Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Και άλλα παγώματα και άλλες απολύσεις


Δεν έχουν τελειωμό οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Πολλά προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο.
Πολλά προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο.
Λευκωσία: Προ των πυλών είναι μαζικές απολύσεις εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα, που θα εκτοξεύσουν τον δείκτη της ανεργίας σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη. Τουλάχιστον τέσσερις πολύ γνωστές εταιρείες, με μακρόχρονη δραστηριότητα στην κυπριακή αγορά, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οξεία οικονομικά προβλήματα και στοχεύουν σε άμβλυνσή τους μέσω των απολύσεων προσωπικού με στόχο την μείωση των εξόδων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι δέκτης των προθέσεων κάποιων επιχειρήσεων να προβούν σε απολύσεις λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω αναδιάρθρωσης των εργασιών τους καθώς η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει δεδομένα ακόμη και στις εργασιακές σχέσεις.

Ειδικότερα, συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο με αυξημένα προβλήματα ρευστότητας εξετάζει ομαδικές απολύσεις εργαζομένων -μέχρι και 150 άτομααπό διάφορα τμήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με συντεχνικές πληφορίες, εργοδότης πίεζε το προσωπικό της εταιρείας, που δεν είναι οργανωμένο σε συντεχνίες, να αποδεχθεί πάγωμα διαφόρων δικαιωμάτων, με τους εργαζόμενους να συγκατατίθενται προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση εργασίας. Άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παρασκευή τροφίμων ευρείας κατανάλωσης ενημέρωσε τις συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ, για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καλώντας τις να επιδείξουν κατανόηση και να στηρίξουν την επιχείρηση. Κατά τον επιχειρηματία η στήριξη μεταφράζεται σε διετές πάγωμα μισθών (2012-2013) και αναστολή της εισφοράς στο Ταμείο Προνοίας, μη καταβολή 13ου και 14ου μισθού. Στην ουσία το ζητούμενο είναι η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης, δήλωναν συνδικαλιστικά στελέχη, απορρίπτοντας τις εργοδοτικές επιδιώξεις. Οι πρώτες ενδείξεις φέρουν την εταιρεία να μελετά ομαδικές απολύσεις εργαζομένων. Ωστόσο, στο τραπέζι τίθεται και το σενάριο τερματισμού της λειτουργίας της μονάδας.

Που σε μια τέτοια εξέλιξη οι απολύσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Επίσης, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σε διαβούλευση και με άλλη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, που στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των εργασιών της εξετάζει το ενδεχόμενο τερματισμού της λειτουργίας του δικτύου διανομής των προϊόντων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επίτευξη συμφωνίας με άλλη μεγάλη εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τη διανομή. Ωστόσο, επίσημα αυτή δεν επιβεβαιώθηκε. Σε μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να βρεθούν χωρίς εργασία 35-38 εργαζόμενοι.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά εταιρεία γνωστού ομίλου, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και εξετάζει το σενάριο απολύσεων 60-70 εργαζομένων από όλα τα τμήματά της.

fileleftheros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου