Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Δεύτερες σκέψεις από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο μνημόνιο


Λευκωσία: Από τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους εξαρτά τη συμμετοχή του στο κυπριακό Μνημόνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πληροφορίες του «Φ» από τις Βρυξέλλες φέρουν το ΔΝΤ να εκφράζει προβληματισμούς τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς τη Λευκωσία, για τη συμμετοχή του. Το ΔΝΤ αναμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργείται από την Ρimco για τις κυπριακές τράπεζες για να κρίνει στη βάση υπολογισμών κατά πόσο το χρέος της χώρας μας θα είναι βιώσιμο και αναλόγως θα καθορίσει την στάση του για συμμετοχή ή όχι στο Μνημόνιο. Το ΔΝΤ προβάλλει επί του παρόντος την κλασική, πάγια θέση του, σύμφωνα με την οποία το ποσό δανειοδότησης ενός μνημονιακού προγράμματος δεν πρέπει να ξεπερνά το 64% του ΑΕΠ ενός κράτους. Στην περίπτωση της Κύπρου το ύψος δανειοδότησης αναμένεται να αγγίξει το 100% του ΑΕΠ του κυπριακού κράτους, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στο ΔΝΤ. 

Η αβεβαιότητα υποχρέωσε τις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία να προχωρήσουν στην επεξεργασία σχεδίου Β προκειμένου να μην μείνει εκτεθειμένη η Κυπριακή Δημοκρατία και να καλυφθεί το κενό που ενδέχεται να δημιουργηθεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Συμμετοχή του ΔΝΤ στο κυπριακό Μνημόνιο θα διευκολύνει την τροχιοδρόμηση διαδικασιών σύγκλησης έκτακτης συνόδου του Εurogroup πιθανότατα την 12η Δεκεμβρίου (δεν αποκλείεται και η 13η Δεκεμβρίου). Εκτακτη σύνοδος θα συγκληθεί νοουμένου ότι: 

1. Θα είναι γνωστό το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, στη βάση της δημοσιοποίησης της αξιολόγησης της Ρimco και θα μπορεί να κριθεί κατά πόσον το κυπριακό χρέος θα είναι βιώσιμο (κάτι που θα καθορίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο). 

2. Θα ξεκαθαρίσει το ακριβές κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ποσό του κυπριακού Μνημονίου. 

3. Θα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις τουλάχιστον συνεδρίες για την απαραίτητη προετοιμασία λήψης μιας καταρχήν απόφασης, η οποία θα είναι το βασικό αντικείμενο μιας ενδεχόμενης έκτακτης συνόδου του Εurogroup. Η πρώτη προπαρασκευαστική συνεδρία επί του προσχεδίου του Μνημονίου έγινε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, σε επίπεδο ομάδας εργασίας Εurogroup. Αύριο Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρία του Εurogroup, αυτή τη φορά σε υπουργικό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται άλλη μια συνεδρία της ομάδας εργασίας του Σώματος. 

Στην αυριανή συνεδρία του Εurogroup αναμένεται ουσιαστική συζήτηση για το κυπριακό Μνημόνιο και καθορισμός των επόμενων βημάτων στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη. Στόχος η δρομολόγηση έκτακτης συνόδου για τη λήψη κατ’ αρχήν αποφάσεων.

πηγή: Φιλελευθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου