Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η απεργία στις οικοδομές δεν αναστέλλεται

ΟΕΒ : Απαράδεκτη η εξαγγελία απεργιακών μέτρων στον κατασκευαστικό τομέα


Πηγή: ΚΥΠΕ/onlycy, 10, February 2012

Έκκληση κάνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στις συντεχνίες να ακυρώσουν τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα και να προσέλθουν σε εντατικό διάλογο με τους οργανωμένους φορείς του κατασκευαστικού τομέα, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και την αντιμετώπιση των υπόλοιπων προβλημάτων του τομέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ”η ΟΕΒ καταδικάζει έντονα τα απαράδεκτα απεργιακά μέτρα, τα οποία εξήγγειλαν οι συντεχνίες για την προσεχή Τρίτη, σε βάρος των εργοληπτικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού τομέα”.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ”τα μέτρα αυτά συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ειδικής συμφωνίας ανωτάτου επιπέδου μεταξύ ΟΕΒ/ΣΕΚ/ΠΕΟ και υποσκάπτουν την προσπάθεια για κοινωνική και εργατική ειρήνη”.

”Η ΟΕΒ προειδοποιεί ότι, αν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθεί η απεργία, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί η αλυσίδα των διαδοχικών αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η απεργία αυτή και την ευθύνη θα φέρουν ακέραια οι συντεχνίες”.

......................
Τα συνδικάτα από την πλευρά τους θεωρούν ότι αφενός βρίσκονται εντός των πλαισίων της συμφωνίας με την ΟΕΒ καθότι το πρώτο σημείο της συμφωνίας αυτής αναφέρεται στην επαναβεβαίωση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων και αφετέρου ότι υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα πέραν από τις αυξήσεις που αφορούν την συγκεκριμένη βιομηχανία. Η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων είναι συστηματική και το εργατικό κίνημα οφείλει να αντιδράσει, σημείωσαν.

1 σχόλιο:

  1. Με κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων προειδοποιούν οι συντεχνίες στον οικοδομικό τομέα αν δεν μπει τάξη στον κλάδο.

    Ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου κατήγγειλε στον ΑΣΤΡΑ εξόφθαλμες παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης, μαζικές απολύσεις των παραδοσιακά εργαζομένων στον κλάδο, και αλόγιστη απασχόληση κι εκμετάλλευση φθηνού εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό.



    Έκανε μάλιστα λόγο για εξαθλίωση των κοινοτικών εργαζομένων, οι οποίοι υποχρεώνονται σε πολλές ώρες εργασίας, σχεδόν χωρίς ασφάλεια και υγεία και με εξευτελιστικούς μισθούς.

    Ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου τόνισε ότι η 24ωρη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου στοχεύει να αναδείξει τόσο την εκμετάλλευση των εργαζομένων όσο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ εργολάβων.

    Ο κύριος Παπανικολάου κατηγόρησε την ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργολάβων ότι δεν αναγνωρίζει τα προβλήματα στον κλάδο και ότι αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία ΟΕΒ-ΠΕΟ-ΣΕΚ για καταβολή της ΑΤΑ.

    Οι εργαζόμενοι, σημείωσε, δεν διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, αλλά αγωνίζονται για σεβασμό της συλλογικής σύμβασης και δηλώνουν ετοιμότητα να συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου.

    Κατήγγειλε επίσης ότι Πρόεδρος Συνδέσμου της ομοσπονδίας Εργολάβων προτίθεται να δημιουργήσει άλλη συντεχνία.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων Άριστος Αριστοτέλους δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες και ζήτησε αν υπάρχουν στοιχεία να γίνουν καταγγελίες.

    Δεν απάντησε στα ζητήματα που ήγειραν οι συντεχνίες, ενώ για το θέμα της ΑΤΑ, επικαλέστηκε την εκκρεμούσα ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ομοσπονδία θα επιδιώξει τη διαπραγμάτευση της.

    Τη διαφωνία του με την εξαγγελθείσα απεργία εξέφρασε ο Γ.Δ. της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος, λέγοντας ότι θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα και κάλεσε τις συντεχνίες σε διάλογο.

    αστρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή