Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΣΕΚ: Συμφωνία με συνδικάτα Βουλγαρίας

Stockwatch.com.cy


Συμφωνία συνεργασίας με πρωταρχικό στόχο τη συνδικαλιστική στήριξη των Βουλγάρων που εργάζονται στην Κύπρο υπέγραψαν σήμερα η ΣΕΚ και τα Συνδικάτα CITUB και PODKREPA.

Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως, η συμφωνία προωθείται σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης οφείλει πολλά στην συνύπαρξη και εργασία εκατομμυρίων μεταναστών διαφορετικής εθνικότητας, κουλτούρας, γλώσσας και θρησκείας.

«Δυστυχώς, αυτή η συνύπαρξη διαταράσσεται επικίνδυνα από δυνάμεις που αποπειρώνται να σπείρουν ρατσιστικά και ξενοφοβικά μηνύματα, πυροδοτώντας κλίμα διάκρισης ενάντια στους μετανάστες και τους εργαζόμενους εθνικών μειονοτήτων. Ως εκ τούτου, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη συγκροτημένου αγώνα ενάντια στα ανησυχητικά φαινόμενα που υπονομεύουν τη συμβίωση και την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και στους χώρους εργασίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη κινητικότητα των εργαζομένων που σημειώνεται στις χώρες της ΕΕ φέρει στο καθημερινό προσκήνιο προβλήματα που αφορούν στην καρατόμηση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο κ. Μωϋσέως είπε επίσης ότι η συμφωνία ΣΕΚ και Βουλγαρικών συνδικάτων αποσκοπεί στην πρόληψη ανεπιθύμητων φαινομένων και συμπεριφορών σε βάρος των εργαζομένων και κατ’ επέκταση στη θωράκιση των εργατικών τους δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, η συμφωνία των δύο μερών εστιάζεται στη στήριξη των Βουλγάρων εργαζομένων στην Κύπρο, κυρίως μέσω της πληροφόρησης για τα δικαιώματα τους, της οργάνωσης τους στα συνδικάτα και της συνδικαλιστικής κατάρτισης τους και στη στήριξη των Κυπρίων εργαζομένων στη Βουλγαρία, κυρίως μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης.

Η συμφωνία ισχύει για τέσσερα χρόνια και θα εμπλουτίζεται με Κυπρο-Βουλγαρικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνδικαλιστικές συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα και εφαρμογή κοινών πολιτικών για την ευημερία των μελών των δύο πλευρών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι έρχονται στην ΣΕΚ παράπονα εργαζομένων από τη Βουλγαρία και ότι στη δύναμη της ΣΕΚ αυτή τη στιγμή βρίσκονται 1400 εργαζόμενοι. Παράλληλα είπε ότι στήθηκαν μηχανισμοί με Βούλγαρους συνδικαλιστές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα αποδώσει καρπούς. Ανέφερε επίσης ότι αν οι κοινοτικοί εργαζόμενοι απολαμβάνουν τα δικαιώματα και σταματήσει να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, τότε τα προβλήματα της ανεργίας και του ρατσισμού μπορούν να προληφθούν.

Ο κ. Μωϋσέως είπε επίσης ότι πέραν από τις ευθύνες των συντεχνιών υπάρχουν και οι ευθύνες του κράτους να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες για να σταματήσει αυτή η ανταγωνιστικότητα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μπει οροφή στην είσοδο κοινοτικών λόγω του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας μπορεί να στελεχωθεί και να κάνει επιθεωρήσεις.

Είπε επίσης ότι ήταν πάντα πολιτική και πάντα προσπάθεια της ΣΕΚ οι κοινοτικοί εργαζόμενοι κυρίως εκεί που είναι οργανωμένοι, να μπουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόσθεσε ότι έγινε πρόοδος σε αυτό το θέμα και ότι πιστεύει ότι στο μέλλον θα γίνει ακόμα περισσότερη πρόοδος και με τη συνεργασία των οργανώσεων της Βουλγαρίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Εκπρόσωπος της Βουλγάρικης Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (PODKERA) Konstantin Trenchev ανέφερε ότι δεν υπάρχουν τόσα πολλά παράπονα από Βούλγαρους εργαζομένους στην Κύπρο κι ότι τα περισσότερα προέρχονται από την Ελλάδα. Σημείωσε ότι τις περισσότερες φορές οι Βούλγαροι πάνε να εργαστούν σε μια άλλη χώρα χωρίς να γνωρίζουν επαρκώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και αυτό προκαλεί προβλήματα. Ανέφερε επίσης ότι στόχος του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε σήμερα είναι η πληροφόρηση των Βουλγάρων και στην Κύπρο αλλά και πριν έρθουν στην Κύπρο, ώστε να καταλάβουν καλά ότι εάν δέχονται να εργαστούν στη μαύρη αγορά εργασίας στην Κύπρο, χάνουν οι ίδιοι, η Κύπρος αλλά και η Βουλγαρία.

Ο Εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας (CITUB) Plamen Dimitrov ευχαρίστησε την ΣΕΚ για τη μέχρι τώρα βοήθεια προς τους Βούλγαρους εργαζομένους στην Κύπρο και για την πρωτοβουλία έκδοσης του πρώτου τεύχους της εφημερίδας της οργάνωσης στα Βουλγαρικά και τα Ρουμανικά.

Είπε επίσης ότι παρόμοιες συμφωνίες όπως η σημερινή έχουν γίνει και με συντεχνίες στην Ισπανία και την Ελλάδα, στις οποίες υπάρχουν οι περισσότεροι Βούλγαροι εργάτες.

Τόνισε την ανάγκη να μεταφραστούν στα Βουλγαρικά οι συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και είπε ότι η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους τους διαβεβαίωσε ότι αυτές είναι ήδη μεταφρασμένες ή μεταφράζονται και ότι οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας αυξάνονται διαρκώς.

Ανέφερε επίσης ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η συντεχνία θα ζητήσει να πληροφορηθούν σωστά οι Βούλγαροι εργαζόμενοι που έρχονται στην Κύπρο και θα τους συνδέσουν απευθείας με την ΣΕΚ.

Αυτό είπε είναι και ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας ενωμένης ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου