Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, το συνδικαλιστικό κίνημα ενδέχεται να μην διεκδικήσει ΑΤΑ από τον Γενάρη του 2013, ούτε στον ιδιωτικό τομέα


Συνάντηση συντεχνιών για καθορισμό γραμμής

fileleftheros

Προς πάγωμα της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα

Λευκωσία: Οι επόμενοι χειρισμοί για την καταβολή της ΑΤΑ από το 2013 θα αποτελέσουν αντικείμενο συνάντησης της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, ΣΕΚ και ΠΕΟ, που θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών.

Ως γνωστό, στην κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας δεν περιλαμβάνεται πρόνοια που θα ρυθμίζει το ζήτημα της καταβολής της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αντίθετα, παραπέμπεται σε διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για ρύθμιση του θέματος. Οι γ.γ. της ΣΕΚ και της ΠΕΟ θα έχουν συνάντηση για να ανταλλάξουν απόψεις και να αποφασίσουν τους περαιτέρω χειρισμούς τους στο επίμαχο ζήτημα και σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, το συνδικαλιστικό κίνημα ενδέχεται να μην διεκδικήσει ΑΤΑ από τον Γενάρη του 2013, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας και τον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Σε ένα άλλο επίπεδο, εντός των προσεχών ημερών, συνέρχεται και το Δ.Σ. της ΟΕΒ με μόνο αντικείμενο την εξέταση εκκρεμούντων εργασιακών ζητημάτων. Μεταξύ αυτών αναμένεται να καθοριστεί και η πολιτική της Ομοσπονδίας ως προς την καταβολή ή όχι της ΑΤΑ από τον Γενάρη του 2013. Ως γνωστό,

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ είχαν απορρίψει την πρόταση της υπουργού Εργασίας, Σωτηρούλας Χαραλάμπους, για ετήσια καταβολή της ΑΤΑ και επέμειναν σε πάγωμά της όσο διαρκεί το Μνημόνιο.

Επίσης, η ΟΕΒ θα εξετάσει και το ζήτημα της καταβολής του 13ου μισθού. Εκ των πραγμάτων η ΟΕΒ δεν μπορεί να καλέσει τα μέλη της να μην καταβάλουν τον 13ο μισθό, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση του νόμου περί προστασίας του μισθού, αλλά κυρίως γιατί η εμπορική προεόρτια αγορά δεν κινείται και ο 13ος μισθός θα έδινε κάποια ώθηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου