Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ντιβέλοπερς και ξενοδόχοι αντιδρούν για την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας και διεκδικούν εξαιρέσεις


Επιχειρηματίες ανάπτυξης Γης: Η αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές του κλάδου

Onlycy.com

Η επιδιωκόμενη από την Κυβέρνηση μεγάλη αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων, όχι μόνο υπερβαίνει κατά πολύ τις απαιτήσεις της Τρόικα, αλλά βάζει σε περιπέτειες ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών και θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές του κλάδου, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, προσθέτοντας ότι “μόνο οι ενοικιαστές δεν θα πληρώνουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας”.
Ενώ στην αρχική πρόταση της Τρόικα γινόταν αναφορά για έσοδα της τάξης των €20 εκατομμυρίων από τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, η τροποποιημένη πρόταση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, προβλέπει έσοδα της τάξης των €70 εκατομμυρίων”, αναφέρει ο Σύνδεσμος, ο οποίος θεωρεί ότι “για μιαν ακόμη φορά η ακίνητη ιδιοκτησία χρησιμοποιείται ως η εύκολη λύση για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις που μια τέτοια επιλογή θα έχει μελλοντικά στην ανάπτυξη του τομέα, στην απασχόληση”.
Η ισοπεδωτική προσαρμογή των τιμών του 1980 στα σημερινά δεδομένα (αύξηση των αξιών κατά 3,3) και οι προτεινόμενες κλίμακες, δημιουργούν φορολογικές υποχρεώσεις σχεδόν σε κάθε ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας”, προσθέτει.
Αναφέρει επίσης ότι “η ψηλή φορολογία θα αναγκάσει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες να προβούν σε μαζικές πωλήσεις, άρα μείωση των αξιών των υποθηκευμένων περιουσιών, δημιουργώντας νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών”.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης καλεί τους βουλευτές, ενώπιον των οποίων θα τεθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις, να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη ότι η κυβερνητική πρόταση, δεν περιέχει καμία πρόνοια για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει δανεισμός για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου που θα φορολογείται, ενώ “δεν λαμβάνει επίσης υπόψη ότι για τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης τα ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους αποτελούν απόθεμα (στοκ) και εργαλείο του επαγγέλματός τους και όχι “πλούτο`”.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, δεν αντιμετωπίζει επίσης το γεγονός ότι από την ημερομηνία πώλησης και κατάθεσης του αγοραπωλητηρίου συμβολαίου μέχρι την έκδοση και μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας στο νέο ιδιοκτήτη, η αξία των συγκεκριμένων ακινήτων και συνεπώς η υποχρέωση καταβολής του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας, επιβαρύνει τον επιχειρηματία, ενώ δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής μέσω λανθασμένων εγγράφων.


Κάνουν λόγο για τραγικό λάθος

fileleftheros

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στην πρόνοια του Μνημονίου για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

Λευκωσία: Τραγικό λάθος, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων, Χάρης Λοιζίδης τη συμπερίληψη στο Μνημόνιο πρόνοιας, σύμφωνα με την οποία υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων να καταβάλλουν αυξημένο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Λοιζίδης ανέφερε ότι έπρεπε οι ξενοδοχειακές μονάδες να εξαιρεθούν, αφού δεν πρόκειται για αδρανή ακίνητη περιουσία, αλλά για παραγωγική δραστηριότητα με πολύ μεγάλες προοπτικές συνεισφοράς στην ανάπτυξη της οικονομίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου