Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η Τρόικα ζητά έκδοση 40.000 τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων μέχρι το 2014


Λευκωσία: Περίπου 40.000 τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτων (οικιών, διαμερισμάτων και άλλων υποστατικών) θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2014 με βάση το Μνημόνιο της Τρόικας και της κυβέρνησης. Στόχος, ο οποίος θεωρείται άπιαστος με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι μέχρι το 2014 οι τίτλοι που θα εκκρεμούν να αφορούν πωλητήρια έγγραφα των οποίων ο αριθμός να είναι μικρότερος των 2.000.

Ο διευθυντής Κτηματολογίου, Ανδρέας Σωκράτους, εξήγησε στον «Φ», πως ο αριθμός των εκκρεμούντων προς έκδοση τίτλων δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων στα οποία γίνεται αναφορά στο Μνημόνιο.

Με βάση τη λογική που επικράτησε, αν για παράδειγμα κατασκευάστηκε μια πολυκατοικία των 50 διαμερισμάτων, εκ των οποίων πωλήθηκαν είκοσι, τότε ενώπιον του Κτηματολογίου είναι αναμενόμενο να έχουν κατατεθεί 20 πωλητήρια έγγραφα, αφού τα υπόλοιπα 30 δεν πουλήθηκαν. Τα πωλητήρια που αφορούν τα 20 διαμερίσματα έτσι κι αλλιώς κατατίθενται στο Τμήμα Κτηματολογίου από τον κάθε αγοραστή προκειμένου να διασφαλίσει ότι το αγόρασε και του ανήκει, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να πουληθεί και σε άλλον ενδιαφερόμενο.

Ο διευθυντής Κτηματολογίου ανέφερε στον «Φ» ότι το Κτηματολόγιο θα πρέπει να κινηθεί με πρωτόγνωρους ρυθμούς για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Για να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα με προσωπικό, χρήματα και εξοπλισμό. Δεδομένης της πολιτικής για μη πρόσληψη νέων δημοσίων υπαλλήλων, γίνονται σκέψεις για απόσπαση προσωπικού από συγκεκριμένο Τμήμα άλλου Υπουργείου, κάτι το οποίο απορρίπτεται μέχρι σήμερα.

Η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας θα φέρει στο κράτος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάσουν τα €200 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου