Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Για στάση πληρωμών μιλά και η κυβέρνηση...


Στάση πληρωμών τις επόμενες μέρες, θα κηρύξει το κράτος, αν δεν εξασφαλιστούν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές του ανάγκες, μέχρι το τέλος του έτους, με δανεισμό από τους ημικρατικούς οργανισμούς, ήταν η ξεκάθαρη προειδοποίηση του του ΓΔ του ΥΠΟΙΚ Χρίστου Πατσαλίδη, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα.  Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρία της διαχειριστικής επιτροπής  του ταμείου συντάξεων της ΑΗΚ για να αποφασίσει αν θα παραχωρήσει στην κυβέρνηση δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως η επιτροπή θέλει να ξέρει ποιοι είναι οι κίνδυνοι, ποια είναι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και τι θα πρέπει να γίνει. Η τοποθέτηση αφορά το πρόσφατο αίτημα της κυβέρνησης για δάνεια από ημικρατικούς οργανισμούς.
Ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ είπε ότι ως αποτέλεσμα της έκθεσης της Κύπρου στην Ελληνική Οικονομία, αποκλειστήκαμε από τις διεθνείς αγορές. Η εισήγηση της τρόικας ήταν να αποταθούμε στους ημικρατικούς οργανισμούς για να εξασφαλήσουμε τα ποσά που χρειάζονται, μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Αν δεν εξασφαλιστεί το δάνειο από τους ημικικρατικούς θα πάμε στάση πληρωμών τις επόμενες μέρες, κάτι που θα συμπαρασύρει αυτόματα και τους ημικρατικούς. Χρειαζόμαστε άμεσα περίπου άλλα 250 εκ για στηριξη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους για το Δεκέμβρη, είπε ο ΓΔ.
 Ζήτησε από όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να προβούν στη χρηματοδότηση του κράτους.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε επίσης ότι οι όποιες εναλλακτικές επιλογές που υπήρχαν για χρηματοδότηση είτε εξαντλήθηκαν είτε δεν μπορούν πλέον να υλοποιηθούν.
Ερωτηθείς για τις επιπλέον ανάγκες του κράτους με το νέο έτος και μέχρι την καταβολή της πρώτης δόσης από την Τρόικα, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι από 21 Ιανουαρίου και εφόσον εγκριθεί το μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να δέχεται κρατικά ομόλογα για άντληση χρημάτων.

Αναφερόμενος στο ύψος των αναγκών του κράτους είπε ότι ήταν 420 εκ. και η διαφορά των 180 εκ έχει εξασφαλιστεί από άλλες εσωτερικές πηγές. Το ύψος των αναγκών αυτή τη στιγμή ανέχεται περίπου στα 250 -300 εκ.

Εν μέσω έντασης και αντεγκλήσεων στην Επιτροπή, στην οποία προηγουμένως συμμετείχαν εκπρόσωποι των συντεχνιών του ημικρατικού τομέα, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι είναι υψίστης σημασίας να ληφθεί απόφαση εντός των επομένων 24 ωρών για την εξασφάλιση των επιπρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους.
Έντονος διαξιφισμός Κουλία-Λαμάρη
Να την πληρώσουμε όλοι μαζί, φωνάζει ο Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος είναι μη μέλος της επιτροπής, προκαλώντας το μένος του κ. Λαμάρη του ΑΚΕΛ ο οποίος του απάντησε ότι «είμαστε εκτός διαδικασίας» και διερωτήθηκε «είχαμε κανένας τα δις και δεν τα δώσαμε;».
"Θέλουμε να εξευτελίσουμε το κράτος μας;", διερωτήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας. Αν οι εργαζόμενοι θέλουν να εξευτελίσουν το κράτος, ας το κάνουν, είπε, αναφερόμενος στην κατάσταση που θα προκύψει αν δεν εγκριθεί το δάνειο προς το κράτος. Το λόγο έλαβε ο N Παπαδόπουλος λέγοντας ότι δεν είναι σωστό αυτό το δίλημμα που θέτουμε στους εργαζομένους.
Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Cyta: «Δεν είναι με ευκολία που προχωρούμε στη δανειοδότηση του κράτους, αλλά και εμείς λειτουργούμε όπως και εσείς όταν προχωρήσατε σε περικοπές μισθών και ωφελημάτων. Θέλουμε και εμεις να συνδράμουμε το κράτος για να ανταπεξέλθει των δυσκολιών που περνά σήμερα. Πρέπει να στηρίξουμε το κράτος από τη στιγμή που έχουμε 400 εκ. ευρώ στις τράπεζες που δεν είναι επενδυμένα. Πάνω σε αυτή τη λογική κινηθήκαμε για να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Το εν λόγω γραμμάτιο θα φέρει τόκο 5,5% και όχι 3% που παίρνουμε από τις τράπεζες και θα είναι πληρωτέο στη λήξη, όλα αυτά τα ξέρουμε μέσω εμπειρογνώμονα που συμβουλευτήκαμε. Το όποιο βάρος με την όποια καθυστέρηση θα το αναλάβει το κράτος. Δεν περικόπτουμε δικαιώματα υπαλλήλων απλώς δανείζουμε το κράτος. Ακόμη αποφασίσαμε να δώσουμε την εγγυητική στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Εργαζομένων της Cyta των εργαζομένων προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους πίσω στις 91 ημέρες μετά την καταβολή των χρημάτων».
Γ.Ε: Eν αντρεπούμαστε λέω εγώ
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πιστέντης, ο οποίος τόνισε πως το ταμείο της Αρχής δεν έχει καταλήξει ακόμη γιατί μόλις πριν πέντε μέρες πήρε το αίτημα και αφορά γραμμάτιο 100 εκ. ευρώ. «Η προηγούμενη φορά που έγινε τέτοιο αίτημα ήταν τον Ιούλιο και αφορούσε 200 εκ. ευρώ. Απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε υπέρμετρα μεγάλο το ποσό. Αλλά και ακόμη επειδή θεωρήσαμε λανθασμένη τη συγκέντρωση μεγάλου ποσού σε έναν μόνο οργανισμό όπως το κράτος. Δεν συνάδει αυτό με την πολιτική μας για διαχείριση του ταμείου συντάξεως της ΑΗΚ. Επίσης η ΑΗΚ πρέπει να καλύψει πιθανές απώλειες τέτοιου ποσού ενώ ο τότε υπουργός είπε ότι υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές. Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά αλλά όπως είπα πήραμε το αίτημα μόλις πριν πέντε μέρες. Θα παρακαθίσουμε σε συνεδρία του Δ.Σ. και μετά  η διαχειριστική επιτροπή που είναι διαφορετική. Οι εγγυήσεις που θα έχουμε ως διαχειριστική επιτροπή θα πρέπει να είναι πιο αυστηρές και σοβαρές» τόνισε οπ κ. Πιστέντης για να πάρει απάντηση από τον γενικό εισαγγελέα: «Ναι ενώ από τον Γιάννο Ανδρονίκου πήρατε πολλές εξασφαλίσεις…Eν αντρεπούμαστε λέω εγώ». Έπειτα ο κ. Κληρίδης αποχώρησε από την Επιτροπή Οικονομικών λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.
”Το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας και είχε αποφασίσει άλλη Διαχειριστική Επιτροπή, είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να ζητούμε εξασφαλίσεις γιατί δεν πρόκειται για δικά μας χρήματα ,αλλά των εργαζομένων και των συνταξιούχων”, απάντησε ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Ταμείου Συντάξεων ΑΗΚ, Γιώργος Πιστέντης.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παίρνει τον λόγο και κάνει πρόταση για εναλλακτική εγγύηση όπως το τεμάχιο γης έναντι του Hilton, για το οποίο υπάρχει εκτίμηση 150 εκ. ευρώ. «Άρα γιατί να μην μπει αυτό ως εγγύηση και να μην έχουν έννοια ούτε για ένα σεντ».
Η ΑΤΗΚ δεν θα συμμετάσχει στο δανεισμο αν δεν συμμετέχουν όλοι οι ημικρατικοί που μπορούν και θα αποσύρουμε την πρόθεση μας, ανέφερε ο κ. Κιττής, Πρόεδρος της Cyta, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να συμπεριφερθούμε πατριωτικά. Σε άλλο σημείο είπε ότι αν εμείς οι ίδιοι δεν εμπιστευόμαστε το κράτος μας για να το δανείσουμε, πώς θα το εμπιστευτούν οι ξένοι δανειστές;
«Tα δεδομένα κάθε Ταμείου και κάθε Οργανισμού είναι διαφορετικά και αξιολογούνται.  Δεν συμφωνούμε να συνδέει ένας Οργανισμός την απόφαση του με προϋπόθεση να συμμετέχει άλλος Οργανισμός και πολύ περισσότερο να γίνεται πλειοδοσία πατριωτισμού», τόνισε ο κ. Πιστέντης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου