Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ανεργία, και μέτρα υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών

Ikypros.com
Συνάντηση το πρωί των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας
Τρέχουν να προλάβουν έκρηξη της ανεργίας
Προωθούνται νέα μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης

1 Φεβρουαρίου 2012 11:44


Σημαντικές αποφάσεις για μείωση της ανεργίας λήφθηκαν σε πρωινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία και της υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

Αποφασίστηκε η ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης της ανεργίας, που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή από το υπουργείο Οικονομικών, και η δημιουργία νέων προγραμμάτων σε συνεργασία με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις 2:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και της Τεχνικής Επιτροπής με τις ηγεσίες της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, του Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, για συζήτηση των μέτρων ανάπτυξης.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κλιμάκιο της οποίας θα επισκεφθεί την Κύπρο τις προσεχείς ημέρες.

Δύσκολη χρονιά το 2012
Δύσκολη χρονιά χαρακτήρισε το 2012 σε σχέση με την ανεργία η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι η απασχόληση ανακάμπτει πάντα ετεροχρονισμένα σε σχέση με την ανάπτυξη. Επίσης υπεραμύνθηκε των σχεδίων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για πάταξη της ανεργίας, σημειώνοντας ότι από τα συγκεκριμένα σχέδια έγιναν 8.500 τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας.

«Το σημαντικότερο», είπε, «οι μηχανές της οικονομίας να πάρουν μπρος, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αρχίσει η απορρόφηση ανέργων».


Νέα σχέδια κατά της ανεργίας επεξεργάζεται η Κυβέρνηση

Πηγή: ΚΥΠΕ/onlycy, 1, February 2012

Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα την προκήρυξη του 2ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων, που διοργάνωσε το ΚΕΠΑ στη Λευκωσία.
Η κ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την οικονομία «υπήρξε συμφωνία για προώθηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της απασχόλησης με την παραχώρηση κινήτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο», όπως είπε, «έχουμε επεξεργαστεί κάποια καινούργια σχέδια που απευθύνονται κυρίως σε ειδικές ομάδες ανέργων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ένταξης στην αγορά εργασίας, δηλαδή οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι».
Σημείωσε ότι τα κριτήρια αυτών των σχεδίων θα τεθούν ενώπιον των κοινωνικών εταίρων σε συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, η οποία θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας, και αφού προηγηθεί διαβούλευση, ακολούθως θα τεθούν σε εφαρμογή.

Ο στόχος, είπε, είναι να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να προσλαμβάνουν άτομα από τις κατηγορίες των μακροχρόνων ανέργων και των νέων.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «το κίνητρο θα είναι η κάλυψη μισθολογικού κόστους», σημειώνοντας ότι «το ποσό της κάλυψης του μισθολογικού κόστους θα αποφασιστεί μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι παρότι ο αρχικός στόχος των σχεδίων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν να τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας περίπου 400 άτομα, εντούτοις ο αριθμός των ατόμων που τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας ανήλθε στις 3,5 χιλιάδες με τον προϋπολογισμό των σχεδίων να φτάνει τα 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται στα τρία σχέδια που υλοποιούνται από το Τμήμα Εργασίας και όχι εκείνα που υλοποιούνται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ).
Σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των προσώπων που τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας με βάση τα σχέδια που εφαρμόζονται από το 2009 μέχρι το τέλος του 2011, ανήλθε σε 8,5 χιλιάδες και η δαπάνη για υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων ανήλθε στα 53 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Ωράριο στο λιανικό εμπόριο
——-
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το θέμα αλλαγής του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι το ωράριο διέπεται από νομοθεσία και πρόσθεσε ότι στα ζητήματα που αφορούν το ωράριο εμπλέκονται πολλοί φορείς του λιανικού εμπορίου.
«Το Υπουργείο δεν έχει κανένα πρόβλημα να μπει σε διάλογο για να συζητήσει αυτά τα ζητήματα», είπε.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το Υπουργείο ποτέ δεν λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι σε αυτά τα ζητήματα, περιλαμβανομένων και των θεμάτων που αφορούν το λιανικό εμπόριο, «θα πρέπει πάντοτε να βρίσκουμε τις αναγκαίες ισορροπίες».

Κοινοτικοί εργαζόμενοι
——
Ερωτηθείσα αναφορικά με τους κοινοτικούς εργαζόμενους στην Κύπρο, είπε ότι με βάση την απογραφή πληθυσμού ο συνολικός αριθμός των κοινοτικών στην Κύπρο ανέρχεται στις 110 χιλιάδες περίπου.

Ανέφερε ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς προέρχονται από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, προσθέτοντας ότι στο ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπάρχουν εγγραμμένοι πέραν των 60 χιλιάδων κοινοτικών.

Η Υπουργός είπε, επίσης, ότι, έχοντας υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την αρχή της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, λαμβάνονται μέτρα προκειμένου κατά την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για τα διάφορα έργα του δημοσίου να προσλαμβάνονται άτομα από τον κατάλογο των ανέργων.

Ανέφερε ακόμη από το σύνολο των 30 περίπου χιλιάδων άνεργων, το 25% είναι κοινοτικοί, το 70% είναι Κύπριοι και το υπόλοιπο 5% είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.
Ερωτηθείσα, τέλος, σχετικά με την απεργία των λεωφορειούχων, είπε ότι δεν έχει κηρυχθεί μέχρι στιγμής εργατική διαφορά προκειμένου να χρειάζεται η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου