Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων


Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διαφωνεί κάθετα με τις πρόνοιες της συμφωνίας Κυβέρνησης – Τρόικας για τη φορολογία ακινήτων και δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα «άδικο, άνισο και αναποτελεσματικό νομοσχέδιο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι το Κίνημα κατέθεσε προτάσεις που μπορούν να μειώσουν την αδικία, όπως η απαλλαγή από την άδικη φορολογία της πρώτης κατοικίας και της γεωργικής και κτηνοτροφικής γης (ανεξάρτητα εάν ο ιδιοκτήτης είναι γεωργός ή κτηνοτρόφος).

Προτείνει επίσης την απαλλαγή από τη φορολογία των περιοχών που έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας της φύσης (π.χ. Natura), καθώς και των ιδιοκτησιών όπου έχουν ή θα τύχουν αναπτυξιακής επένδυσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακά πάρκα)

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η εισπρακτική ανικανότητα των Aρχών αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος», ενώ το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι πρώτο μέλημα κάθε φορολογικής μεταρρύθμισης στον τομέα των ακινήτων πρέπει να είναι η εισαγωγή μέτρων που θα αυξήσουν την εισπρακτικότητα του θεσμού.

Επίσης, προστίθεται ότι δεν μπορεί να γίνει φορολογία ακινήτων με βάση τις αξίες του 1980. «Μια απλή αύξηση των υφιστάμενων κλιμάκων κατά τον τιμαριθμικό δείκτη, δηλαδή κατά 3.47, αρκεί για να καλυφθεί το απαιτούμενο από την συμφωνία Κυβέρνησης-Τρόικας ποσό των 69 εκατ. ευρώ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έκθεση Γενικής Ελέγκτριας
Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει σε άλλη ανακοίνωση ότι η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας ήταν για ακόμα μια φορά καταπέλτης για τις στρεβλώσεις στο κυβερνητικό σύστημα, καθώς για ακόμα μια φορά διαπιστώθηκε ότι κυριαρχεί η φοροδιαφυγή, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος και οι σπατάλες.

Προστίθεται ότι η έκθεση έφερε στην επιφάνεια την αδυναμία της παρούσας Κυβέρνησης για δημοσιονομικό έλεγχο και νοικοκύρεμα. «Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζουμε πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα ακόμα και μέσα στις συνθήκες της ισοπεδωτικής λιτότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου