Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη η Κύπρος στην εργοδότηση κοινοτικών σε σχέση με τον πληθυσμό της - οι περισσότεροι από αυτούς Έλληνες

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 4:03 μμ
Φιλελεύθερος
Στοιχεία στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής

Πρώτη η Κύπρος στην εργοδότηση κοινοτικών σε σχέση με τον πληθυσμό της

Λευκωσία: Την πρώτη θέση κατέχει η Κύπρος, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε σχέση με τον πληθυσμό της στην εργοδότηση ατόμων που προέρχονται από την ΕΕ ενώ παρουσίασε δέσμη μέτρων που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε δηλώσεις της σήμερα στη Βουλή μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας τόσο για τις πολιτικές και τα προγράμματα που το Υπουργείο Εργασίας έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει μέχρι σήμερα για τη στήριξη της απασχόλησης, όσο και για τα νέα μέτρα που έχουμε μπροστά μας».

Ενημέρωσε ότι «ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για την εισαγωγή του καινούριου σχεδίου στήριξης των μακροχρόνιων ανέργων και των νέων ανέργων». Να υπενθυμίσω, είπε, ότι «το σχέδιο αυτό με συνολική δαπάνη 8 εκ. ευρώ θα αφορά νέους μέχρι 29 χρονών με ανεργία από 3 και 6 μήνες και άνεργους ανεξάρτητα από ηλικία, με ανεργία πέραν των 7 μηνών».

Το σχέδιο αυτό, εξήγησε, θα αφορά «και πάλι την πρακτική της επιδότησης μισθολογικού κόστους για συγκεκριμένη περίοδο και ο στόχος του Υπουργείου είναι μέσα απ' αυτό το σχέδιο να τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας πέραν των 1200 ατόμων».

Η κ. Χαραλάμπους συνέχισε λέγοντας ότι ενημέρωσε την Επιτροπή «για δράσεις που το Υπουργείο λαμβάνει στο κεφάλαιο της στήριξης και της ρύθμισης της απασχόλησης, έτσι που η ανάπτυξη και κυρίως εκείνα τα ποσά της ανάπτυξης που βγαίνουν άμεσα ή έμμεσα από τα κρατικά ταμεία, να κατευθύνονται σε απορρόφηση θέσεων εργασίας από τους εγγεγραμμένους ανέργους».

Είμαστε, είπε, «στο τελικό στάδιο σε συνεννόηση μαζί με την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να βάλουμε συγκεκριμένες πρόνοιες στα έγγραφα προσφορών για τα έργα του δημοσίου, με βάση τις οποίες εκεί και όπου χρειάζεται πρόσθετο προσωπικό για να υλοποιηθεί ένα έργο να καταφεύγουν στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης».

Πρόσθεσε ότι «έχει ήδη ψηφιστεί η καινούρια πρόνοια του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την οποία γίνεται υποχρεωτική η δήλωση κάθε εργοδοτούμενου από την πρώτη ώρα που προσλαμβάνεται». Σύμφωνα με την Υπουργό, πρόκειται για ένα μέτρο «το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην πάταξη της αδήλωτης και της παράνομης εργασίας». Θα υπάρχει, είπε, «μια κάρτα εργασίας που θα μας βοηθά να ξέρουμε πότε ο καθένας μπήκε στην εργασία, το καθεστώς κάτω από το οποίο βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας, αν πρόκειται για εργαζόμενο από τρίτη χώρα».

Αλλη μια δέσμη μέτρων, για την οποία πραγματοποιείται διάλογος αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο είναι, όπως ανέφερε, «πως θα αξιοποιήσουμε τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα και κυρίως εκείνα τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα, τα οποία μετά από συζήτηση έχουν καθορίσει τη γνώση της ελληνικής γλώσσας ως ένα βασικό κριτήριο για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος».

Πως, είπε, «θα αξιοποιήσουμε επιπρόσθετα αυτά τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα, με στόχο να είναι - αν θέλετε - ένα διαβατήριο ένταξης των ατόμων στην αγορά εργασίας».

Αυτό, ιδιαίτερα, θέλουμε να το εισάγουμε εκεί και όπου υπάρχουν νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία κάποιων συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων επαγγελματικών κλάδων, όπως είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και η οικοδομική βιομηχανία.

«Δεν πάμε να νομοθετήσουμε», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «εκείνο, το οποίο είναι συμφωνημένο ως πρότυπο επαγγελματικό προσόν, θέλουμε να του δώσουμε ένα αντίκρισμα που θα βοηθά και τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν προσωπικό που θα κατέχει αυτά τα πιστοποιημένα προσόντα, αλλά θα βοηθά και τους εργαζόμενους και θα είναι κίνητρο να αποκτήσουν αυτό το προσόν γιατί θα ξέρουν ότι μ' αυτό το προσόν έχουν συγκεκριμένη δίοδο σε συγκεκριμένα επαγγέλματα».

Η κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε ότι «έχουμε συζητήσει με την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μια σειρά από έργα, πέραν από τα έργα στον κατασκευαστικό τομέα, είναι έργα τα οποία έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες φύλαξης, συμβάσεις που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, ή με την καθαριότητα κτιρίων μερικοί τομείς που έχουν επιλεγεί, για την εκτέλεση της σύμβασης είναι καθοριστικό στοιχείο το ανθρώπινο δυναμικό.

«Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που και με βάση πρόσφατη έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει από τα ψηλότερα ποσοστά παρουσίας κοινοτικών», είπε η Υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Εχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι κατά την τριετία που πέρασε ο αριθμός των Κυπρίων έχει μειωθεί περίπου κατά 27.000 συνολικά στην απασχόληση ενώ κατά αντίστοιχο περίπου αριθμό έχει αυξηθεί η απασχόληση κοινοτικών», ανέφερε η κ. Χαραλάμπους.

Σημείωσε ότι «το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης είναι κατοχυρωμένο από τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, όμως, εκείνο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είναι να μην υπάρχει κατάχρηση σ' αυτό τον τομέα». Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει «πρώτο, εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, γι αυτό και το Υπουργείο προχωρά σε επιθεωρήσεις γύρω από το θέμα της ελεύθερης διακίνησης και δεύτερον να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός».

«Οι πρόνοιες τις οποίες βάζουμε και στα συμβόλαια για τα έργα του δημοσίου με βάση τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους», ανέφερε. Δηλαδή, πρόσθεσε, «είναι πρόνοιες οι οποίες ακριβώς στοχεύουν στο να μην είναι η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων μηχανισμός χαμηλών όρων απασχόλησης και μηχανισμός προτίμησης των κοινοτικών με μόνο κριτήριο τους υποδεέστερους όρους απασχόλησης».

Η Υπουργός Εργασίας, ανέφερε επίσης ότι «και το μέτρο για τη δήλωση απασχόλησης, είναι ένα μέτρο το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της μη δήλωσης των κοινοτικών εργαζομένων, διότι το 30% των κοινοτικών με βάση τις έρευνες μας δεν είναι δηλωμένοι στο ΤΚΑ». Αυτό, είπε, «είναι από τα στοιχεία που βρίσκουμε στο πεδίο, στους χώρους εργασίας».

Αρα, εξήγησε, «το Υπουργείο με αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα κατοχυρώνει το δικαίωμα αλλά κλείνει τα κενά έτσι που αυτό το δικαίωμα να μην οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου