Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ορατό το ενδεχόμενο νέας απεργίας στις οικοδομές

Φιλελεύθερος, 24-2-2012
Ορατός ο κίνδυνος νέων κινητοποιήσεων

Αδιέξοδο στην οικοδομική βιομηχανία

Λευκωσία: Παραμένει το αδιέξοδο στην οικοδομική βιομηχανία, με ορατό τον κίνδυνο απεργιακών μέτρων. Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία είχε θέσει την καταβολή της ΑΤΑ ως προϋπόθεση για να αναλάβει πρωτοβουλία, δεν έχει ικανοποιηθεί από την απάντηση που πήρε από την Ομοσπονδία Εργολάβων Οικοδομών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι η απάντηση της Ομοσπονδίας δεν είναι στο πνεύμα και στο γράμμα της πρόσφατης ειδικής συμφωνίας ΟΕΒ – ΣΕΚ – ΠΕΟ και Υπουργείο Εργασίας, η οποία προβλέπει ρητώς ότι η καταβολή της ΑΤΑ θα συνεχιστεί.

Επεσήμανε ακόμη ότι η ΑΤΑ δεν μπορεί να διασυνδέεται με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, Νίκος Κελεπέσης, δήλωσε ότι η εργοδοτική πλευρά δεν αμφισβητεί την ΑΤΑ, αλλά θα αρχίσει να την καταβάλλει μετά τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Ο κ. Κελεπέσης ανέφερε ότι στην επιστολή της η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τη συλλογική σύμβαση και προσέρχεται στο διάλογο με καλή θέληση.

Κάλεσε επίσης την υπουργό Εργασίας να λάβει υπόψη ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος συγκράτησης ή και μείωσης του μισθολογικού κόστους, με στόχο την επιβίωση του κατασκευαστικού τομέα και μείωση της ανεργίας.

Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των οικοδόμων της ΣΕΚ, Γιαννάκης Ιωάννου, δήλωσε ότι όπως φαίνεται η Ομοσπονδία Εργολάβων Οικοδομών, δε σέβεται τη συμφωνία υψηλού επιπέδου, στην οποία αναφέρεται ότι πρέπει να καταβληθεί η ΑΤΑ.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η ΣΕΚ δεν μπορεί να μπει σε διάλογο, εφόσον δεν τηρείται η συμφωνία.

Ανέφερε ότι η θέση του Συνδέσμου Εργολάβων είναι αντίθετη με τις θέσεις όλων των άλλων τομέων της οικονομίας.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι αν μέχρι τις 15 Μαρτίου δεν υπάρξει θετική κατάληξη, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου