Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Ομοσπονδιών Οικοδόμων – Μεταλλωρύχων ΣΕΚ – ΠΕΟ

Δημοσιογραφική Διάσκεψη
Ομοσπονδιών Οικοδόμων – Μεταλλωρύχων ΣΕΚ – ΠΕΟ
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 11.00 π.μ
Οίκημα ΣΕΚ Λευκωσίας

Κ Ο Ι Ν Η Δ Η Λ Ω Σ Η

Οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία και στη
Βιομηχανία Κατασκευής Ετοίμου Σκυροδέματος, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, αρχής γενομένης στις 24 Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή, έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, στις 14 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Τρίτη.

Οι εργαζόμενοι, από τις 7.00 π.μ. μέχρι η ώρα 10 π.μ. θα μεταβούν έξω από τους χώρους εργασίας τους, για να περιφρουρήσουν την απεργία και στις 11 π.μ. θα μεταβούν στα κατά τόπους οικήματα των Συντεχνιών, όπου θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις και θα εγκριθούν ψηφίσματα προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και προς τους εργοδοτικούς συνδέσμους.

Μετά την έγκριση των ψηφισμάτων, οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν πορείες σε όλες τις πόλεις, διατρανώνοντας έτσι την θέληση τους για αγώνα, για προστασία των κεκτημένων και των συλλογικών συμβάσεων, που κερδήθηκαν με θυσίες και προσπάθειες πολύχρονες ,των παππούδων και των πατεράδων μας.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι οι απεργοί, θα περιφρουρήσουν την απεργία και τις κινητοποιήσεις τους, για αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους οργανωμένους και μη ,όπως συμβάλουν και αυτοί με την συμπεριφορά τους, προς την ευόδωση των στόχων της απεργίας. Τυχόν απεργοσπαστικές συμπεριφορές δεν βοηθούν και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία να συνειδητοποιήσουν ότι, οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και επιβάλλεται να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας γύρω από τις Συντεχνίες , για προστασία της απασχόλησης και των ωφελημάτων μας.

Οι παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών νομοθεσιών, από μέρους της πλειοψηφίας των εργοδοτών της οικοδομικής βιομηχανίας, έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και ενώ οι Συντεχνίες αναδεικνύουν καθημερινά τα προβλήματα, επιδεικνύεται από μέρους της ΟΣΕΟΚ μια απαθής στάση, που δεν βοηθά καθόλου, στην βελτίωση της κατάστασης.

Η ανάπτυξη, που όλοι επικαλούνται για να βγούμε από τα αδιέξοδα, πολύ φοβούμαστε ότι, με τα δεδομένα και τις συμπεριφορές που υπάρχουν σήμερα στο προσκήνιο ,δεν πρόκειται να εξαλείψει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται καθημερινά στους εργαζόμενους και κυρίως στους ανέργους, γιατί η ανεξέλεγκτη εισδοχή κοινοτικών εργαζομένων, ως φτηνό εργατικό δυναμικό, αυξάνει τα σοβαρά προβλήματα, παρά να τα περιορίζει.

Λέμε τα πιο πάνω γιατί ενώ εκτελούνται σήμερα , κυβερνητικά οικοδομικά έργα πολλών εκατομμυρίων, και πολλά άλλα ευρίσκονται σε πορεία να ξεκινήσουν τι γίνεται τελικά;

- Οι αριθμοί στους καταλόγους των ανέργων αυξάνονται αντί να μειώνονται.
-Γίνονται μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, που απολάμβαναν μισθούς και ωφελήματα στα πλαίσια των Συλλογικών Συμβάσεων και στη θέση τους προσλαμβάνεται, φτηνό εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό.
-Η εργοδοτική πλευρά προσπαθεί με ταχύτατους ρυθμούς, να απαλλαγεί από εργαζόμενους με μακράν υπηρεσία, οδηγώντας τους προς την ανεργία και στο Ταμείο Πλεονασμού.

Είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους, που τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων, θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 14 του Φλεβάρη του 2012 και με την ευκαιρία που τους δίνει η παρουσία σας, θέλουν να επαναλάβουν τα εξής:



  • Kαταγγέλλουν και δημόσια την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου για την μέχρι σήμερα απαράδεκτη στάση της και την καλούν να κάνει αποδεκτή την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, για διευθέτηση των εκκρεμούντων ζητημάτων στην Οικοδομική.


  • Απευθύνονται στην μεγάλη εκείνη μερίδα εργοδοτών της Οικοδομικής Βιομηχανίας και των Συναφών Κλάδων και τους καλούν, να σταματήσουν να απολύουν εργαζόμενους με μακρόχρονη υπηρεσία στην Βιομηχανία και προς αντικατάσταση τους να προσλαμβάνουν εργαζόμενους από άλλες χώρες, με εξευτελιστικά μεροκάματα και όρους εργασίας.

  • Καταδικάζουν την απαράδεκτη στάση μεγάλης μερίδας εργοδοτών, να παραβιάζουν κατάφωρα τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις Εργατικές Νομοθεσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν στις εργασιακές σχέσεις καθεστώς μεσαίωνα.

  • Αναφέρουν ότι το Μνημόνιο για την Οικοδομική ,τότε και μόνο θα τύχει εφαρμογής, όταν όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην πράξη για να διατηρηθούν έτσι οι ισορροπίες.





  • Δηλώνουν ότι ,με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας ,σε όλα τα έργα του Δημοσίου που εκτελούν εργολάβοι ή και άλλοι Εργοδότες, να υπάρχει στους σχετικούς όρους, ειδική πρόνοια για πρόσληψη ανέργων κατά προτεραιότητα, όταν θα υπάρχει ανάγκη πρόσληψης προσωπικού.

  • Απαιτούν να διαφοροποιηθεί ο τρόπος κατακύρωσης των προσφορών στα έργα του Δημοσίου, με στόχο οι προσφορές να κατακυρώνονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες και όχι μόνο την πιο χαμηλή τιμή προσφοράς, π.χ. να λαμβάνεται υπόψη το πόσο κοντά στην πραγματικότητα, είναι οι τιμές μονάδος που περιέχονται σε μια προσφορά, καθώς επίσης και το κοινωνικό πρόσωπο των προσφοροδοτών.

  • Καλούν την Κυβέρνηση ,να υλοποιήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους Προϋπολογισμούς Ανάπτυξης και να συζητήσει και να εφαρμόσει πρακτικές, για χρησιμοποίηση της ανάπτυξης ,σαν εργαλείου για μείωση της ανεργίας.

  • Απευθύνονται στην Κυπριακή κοινή γνώμη και στους Κύπριους εργαζόμενους ειδικότερα και ζητούν την συμπαράσταση τους, στον δίκαιο αγώνα που άρχισαν οι εργαζόμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία και τους Συναφείς Κλάδους, για να σταματήσει επιτέλους, η απροκάλυπτη επίθεση των εργοδοτών ,ενάντια στους εργαζόμενους.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων τέλος , εκφράζουν την λύπη τους για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, αλλά είναι βέβαια ότι, ο κάθε Κύπριος εργαζόμενος αντιλαμβάνεται την δύσκολη θέση που μας έχουν φέρει κάποιοι και ότι η μόνη επιλογή που έχουμε αυτή την στιγμή, είναι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά, προτού να είναι αργά για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου