Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Στεφάνου: Οι επικριτές της Κυβέρνησης για μη λήψη μέτρων να προβούν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις


Τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένα και ο καθένας μπορεί να τα αξιολογήσει, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, καλώντας το ΚΣ ΕΔΕΚ και όσους επικρίνουν την Κυβέρνηση για μη λήψη μέτρων να προβούν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις.
"Ας μιλήσουν συγκεκριμένα και ας πάψουν να κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της αοριστολογίας", προσθέτει ο κ. Στεφάνου σε σημερινή γραπτή του δήλωση.
"Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Ομήρου", επισημαίνει ο κ. Στεφάνου, "για μίαν ακόμα φορά έδωσε μίαν παραπλανητική εικόνα για τους λόγους, για τους οποίους η Κύπρος προσέφυγε στο Μηχανισμό Σταθερότητας".
"Η Κύπρος", όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "προσέφυγε στο Μηχανισμό, λόγω της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών" και "αυτό, που όλοι παραδέχονται στην Ευρώπη είναι ότι η Κύπρος αποτελεί την παράπλευρή απώλεια των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία".
Στη δήλωσή του, ο κ. Στεφάνου διευκρινίζει πως "όταν η Κύπρος υποχρεωτικά προσέφευγε στο Μηχανισμό, από δημοσιονομικής άποψης ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ και οι οικονομικοί της δείκτες ήσαν καλύτεροι από το μέσο όρο της Ένωσης".
"Ακόμα και το 3,5% πλεόνασμα που συγκυριακά παρουσίασε η κυπριακή οικονομία για ένα και μόνον έτος και το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ", συνεχίζει ο Εκπρόσωπος, "δεν θα μπορούσε να καλύψει το 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ που επειγόντως χρειαζόταν η Λαϊκή Τράπεζα".
"Οι διεθνείς αγορές", δηλώνει ο Εκπρόσωπος, "έκλεισαν για την Κύπρο, λόγω της κατάστασης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τους κινδύνους που υπήρχαν από το δυσανάλογα μεγάλο μέγεθός του σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας".
"Αυτό", προσθέτει ο κ. Στεφάνου, "καταγράφεται σε όλες τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης" και, "αν το κριτήριο για το κλείσιμο των αγορών ήταν μόνον οι δημοσιονομικοί δείκτες, τότε για πολλά ευρωπαϊκά κράτη θα είχαν κλείσει οι αγορές".
"Από το συγκυριακό πλεόνασμα", όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, "η Κύπρος κατέληξε σε ελλείμματα, λόγω της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής κρίσης, όπως συνέβη με όλα σχεδόν τα κράτη της ΕΕ".
"Η κρίση", συνεχίζει ο κ. Στεφάνου, "έφερε μείωση των εσόδων και αύξηση των εξόδων σε όλες τις χώρες και αυτό το γεγονός ανέτρεψε τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς".
"Μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και για την επίλυση χρονιζόντων διαρθρωτικών προβλημάτων λήφθηκαν πολλά από την Κυβέρνηση", τονίζει ο Εκπρόσωπος.
"Ο κατάλογος", προσθέτει ο κ. Στεφάνου, "είναι μακρύς και τα μέτρα αυτά αφορούν τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας, τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, τη στόχευση των κοινωνικών παροχών, τον εξορθολογισμό των επιδομάτων, την κατάργηση προνομίων και στρεβλώσεων, τη στήριξη της ανάπτυξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σημαντικών κλάδων της οικονομίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου