια την υπονόμευση των δικαιωμάτων τους και την καθημερινή απειλή της απώλειας εργασίας'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι το πλαίσιο συμφωνίας θα ήταν πιο ολοκληρωμένο εάν περιελάμβανε και το κεφάλαιο της απασχόλησης, σημειώνοντας ότι ''η θεσμοθετημένη διαχείριση του ζητήματος αυτού σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει, είναι κεφαλαιώδους σημασίας τόσο για την διατήρηση θέσεων απασχόλησης όσο και για την διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων και των όρων απασχόλησης''.

Ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου