Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Επ' αόριστον απεργία από αύριο στη CYTA


astra
Σε επ' αόριστον από αύριο απεργία κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην Cyta ζητώντας ανάκληση της απόφασης του ΔΣ της Αρχής να παραχωρήσει στην Κυβέρνηση δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ ενώ παράλληλα απαιτούν παραίτηση του Προέδρου και των μελών του ΔΣ. της Αρχής.
Η ΠΕΟ διαφοροποίησε την θέση της ως προς την απόφαση των άλλων συντεχνιών ενώ η ΣΕΚ θα δώσει απάντηση αύριο στις 1.00 μ.μ.
Οι απεργούντες θα προσέλθουν αύριο στον χώρο εργασίας τους και μετά θα μεταβούν στη Βουλή όπου η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει το θέμα αυτεπάγγελτα για να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Στο μεταξύ, αποφάσισαν όπως παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια.
Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι η "Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεως εντελώς παράνομα και παράτυπα έχει αποφασίσει ψες με πλειοψηφία 7-3 να εκταμιεύσει 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συντάξεως προς το κράτος".
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι κάθετα αντίθετα αυτής της απόφασης, σημείωσε, γιατί το Ταμείο Συντάξεως των εργαζομένων, το αποκούμπι μιας ζωής δεν είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να εξυπηρετεί τις τυχόν ανάγκες του κράτους.
"Αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη θέση του κράτους. Η Cyta έχει βοηθήσει επανειλημμένα το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά το Ταμείο Συντάξεως είναι Αγία Τράπεζα, και δεν θα το εκχωρήσουμε σε κανένα", πρόσθεσε.
Καλούμε το ΔΣ, συνέχισε, που έχει πάρει αυτή την απόφαση να παραιτηθεί πάραυτα, έχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας προς τον Ανώτατο Εκτελεστικό Αριστο Ριρή, που έχει ψηφίσει και ζητούμε όπως αναιρεθεί αυτή η απόφαση.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο των κτιρίων της Cyta, όπου ενημερώθηκαν από την ηγεσία των συντεχνιών τους, ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, ΣΕΠΑΤΗΚ και ΑΣΕΤ Cyta.
Εκ μέρους της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Κώστας Μιλτιάδους είπε ότι "μιλούμε για τις συντάξεις μας, μιλούμε για τον οργανισμό μας. Δεν χωρούν ούτε κομματικές διαχωρίσεις ούτε συντεχνιακές διαφοροποιήσεις ούτε εγωισμοί".
Αναφερόμενος στο ΔΣ είπε πως "σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχει και κάποια ουρά στην απόφαση τους, ότι θα προχωρήσει και η ΑΗΚ. Αυτό εμάς δεν μας ικανοποιεί γιατί ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η ΑΗΚ, έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες μας και οι απόψεις μας πριν να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση".
Δυστυχώς, σημείωσε, παρά τις παραινέσεις μας προχώρησαν και πήραν την απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων λέγοντας ότι είναι διασφαλισμένα κι ότι τα λεφτά θα επιστραφούν.
"Εμείς δεν έχουμε τίποτα γραπτό στα χέρια μας που να μας λέει ότι τα λεφτά είναι διασφαλισμένα. Τις ίδιες προφορικές διαβεβαιώσεις είχαμε όταν θα δίνονταν και τα 101 εκ. που θα επιστρέφονταν τον Οκτώβριο. Σήμερα κανένας δεν ξέρει εάν και πότε θα επιστραφούν", πρόσθεσε.
Ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι "θα δώσουν τα λεφτά από το Ταμείο Συντάξεων, θα μπει εγγυητική από την Λαϊκή Τράπεζα, και σαν εγγύηση της Λαϊκής Τράπεζας θα είναι το προηγούμενο δάνειο του 101 εκ. συν άλλα 38 εκ. σε ομόλογα".
Ο εκπρόσωπος της ΣΕΠΑΤΗΚ Χάρης Παφίτης ανέφερε ότι πέραν της διαφωνίας τους με την απόφαση του ΔΣ, εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ΔΣ τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα.
"Πήραν την απόφαση χωρίς να μας δείξουν τα συγκεκριμένα έγγραφα", σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι για το θέμα υπάρχουν δύο γνωματεύσεις από δύο ξεχωριστούς συμβούλους - ένα σύμβουλο της Cyta και έναν εξωτερικό σύμβουλο - μια θετική και μια αρνητική ως προς την εκταμίευση δανείου από το Ταμείο Συντάξεως.
Ο εκπρόσωπος της ΑΣΕΤ Cyta Δημήτρης Κορονίας είπε πως "είμαστε ικανοί να κρατηθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και να ακολουθήσει και η ΑΗΚ. Θα πούμε όχι, να προχωρήσουν άμεσα σε άρση της απόφασης και το ΔΣ να δώσει άμεσα τις παραιτήσεις τους. Μέσα από την Βουλή να παλέψουμε με οποιοδήποτε τρόπο".
Επιτόπου κλήθηκε και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Αριστος Ριρής όπου ψήφισε θετικά χθες βράδυ στο ΔΣ για την εκταμίευση του δανείου.
Ο κ. Ριρής, ο οποίος τελικά προσήλθε, προπηλακίστηκε από τη συγκέντρωση των εργαζομένων.
Είπε πως "το Ταμείο είναι πλήρως εξασφαλισμένο για τον λόγο ότι η εγγύηση είναι μεν τα 101 εκ. ευρώ της Cyta και τα άλλα 38 εκ. είναι σε ομόλογα. Αυτή είναι η εγγύηση που χρειάζεται η τράπεζα για να δώσει τα λεφτά στο Ταμείο. Ό,τι και να συμβεί θα δοθούν τα λεφτά πίσω στο Ταμείο", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου