Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Διάσταση ερμηνείας μεταξύ Τρόικας και ΥΠΟΙΚ στο συνταξιοδοτικό


Συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

fileleftheros

Διάσταση ερμηνείας μεταξύ Τρόικας και ΥΠΟΙΚ στο συνταξιοδοτικό

Λευκωσία: Διάσταση ερμηνείας προέκυψε στο προσχέδιο νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, ύστερα από σημείωμα με παρατηρήσεις που απέστειλε την Πέμπτη η Τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως προέκυψε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Συγκεκριμένα σε μια από τις τέσσερις παρατηρήσεις της Τρόικας αναφέρεται ότι ο υπολογισμός των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων ανεξαρτήτως της ημερομηνίας διορισμού τους και της ηλικίας τους, για την υπηρεσία τους μετά την 1η Ιανουάριο 2013 θα πρέπει να γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών του υπαλλήλου καθ΄ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος παρίστατο στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και συμμετείχε στην Επιτροπή είπε ότι στη δική του αντίληψη είναι καθαρή η συμφωνία ότι κατοχυρώνονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31/12/12, ενώ για μελλοντικά θα γίνεται υπολογισμός με βάση τον μέσο όρο των μισθών από το 2013 και μετά. Αυτό είπε έγινε σαφές από τον Επικεφαλής της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Διευκρίνισε ότι με αυτή τη λογική και η φορολογία στο εφάπαξ είναι επί του ποσού επί του οποίου θα υπολογιστεί μετά τις 31/12/12 .

Ο Διευθυντής τους Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών Κύπρος Κυπριανού είπε θα γίνει προσπάθεια να διευκρινιστεί με την Τρόικα το σημαντικό αυτό θέμα, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε να ξεκαθαρίσει το θέμα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη όποτε και θα πάει το νομοσχέδιο για ψήφιση.

Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας είπε χαρακτηριστικά «θα υποβάλω την παραίτησή μου. Να συμφωνούμε σε ένα πράγμα και μετά να το ερμηνεύει ένας υπάλληλος της Τρόικας όπως θέλει. Ήμουν εκεί την ώρα που συμφωνήθηκε».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι από τα τέσσερα σημεία των παρατηρήσεων της Τρόικας τα τρία έχουν συμφωνηθεί ενώ το συγκεκριμένο παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου διερωτήθηκε κατά πόσο οι παρατηρήσεις της Τρόικας συνάδουν με το κυπριακό σύνταγμα, αφού αγγίζουν ελευθερίες και δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το σύνταγμα. Αναφέρθηκε σε γνωμάτευση που δόθηκε από την Κομισιόν για την αρχή των κεκτημένων δικαιωμάτων που προστατεύεται ως δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στα πλαίσια της νομιμότητας», ανέφερε.

Εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ ο Πρόεδρος της Δημήτρης Ταλιαδώρος διερωτήθηκε γιατί ενώ σήμερα το όριο αφυπηρέτησης για τους εκπαιδευτικούς είναι στα 61 δεν θα πάει στα 63 αλλά θα πάει απευθείας στα 65, αφού ακόμα δεν επεκτάθηκε το όριο αυτό στα 63.

Ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι για όλους θα γίνει επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης κατά δύο ηλικίες και ότι όταν οι καθηγητές φτάσουν στο 63ο θα γίνει η επέκταση από εκεί και πέρα.
Αφυπηρέτηση στρατιωτικών
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας έθεσε εκ νέου την ανάγκη μη συμπερίληψης των στρατιωτικών στην τροποποίηση των κανονισμών που απαιτεί η Τρόικα για τους κρατικού υπαλλήλους, όσον αφορά το όριο αφυπηρέτησης.

Διερωτήθηκε σε ποια χώρα που έχει πάει η Τρόικα της επιτράπηκε να εμπλακεί και να επιβάλει οτιδήποτε σε σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις. Όπως είπε η θητεία στο στράτευμα έχει σχέση με τη σωματική ικανότητα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεφύτου ζήτησε από το ΥΠΟΙΚ να διευκρινιστεί και το θέμα που αφορά τον στρατό, αφού όπως είπε, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η Τρόικα δεν εννοούσε τις ένοπλες δυνάμεις και να μην αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης των στρατιωτικών.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν υπάρχει δυνατότητα πρόωρης αποστρατείας είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου