Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Σιαρλή: Το 80,5% των φυσικών προσώπων δεν θα επηρεαστεί από τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας


Onlycy.com


Την εκτίμηση ότι το 80,5% των φυσικών προσώπων (ιδιώτες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας) δεν θα καταβάλλουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τα μνημονιακά νομοσχέδια.
Ο κ. Σιαρλή παρουσιάστηκε καθησυχαστικός έναντι των έντονων ανησυχιών των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι διατύπωσαν ερωτήματα για το κατά πόσον θα αυξηθεί η φορολογική βάση και πόσο περισσότερα άτομα θα κληθούν να καταβάλουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Σιαρλή αναγνώρισε ότι η νομοθεσία δεν είναι τέλεια, αφού χαριτολογώντας είπε πως “η νομοθεσία δεν είναι τέλεια έστω και αν προετοιμάστηκε από κάποια Ντέλια” εννοώντας προφανώς την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου.
Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η νομοθεσία είναι προσωρινή και θα διαρκέσει μέχρι το 2014, καθώς το 2015 θα υπάρξει νέα νομοθεσία που θα βασίζεται στις σημερινές τιμές και όχι στις τιμές του 1980 που ισχύει σήμερα. Είπε εξάλλου πως οι αξίες είναι γνωστές, αφού αυτές εφαρμόζονται και σήμερα από το Κτηματολόγιο.
Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες), ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως ο αριθμός των ιδιωτών που δεν πληρώνουν ανέρχεται στο 80,5% του πληθυσμού, ενώ τα πρόσωπα που θα καταβάλλουν “ένα πολύ μικρό ποσό” θα ανέρχονται στο 17%.
Άρα το 97,5% του πληθυσμού είτε δεν θα πληρώνουν είτε θα πληρώνουν ένα πολύ μικρό ποσό”, είπε.
Είπε ακόμη πως το ποσοστό των ιδιωτών που θα κληθούν να καταβάλουν το ανώτερο ποσό της φορολογικής κλίμακας ανέρχεται μόλις στο 0,5%.
Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες), ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το 40% των εταιρειών εξαιρούνται από τη φορολογία, ενώ το 24% θα πληρώνουν “πολύ μικρά ποσά”. Όπως είπε, το 65% του συνόλου των εταιρειών θα πληρώνουν φόρο που ανέρχεται στα €850.
Διευκρίνισε πως οι εταιρείες που θα κληθούν να καταβάλουν ποσά που φτάνουν μέχρι και €42.000 ανέρχεται στο 22%. Σημείωσε όμως ότι αναφέρεται σε ακίνητη ιδιοκτησία που στις τιμές 1980 ανέρχεται σε €1 εκατομμύριο, που σε σημερινές τιμές αντιστοιχεί στα €10 εκ.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους εξήγησε ότι η πρώτη κατοικία εξαιρείται έμμεσα από την φορολογία και εξήγησε ότι το αφορολόγητο των 150.000 προέκυψε από τον πολλαπλασιασμό του αφορολόγητου σε τιμές του 1980 που είναι €44.000 επί του 3,4% που είναι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.
Βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για την επίπτωση που θα έχει η φορολογία στην τουριστική βιομηχανία, στις κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και για το πρόβλημα που δημιουργηθεί στις εταιρείες που έχουν πωλήσει ακίνητα αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει οι μεταβιβάσεις.
Στο σημείο αυτό λέχθηκε ότι μπορεί να γίνει αυτό που ισχύει τώρα με την καταβολή της σχετικής φορολογίας από τον χρήστη της περιουσίας.
Εξάλλου, στη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα διατηρήσει στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους προηγούμενη πρόνοια για εκ των προτέρων ενημέρωση της Βουλής και ας τον αναπέμψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο προϊστάμενος της διαχείρισης του γραφείου δημόσιου χρέους Φαίδωνας Καλοζώης, ανέφερε ότι στο νόμο περιλαμβάνεται πρόνοια για κατάθεση στη Βουλή της ετήσιας έκθεσης για τη στρατηγική διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Παπαδόπουλος επέμεινε ότι η Νομική Υπηρεσία θα πρέπει να καταθέσει συνταγματική διάταξη, κάτι που απέρριψε ο Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Λυκούργος είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος μέχρι την Τετάρτη που θα ψηφιστεί η νομοθεσία.
Είπε όμως ότι η Τρόικα υπέδειξε ότι η τροποποίηση του συντάγματος θα ήταν καλή ιδέα, αλλά δεν το έθεσε ως προϋπόθεση. Διερωτήθηκε εξάλλου γιατί να τροποποιηθεί το σύνταγμα τη στιγμή που υπάρχει πίεση.
Ο κ. Παπαδόπουλος επέμεινε πως η Νομική Υπηρεσία θα πρέπει να ετοιμάσει τη σχετική συνταγματική πρόνοια μέχρι την Τετάρτη, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάμπου Παπαγεωργίου, ο οποίος είπε ότι αυτό είναι αντιδεοντολογικό.

....................

Με την πρόταση της Κυβέρνησης, η φορολογία στα ακίνητα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια, ενώ η Τρόικα ζήτησε 69 εκατομμύρια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας FIABCI (Τμήμα Κύπρου) Λάκης Τοφαρίδης και διερωτήθηκε: «Μήπως γίνεται μία έντεχνη προσπάθεια να καλύψουμε τρύπες που αλλού;».
Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας FIABCI (Τμήμα Κύπρου) πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, έκτακτη σύσκεψη στο ΚΕΒΕ φορέων και συνδέσμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων.
Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας FIABCI (Τμήμα Κύπρου) είπε ότι η πρόταση για τη φορολογία των ακινήτων, όπως έχει παρουσιαστεί στα δελτία, θα επιβαρύνει κατάφορα όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Έχουμε κάνει κάποιους υπολογισμούς που ανεβάζουν την επιβολή της φορολογίας στα 200 εκατομμύρια εν αντιθέσει με τις πρόνοιες της Τρόικας που δεν ξεπερνούσαν τις 69. Τη Δευτέρα όταν θα πάμε στη Βουλή θα ζητήσουμε να μας δοθούν τα στοιχεία πως κατέληξαν σε αυτά ή με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει η προσωρινή αυτή φορολογία. Η άποψη μας είναι οι προβλέψεις της Τρόικας, οι οποίες μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους όσον αφορά τη φορολογία των ακινήτων, είναι να διορθωθεί προσωρινά η φορολογία αυτή για το 2013, να περάσουμε την κακή χρονιά και να έχουμε τον χρόνο να μελετήσουμε και να κατασταλάξουμε σε μια σωστή φορολογία, με τις σωστές αξίες και όχι τις αξίες του 1980», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι σωστές αξίες, ο κ. Τοφαρίδης είπε ότι του 2014 κανένας δεν μπορεί να δώσει αξίες, αλλά θα δώσει για το 2012.
«Αυτές θα είναι οι νέες σωστές αξίες. Πάντοτε οι αξίες έπονται μια χρονιά και θα βρεθεί, όπως γράφει η Τρόικα, μια σωστή μορφή indexation, η οποία θα δίνει πάντοτε τις προβλεπόμενες αξίες. Αυτά όπως αντιλαμβάνεστε διαφοροποιούνται. Αλλά για σκοπούς φορολογίας είναι αρκετά ικανοποιητικό. Εμείς υποφέρουμε σήμερα διότι οι τιμές 1980 είναι εξωπραγματικές. Δεν αντιπροσωπεύουν την εικόνα. Οι προτάσεις, όπως έγιναν, στηριζόμενες πάνω σε αυτά με ένα απλό πολλαπλασιαστεί είναι εξωπραγματικές. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ως εκ τούτου μη αποδεχτές», συμπλήρωσε.
Με βάση, συνέχισε, τον υπολογισμό που έχουν κάνει, με την πρόταση της Κυβέρνησης η φορολογία ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια.
«Εμείς ερχόμαστε και λέμε, μα αφού η Τρόικα ζήτησε 69 εκατομμύρια γιατί εμείς κάνουμε υπολογισμούς για 200 εκατομμύρια;. Μήπως γίνεται μία έντεχνη προσπάθεια να καλύψουμε τρύπες που αλλού;», κατέληξε.

................

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου ανακοίνωσε πως τα μέλη του δεν θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία για τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας - Η τρόικα ήθελε έσοδα 69 εκατομμύρια και η κυβέρνηση τα ανέβασε στα 200 εκατομμύρια.
Το αλαλούμ που επικρατεί αναφορικά με το νομοσχέδιο για φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας επιβεβαιώθηκε χθες στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Τα στοιχεία που κατέθεσε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) για τα άτομα που θα επηρεαστούν από την επιβολή αυτής της φορολογίας, ως και το κόστος που θα επωμιστούν, αμφισβητήθηκαν από το Κτηματολόγιο. Πέραν τούτου, χθες επαναλήφθηκαν οι καταγγελίες πως η κυβέρνηση από μόνη της εισηγήθηκε τέτοια ψηλή φορολογία, τη στιγμή που η τρόικα ήθελε χαμηλότερη. Χθες επίσης εκδηλώθηκε και το πρώτο «αντάρτικο»: Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) ανακοίνωσε πως τα μέλη του δεν θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία όταν εγκριθεί, αφού αυτή θα σκοτώσει την τουριστική βιομηχανία, όπως τονίζει.
alitheia




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου