Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ξενοδοχεία: Ετήσια επιβάρυνση €400.000 από τα νέα μέτρα

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως υπολογίζεται το επιπρόσθετο κόστος που θα επωμιστούν οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας με την εφαρμογή των μέτρων που εισηγείται είτε η Τρόικα είτε η ίδια η Κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των εσόδων της.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Λευκωσίας του ΠΑΣΥΞΕ και ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Κλεοπάτρα, Χριστιάνα Ιακωβίδου – Κωνσταντινίδου, αναφέρθηκε στις επιβαρύνσεις που θα επωμιστεί ένα ξενοδοχείο 4ων αστέρων και δυναμικότητας 200 δωματίων που υπολογίζονται γύρω στις €410,000, από τις επιπρόσθετες φορολογίες και επιβαρύνσεις που θα κληθεί να καταβάλει σε ετήσια βάση εάν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, από τον σχεδόν 10πλασιασμό του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας την τελευταία τριετία (2011/12/13) με κατ’ έτος επιβάρυνση δημιουργείται ένα επιπρόσθετο κόστος πέραν των €200.000. Όπως σημείωσε η κα Ιακωβίδου, το συγκεκριμένο μέτρο δεν ζητήθηκε από την Τρόικα αλλά επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση, ενώ ανάλογη επιβάρυνση δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες αναγνωρίζονται ως εργαλεία παραγωγής που συνεισφέρουν σε φορολογικά έσοδα για το Κράτος (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, εισφορές σε ταμεία του κράτους και των τοπικών αρχών).

Παράλληλα θα υπάρξει επιπλέον κόστος πέραν των €90,000 από την επικαιροποίηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας για τα αποχετευτικά τέλη και το δημοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας προς τις Τοπικές Αρχές, €40.000 από την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 
από 8% σε 9%, €30.000 από την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 17% σε 19% και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, €20.000 από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, €8.000 από την αύξηση κατά 0.5% της εισφοράς του εργοδότη στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και €22.000 από την παράταση της Έκτακτης Εισφοράς από τον Εργοδότη για τα έτη 2014-2015-2016 με υπολογιζόμενη πρόσθετη εισφορά κατ’ έτος.

Όπως επεσήμανε, με αυτές τις επιβαρύνσεις υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ορισμένα από τα ξενοδοχεία της Λευκωσίας να κλείσουν. «Όταν ο μέσος ετήσιος δείκτης πληρότητας έχει παραμείνει περίπου στο 32% και οι τιμές δωματίων δεν μπορούν να αυξηθούν, γιατί θα καταστούν μη ανταγωνιστικές, τότε πως θα μπορέσουν τα ξενοδοχεία να αντεπεξέλθουν στις πιο πάνω καταιγιστικές φορολογίες», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι ο μοναδικός τομέας που δημιουργεί προοπτική για την πρόσθετη εγχώρια αξία, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παραμένει ο καταλύτης για την εισροή ξένου χρήματος στην χώρα, το οποίο έχουμε τόσο ανάγκη! «Υπάρχει μια σειρά ενισχυτικών δράσεων και έργων που επιβάλλεται να υλοποιηθούν για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, ειδικά στη Λευκωσία που παραμένει ο φτωχός συγγενής. Αντί αυτού έρχεται η επιβολή επιπρόσθετων φορολογιών. Αντί για ανάπτυξη που τόσο χρειαζόμαστε θα οδηγηθούμε στην συρρίκνωση. Δεν λέμε να εξαιρεθούμε από την καταβολή φόρων αλλά δεν νοείται ο 10πλασιασμός του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν κάτι τέτοιο δεν το ζήτησε η Τρόικα και όταν σε όλες τις χώρες μια ξενοδοχειακή μονάδα αναγνωρίζεται σαν εργαλείο παραγωγής που συνεισφέρει στα κρατικά έσοδα μέσω σειράς άλλων φορολογιών. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοιζίδης ‘’Οι φορολογίες δεν φέρνουν ανάπτυξη. Την σκοτώνουν’’», υπογράμμισε η κ. Ιακωβίδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου