Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Προς διέξοδο οδηγείται η κρίση στα λεωφορεία

Από τα μέσα Αυγούστου έπρεπε να ρωτήσουν τις Βρυξέλλες για το «εύλογο κέρδος»
Προς διέξοδο οδηγείται η κρίση στα λεωφορεία

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπ.Συγκοινωνιών οι εκπρόσωποι των εταιρειών λεωφορείων απάντησαν θετικά σε μέρος των προτάσεων του υπουργού.
Λευκωσία: Σε άρση των απεργιακών μέτρων στα λεωφορεία, σήμερα ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, οδηγούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργού Συγκοινωνιών και εταιρειών. Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Συγκοινωνιών οι εκπρόσωποι των εταιρειών λεωφορείων (έπειτα από τετράωρη διαβούλευση μεταξύ τους) απάντησαν θετικά σε μέρος των προτάσεων του Υπουργού, καταθέτοντας παράλληλα αντιπροτάσεις εκεί όπου προκύπτουν διαφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο δικηγόρος των εταιρειών Νίκος Παπαευσταθίου, παρέδωσε στον Υπουργό κοινή επιστολή με τις θέσεις των λεωφορειούχων, με τις οποίες θεωρούν ότι αν υπάρξει συμφωνία, λύνονται αμέσως όλες οι διαφορές και δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη των δημοσίων συγκοινωνιών στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει αποδοχή των προτάσεων του Υπουργού για τα θέματα ρευστότητας, αλλά και καθορισμό αυστηρής διαδικασίας ελέγχου των λογαριασμών των εταιρειών για το 2010 - κάτι που εκκρεμεί ακόμα, αφού για τη Λευκωσία βρίσκεται σε τελικό στάδιο με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ για τις άλλες επαρχίες ακόμα δεν ξεκίνησε.

Ακόμα, στη βάση των εμπειριών της διετούς λειτουργίας του συστήματος, προτείνεται η δημιουργία βασικής φόρμουλας πληρωμών η οποία θα δέχεται αυξομειώσεις κάθε έτος ανάλογα με τους μεταβλητούς παράγοντες, όπως το κόστος καυσίμων και τα εργατικά. Με αυτή τη φόρμουλα οι εταιρείες θεωρούν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί στη βάση του, επισημαίνοντας ότι αν λυθεί μόνο προσωρινά το πρόβλημα ρευστότητας (με την παροχή ποσών) το πρόβλημα θα επανέλθει τον επόμενο ή το μεθεπόμενο μήνα. «Εμείς, εκείνο που ζητούμε, είναι να τηρηθούν οι όροι των συμβάσεων», περιορίστηκε να αναφέρει στον «Φ» εκπρόσωπος των λεωφορειούχων λίγο πριν τη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο.

Έντονη πάντως ήταν χθες η δυσφορία των εκπροσώπων των εταιρειών και των νομικών τους συμβούλων, σε σχέση με τη γνωμάτευση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για το θέμα του «εύλογου κέρδους». Το Υπουργείο πήρε τη γνωμάτευση στις 19 Αυγούστου 2011, αλλά οι λεωφορειούχοι την εξασφάλισαν μόλις χθες. Οι λεωφοριούχοι κρίνουν πως την ίδια ώρα που το Υπουργείο επικαλείται παραβίαση των κανονισμών για τις κρατικές ενισχύσεις, ο Έφορος αφήνει ανοιχτό το περιθώριο για παροχή του «εύλογου κέρδους».

Παράλληλα, ο Έφορος είχε εδώ και μήνες συμβουλεύσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών να απευθύνει ορισμένα ερωτήματα στις Βρυξέλες για επί μέρους διευκρινίσεις, αλλά μόνο τώρα, όταν ξέσπασε δηλαδή η κρίση, ο Υπουργός εξέφρασε πρόθεση να ζητήσει εξηγήσεις.
 
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος δήλωσε χθες πως αναμένει ότι «θα υπάρξει καλή θέληση (από τις εταιρείες), όπως υπήρξε από πλευράς του Υπουργείου με τη στήριξη την οποία έχει δώσει στο να έχουν την αναγκαία ρευστότητα και να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να άρουν τα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα».

Τα ένα-δυο σημεία, ανέφερε, τα οποία υπάρχουν ως διαφορές - ακόμα κι αν δεν επιλυθούν σήμερα - μπορούν να επιλυθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
fileleftheros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου