Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΟ και Υπουργός Εργασίας για ωράρια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια η κυβέρνηση εξυπηρετώντας μια μερίδα μεγάλων επιχειρηματιών στο λιανικό εμπόριο κάνει τα πάντα, για να επιβάλλει εργασία 7 μέρες την εβδομάδα στα καταστήματα.
Αναμέναμε ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε το μήνυμα της αντίθεσης των εργαζομένων, της πλειοψηφίας των επαγγελματιών του κλάδου, της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και θα διαμόρφωνε με τέτοιο τρόπο τους κανονισμούς που κατέθεσε στην Βουλή έτσι, που να επανέλθει η ισορροπία στο λιανικό εμπόριο και η συμμόρφωση με το πνεύμα του Νόμου του 2006. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιμένοντας ετσιθελικά και αυταρχικά στις θέσεις της κατάθεσε κανονισμούς που προνοούσαν ότι όλη η Κύπρος είναι τουριστική ώστε να επιβάλει εργασία 7 μέρες τη βδομάδα.
Η απόρριψη των κανονισμών από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής και η επαναφορά των πραγμάτων στον Νόμο που ίσχυε από το 2006 ήταν η μόνη ενδεδειγμένη ενέργεια μπροστά στις ενέργειες της κυβέρνησης, μετά και από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. 
Από τις 2 του Γενάρη οι εργοδότες στο λιανικό εμπόριο οφείλουν να εφαρμόζουν τον Νόμο που ισχύει από το 2006 ο οποίος προνοεί ότι η Τέταρτη και το Σάββατο είναι ημιαργίες και η Κυριακή είναι αργία. 
Tις τελευταίες μέρες εργαζόμενοι σε μεγάλα καταστήματα βρίσκονται μπροστά σε πιέσεις για να εργαστούν σε μέρες και ώρες που με βάση τον Νόμο τα καταστήματα θα πρέπει να είναι κλειστά. Ουσιαστικά, χρησιμοποιούν την ανάγκη των εργαζομένων για εργασία, ως όχημα για την δική τους παρανομία. Ταυτόχρονα με την ανοχή της κυβέρνησης δηλώνουν δημόσια ότι θα παρανομήσουν.
Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να ενεργήσει με τρόπο που να επιβληθεί η συμμόρφωση όλων με τον Νόμο και όχι με τρόπο που να υποθάλπει και να ενισχύει τον ετσιθελισμό και την παρανομία στο λιανικό εμπόριο.
Peo 28 Δεκεμβρίου 2015

Στο Ανώτατο για τα ωράρια των καταστημάτων προσφεύγει η Κυβέρνηση

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με την καταψήφιση των Κανονισμών που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ωράριο των καταστημάτων, είπε  η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Διαμήνυσε παράλληλα ότι η ισχύουσα νομοθεσία θα εφαρμοστεί, ενώ έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην απολύσουν προσωπικό.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, η Υπουργός είπε ότι «λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο έτσι ώστε, σύμφωνα και με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, να προχωρήσουμε με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με την καταψήφιση των Κανονισμών που είχαμε καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ερωτηθείσα τι θα ισχύσει μέχρι την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απάντησε ότι «εφαρμόζεται ο Νόμος του 2006 με βάση το τεκμήριο της συνταγματικότητας».

Σε άλλη ερώτηση για τις αντιδράσεις από πλευράς πολυκαταστημάτων, κάποια από τα οποία στέλνουν το μήνυμα ότι θα παραμείνουν ανοικτά τις Κυριακές, αλλά και για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωπα με τη νομοθεσία, η Υπουργός Εργασίας απάντησε «σίγουρα, το θέμα της νομοθεσίας θα εφαρμοστεί και από κει και πέρα ο καθένας δύναται να ασκήσει τα δικαιώματα του περί της αντισυνταγματικότητας της καταψήφισης των κανονισμών. Αλλά εμείς θα εφαρμόσουμε το Νόμο» είπε.

Πρόσθεσε ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Κυριακή, ενώ το Σάββατο θα είναι ανοικτά μέχρι τις 6μμ και την Τετάρτη μέχρι τις 3μμ.

Απαντώντας τέλος σε άλλη ερώτηση, είπε ότι θα ζητηθεί η επίσπευση της απόφασης του Ανωτάτου και απηύθυνε έκκληση προς όλους «να μην απολυθούν οποιοιδήποτε υπάλληλοι μέχρι να δούμε και την τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

ΚΥΠΕ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου