Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Συμβιβασμός και πλαίσιο συμφωνίας ΟΕΒ-ΠΕΟ/ΣΕΚ με τη μεσολάβηση του Υπουργείου

http://www.sigmalive.com/news/local/460265

Άσπρος Καπνός βγήκε από τη σύσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο υπό την Υπουργό Εργασίας αφού οι πλευρές ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοχυρώθηκε το θέμα της ΑΤΑ για όλους ανεξαιρέτως.
Σε προβληματικές εταιρείες δεν θα δίνονται αυξήσεις κατόπιν διαβουλεύσεων.
Σε εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα θα δοθούν και αυξήσεις.
Συμφωνήθηκε επίσης η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης η οποία θα αποτελείται από τους ΓΓ της ΣΕΚ της ΠΕΟ και της ΟΕΒ.
Οι συντεχνίες παρουσιάζονται θετικές προς τη συμφωνία ενώ τελεί υπό την αίρεση των γενικών συνελεύσεων από την εργοδοτική πλευρά.
Οι εργοδότες ζήτησαν ανταλλάγματα για το θέμα της ΑΤΑ και να τεθεί ειδική πρόνοια για εξαιρετικά προβληματικούς κλάδους κάτι που σημαίνει ότι ίσως ζητήσουν μείωση μισθών ή και παγοποίηση της ΑΤΑ.

Όπως όλα δείχνουν το αγκάθι είναι η οικοδομική βιομηχανία και πλέον οι εργοδότες πρέπει να πείσουν τους οικοδόμους.

…...............................
sigmalive (previous report)

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων
Eλπίδες για γεφύρωση της εργατικής διαφοράς στον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν μετά τη συνάντηση, που είχε το πρωί η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους με την ηγεσία της ΟΕΒ.

Διαφαίνονται ελπίδες για άρση της εργατικής κρίσης περιορίστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Φίλιος Ζαχαριάδης, μετά το πέρας της συνάντησης.
Ενώπιον της Υπουργού Εργασίας κατατέθηκαν οι θέσεις και τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας, έγινε ανταλλαγή απόψεων και φαίνεται ότι υπάρχει κοινό έδαφος για περαιτέρω διαβουλεύσεις, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεχτής λύσης.

Η Υπουργός Εργασίας δεν προέβη σε δηλώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη κα Χαραλάμπους θα συνεχίσει τον κύκλο επαφών της με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που έχει αναλάβει. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση εργοδοτών – συντεχνιών, υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας.

Στο ερώτημα κατά πόσο σήμερα οι επιχειρήσεις δεν θα ενσωματώσουν αυξήσεις και ΑΤΑ στους μισθούς Ιανουαρίου ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε ότι αν εξευρεθεί λύση στο διάλογο, η ΟΕΒ θα σεβαστεί τη συμφωνία και θα ενεργήσει με βάση τις πρόνοιες της. Αν ανασταλεί η πληρωμή της ΑΤΑ, διευκρίνισε, αυτή μπορεί να επανέλθει αναδρομικά, αν υπάρξει συμφωνία.

Οι δύο προτάσεις, που υπάρχουν στο τραπέζι του διαλόγου, είναι πάγωμα μισθών για δύο χρόνια, να δοθεί η ΑΤΑ στους μη προβληματικούς κλάδους και για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να συνεχιστεί η συζήτηση. Η δεύτερη πρόταση αφορά πάγωμα μισθών για ένα χρόνο και να δοθεί η ΑΤΑ παντού.
 
Οι συντεχνίες κάλεσαν χθες για άλλη μια φορά την ΟΕΒ «να τερματίσει τις αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειές της». Επανέλαβαν ότι οι απεργίες δεν είναι αυτοσκοπός και δεν θα επιχειρήσουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, είπε ότι στόχος είναι να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε όξυνση και αντιπαράθεση. Επανέλαβε τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συλλογικές συμφωνίες και συμβάσεις, λέγοντας ότι οι συντεχνίες είναι έτοιμες, δημιουργικά και με καλή θέληση, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ο κ. Κυρίτσης επανέλαβε ότι οι συντεχνίες δε θα δεχθούν να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η κρίση για να συρρικνωθούν δικαιώματα και ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις και κλάδους, όπου κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Εκκληση Ομήρου για συνέχιση διαλόγου
Εκκληση για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και ΟΕΒ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα, απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας πρέπει να αποφευχθούν.
«Σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική περίοδο, η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης θα επιφέρει καίριο πλήγμα στις προσπάθειες εξόδου από την ύφεση και διαμόρφωσης προϋποθέσεων ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας», καταλήγει ο κ. Ομήρου.
Εκκλήσεις προς τις δύο πλευρές να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα απευθύνουν και τα κόμματα, που χαρακτηρίζουν ζημιογόνα για την οικονομία την οποιαδήποτε σύγκρουση στον εργασιακό τομέα.

Παρέμβαση για αποκλιμάκωση της εργατικής κρίσης στον ιδιωτικό τομέα έκανε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με την ηγεσία της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.
Ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση προς εργοδότες και εργαζομένους να  συνειδητοποιήσουν γενικότερα ότι η Κύπρος περνά μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, μιας οικονομικής κρίσης που χρειάζεται, πριν και πάνω απ’ όλα, σύνεση και ιδιαίτερα συναίνεση.

Έκκληση προς τις δύο πλευρές να αποφευχθεί μετωπική σύγκρουση και εκδήλωση δυναμικών μέτρων, απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος, παράλληλα, κάλεσε τους εμπλεκομένους να διεξάγουν διάλογο.
Το τελευταίο που απέμεινε για να λάβει τη χαριστική βολή η ευάλωτη κυπριακή οικονομία είναι ένα κύμα απεργιών, προειδοποίησε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΕΥΡΩΚΟ, Σταύρος Βιολάρης, και ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Το θέμα της εργασιακής αναταραχής θα συζητήσει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την επόμενη Δευτέρα.
---------------------------------------------------

Αύριο η ώρα της αλήθειας για την εργασιακή κρίση. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης Υπουργού Εργασίας και ΟΕΒ στις 08:30 το πρωί, θα διαφανεί αν θα αποφευχθεί η σύγκρουση.
Πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, είναι διατεθειμένη να εξετάσει υπαλλακτικές λύσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης συναινετικής λύσης.
ΣΕΚ και ΠΕΟ τα είπαν το απόγευμα με τη Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Όπως προκύπτει, οι συντεχνίες διατηρούν τις κάθετες διαφωνίες τους για καθολικό πάγωμα μισθών και αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα και καλούν για άλλη μια φορά την ΟΕΒ να τερματίσει τις αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειές της.
Μιλώντας μετά τη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης επανέλαβε τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συλλογικές συμφωνίες και συμβάσεις, λέγοντας ότι οι συντεχνίες είναι έτοιμες, δημιουργικά και με καλή θέληση, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Έκανε, παράλληλα λόγο για «διαφορετική προσέγγιση και αντίληψη για το ποιο είναι το πρόβλημα, μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών.
Από την πλευρά του,  ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης επί της πρότασης της ΟΕΒ για καθολικό πάγωμα μισθών και αυξήσεων, λέγοντας ότι «αν ήταν να συμφωνήσουμε με μια καθολική λύση θα το κάναμε , δεν χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία, είναι κατανοητό».
Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Νίκου Μωυσέως με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε το απόγευμα και με τις ηγεσίες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.
Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχε με τις εργοδοτικές οργανώσεις,  ο κ. Αναστασιάδης είπε πως  αυτό που διαπίστωσε είναι πως ενδιαφέρονται πρώτιστα για διασφάλιση της απασχόλησης, δεύτερο για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τρίτο να επέλθει «συνεννόηση έτσι ώστε να αποφευχθεί η όποια κρίση, η όποια εργατική αναταραχή σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης».
«Εμάς ως εργοδότες, μάς ενδιαφέρει κυρίως η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η συνέχιση της απασχόλησης»,  ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να συζητούμε το θέμα και ελπίζουμε σε κάποιο στάδιο να καταλήξουμε σε συμφωνία».
Στην παρατήρηση ότι από συνδικαλιστικής πλευράς εκφράζεται η άποψη ότι η εργοδοτική πλευρά εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες οικονομικής κρίσης μειώνει τα ωφελήματα των εργαζομένων για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, είπε ότι «δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε ακραίες θέσεις. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στις σωστές λύσεις»
«Αυτό σημαίνει υποχωρήσεις και θυσίες από όλες τις πλευρές» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.
Εκκλήσεις προς τις δύο πλευρές να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα απευθύνουν και τα κόμματα, που χαρακτηρίζουν ζημιογόνα για την οικονομία την οποιαδήποτε σύγκρουση στον εργασιακό τομέα.
Σημειώνεται πως ήδη οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία και τη βιομηχανία κατασκευής ετοίμου σκυροδέματος εξήγγειλαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 14 Φεβρουαρίου 2012, αντιδρώντας «στην επίθεση που δέχονται οι μισθοί και τα ωφελήματα τους από μεγάλη μερίδα εργοδοτών».
Παράλληλα εξουσιοδότησαν τα διοικητικά συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων, για επέκταση των μέτρων όποτε κρίνουν αναγκαίο.
….............
Εργατική ειρήνη με πέντε σημεία κλειδιά
Inbusinessnews.com

Καθοριστική αποδείχθηκε η παρέμβαση της υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εργατική διαμάχη μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών αφού το βράδυ της Τρίτης κατέληξαν σε συμφωνία με την οποία ουσιαστικά αποφεύγονται τα χειρότερα.
Η ΟΕΒ από την πλευρά της δεσμεύτηκε να αποσύρει το κάλεσμα προς τις εταιρείες για πάγωμα ΑΤΑ και αυξήσεων ενώ οι συντεχνίες δεσμεύτηκαν να αναστείλουν όσα απεργιακά μέτρα είχαν εξαγγελθεί.
Η συμφωνία στηρίζεται σε πέντε σημεία:
Α. επαναβεβαιώνεται η προσήλωση στην εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων
Β. η ΑΤΑ θα συνεχίσει να παραχωρείται κανονικά (σε ποσοστό 1.7% για τη συγκεκριμένη περίοδο)
Γ. παγοποίηση γενικών αυξήσεων για μία διετία (2012-2013)
Δ. επιχειρήσεις και κλάδοι που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα θα συνεχίσουν να δίνουν κανονικά μισθούς και ωφελήματα
Ε. σύσταση κοινής επιτροπής παρακολούθησης με όρους εντολής την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας, την πρόληψη των καταχρήσεων, την παροχή αρωγής με στόχο την αποφυγή ή περιορισμό των απολύσεων και την υποβολή εισηγήσεων για υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Πάντως, το ενδεχόμενο κατάργησης των Ταμείων Προνοίας σε περιπτώσεις προβληματικών εταιρειών είναι μάλλον απομακρυσμένο.
…..........................................................

Επιτυχής για την εργατική ειρήνη η μεσολάβηση της Υπ.Εργασίας
Συμφωνία πέντε σημείων συντεχνιών και ΟΕΒ
Συνέχιση της καταβολής της ΑΤΑ και υπό όρους οι αυξήσεις
Ikypros.com
1 Φεβρουαρίου 2012 06:20


Επιτυχής ήταν η παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας, που έφερε στο ίδιο τραπέζι τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Σε συμφωνία πέντε σημείων κατέληξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΟ και ΠΕΟ και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, σε κοινή συνάντησή τους χθες το βράδυ. Βασικό σημείο είναι η συνέχιση της καταβολής της ΑΤΑ και η υπό όρους καταβολή αυξήσεων, επί των νέων συλλογικών συμβάσεων. Η εργατική κρίση αποσοβείται μετά την επιτυχημένη μεσολάβηση της Υπουργού Εργασίας, Σωτηρούλας Χαραλάμπους.
Ουσιαστικά οι οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών αποδέχθηκαν μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, που βασίστηκε στην πρόταση της ΟΕΒ για πάγωμα αυξήσεων και ΑΤΑ για δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, και στην επιχειρηματολογία των συντεχνιών. Όλα τα δεδομένα τέθηκε ενώπιον της Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε χωριστές συναντήσεις το προηγούμενο διήμερο.
Αφού χαιρέτησε το γεγονός ότι εξακολουθεί να λειτουργεί ένα επιτυχημένο σύστημα εργασιακών σχέσεων, που πετυχαίνει να δίνει λύσεις και στις εξαιρετικά δύσκολες περιόδους που διάγει ο τόπος, η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την «ειδική συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι πλευρές. Συγκεκριμένα:
1. Επαναβεβαιώνουν την προσήλωση τους στην εφαρμογή και λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων
2. Συμφωνούν όπως η ΑΤΑ συνεχίσει να παραχωρείται κανονικά σε ποσοστό 1,7%
3. Λόγω της οικονομικής κρίσης θα μπορούν να μην παραχωρούνται γενικές αυξήσεις μισθών για τη διετία 2012-2013
4. Σε επιχειρήσεις και κλάδους που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, θα συνεχίσουν να παραχωρούνται κανονικά αυξήσεις σε μισθούς και ωφελήματα, όπως αυτές προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις
5. Θα συσταθεί κοινή Επιτροπή παρακολούθησης με επικεφαλής τους Αναπληρωτές, Βοηθούς Γενικούς Γραμματείς και Διευθυντές, με όρους εντολής την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας, την πρόληψη των καταχρήσεων, την παροχή αρωγής σε επιχειρήσεις, με στόχο την αποφυγή ή τον περιορισμό στο ελάχιστο ενδεχόμενων απολύσεων και την υποβολή εισηγήσεων για υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών, στις εξαιρετικές περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται σοβαρά οικονομικά προβλήματα.  Το έργο της Επιτροπής μπορεί να συνδράμει, όπου θα απαιτηθεί, και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας.
Μετά τη θετική εξέλιξη, η μετωπική σύγκρουση μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών αποτράπηκε και απομένει η οριστικοποίηση των νέων δεδομένων σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας όπου είχαν ήδη εξαγγελθεί απεργιακά μέτρα, όπως στην οικοδομική και την ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Φίλιος Ζαχαριάδης, χαιρέτησε το γεγονός ότι η συμφωνία δίνει την ευχέρεια εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα να συζητούνται και τα δύο μέρη να καταλήγουν σε κοινή συμφωνία, και ανακοίνωσε ότι σήμερα η συμφωνία θα επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, ανέφερε ότι από συνδικαλιστικής πλευράς γίνεται αποδεκτή η συμφωνία και θα καταβάλουν όλες τις δυνάμεις τους για τη συνολική εφαρμογή της.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, είπε ότι είναι αυτονόητο πως εκεί και όπου έχουν εξαγγελθεί απεργίες μετά την εγκύκλιο της ΟΕΒ, δεν υπάρχει πλέον λόγος για λήψη μέτρων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου