Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Συνέχιση παγώματος κανονικών προσλήψεων στο δημόσιο, θέσεις ΣΕΚ για την ανανέωση συμβάσεων και το σήριαλ με το ωράριο των καταστημάτων

Κλείνουν πόρτες με το ένα χέρι, ανοίγουν παράθυρα με το άλλο
Πολιτική μη προσλήψεων μέχρι και το 2017
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/289955/politiki-mi-proslipseon-mechri-kai-to-2017#sthash.GALzZNr4.dpuf

Λευκωσία: Βασιλικότερη της Κυβέρνησης παρουσιάστηκε η Βουλή, που ψήφισε επέκταση της πολιτικής απαγόρευσης των προσλήψεων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2017, ενώ το κυβερνητικό αίτημα είχε ορίζοντα το 2016.

Ομόφωνα, χθες, τα κόμματα υιοθέτησαν τη σχετική τροπολογία, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, όπου εξεταζόταν με τη μορφή του κατ’ επείγοντος το νομοσχέδιο που προνοούσε επέκταση του μορατόριουμ για το 2016. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως θα επιθυμούσε το πάγωμα των προσλήψεων να είναι μεγαλύτερης διάρκειας, μέχρι και πέντε χρόνια. Συνάμα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση νόμου, για να απαγορεύεται η αποδέσμευση θέσεων, με τη Βουλή να έχει την αρμοδιότητα έγκρισης συμβολαίων εργασίας διάρκειας 1-2 χρόνων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να καταθέσει οργανόγραμμα για τις θέσεις που είναι κενές ή έχουν καταργηθεί, σημειώνοντας πως, παρά την απαγόρευση στις προσλήψεις, αποστέλλονται συνεχώς αιτήματα για άρση της. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε την αντίθεσή του κόμματός του με τη συνομολόγηση προσωπικών συμβολαίων όπως και στις διαδικασίες που επιτρέπουν σε κάποιους να εισέρχονται στο δημόσιο από την πίσω πόρτα, όπως είπε.

Εξάλλου, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως το θέμα του παγώματος και του ξεπαγώματος θέσεων είναι κωμωδία. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, με την επέκταση της απαγόρευσης επιτυγχάνεται η συμμόρφωση της Κυβέρνησης στην υποχρέωση προς την Τρόικα, για μείωση των υπαλλήλων του δημοσίου κατά 4.500 άτομα ώς το 2016.

Ενώ η Κυβέρνηση ζητούσε επέκταση της πολιτικής απαγόρευσης ώς το 2016, συνεχίζει με εντατικό ρυθμό να καταθέτει στη Βουλή καταλόγους με θέσεις για εξαίρεση, κατά κανόνα υψηλών κλιμάκων, μεσοδιευθυντικών και διευθυντικών στελεχών. Υπολογίζεται ότι από το 2013 μέχρι και σήμερα έχουν ξεπαγώσει πέραν των 3.000 θέσεων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η μάζα των εν λόγω θέσεων συγκεντρώνεται στον τομέα της Εκπαίδευσης, περίπου 1.890 θέσεις. 

Το τελευταίο ξεπάγωμα αφορά τρεις θέσεις: μια θέση πρώτου λειτουργού επιθεώρησης εργασίας, κλίμακα Α14, στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, μια θέση διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, κλίμακα Α15 και τη θέση του ανώτερου πρώτου λειτουργού τεχνικού ελέγχου, στην Ελεγκτική Υπηρεσία, κλίμακα Α13. 


Επανάκτηση εισοδημάτων εργαζομένων ζητά η ΣΕΚ ενόψει ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων

Σταδιακή επανάκτηση των εισοδημάτων των εργαζομένων τα οποία απωλέσθηκαν μεσούσης της κρίσης ζητούν οι συντεχνίες κατά την υποβολή των αιτημάτων τους για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, που λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΚ.
Αίτημα λογικό κατά τη ΣΕΚ με δεδομένο, όπως αναφέρει, ότι οι μισθωτοί σήκωσαν στους ώμους τους το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης αλλά και πραγματιστικό με βάση την παραγωγικότητα η οποία την τελευταία τριετία αγγίζει το 1 %.
Αναφέροντας ότι η κυπριακή οικονομία, ύστερα από τέσσερα χρόνια βαθιάς ύφεσης, εισήλθε δειλά –δειλά στον αστερισμό της ανάκαμψης με θετικά σημάδια σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και πως ο ρυθμός ανάπτυξης από το 1,2% φέτος αναμένεται να ανεβάσει στροφές στην επόμενη τριετία ξεπερνώντας το 2% το 2018, η ΣΕΚ αναφέρει ότι οι εργοδότες οφείλουν να αντικρίσουν τα συντεχνιακά αιτήματα με σύνεση και υπευθυνότητα, δημιουργώντας εύφορο κλίμα για ομαλή ανανέωση των συλλογικών συμφωνιών χωρίς εργασιακές συγκρούσεις και κοινωνικές αναταράξεις.
«Ήδη, το πρώτο δείγμα γραφής εκ μέρους των εργοδοτών μερικών κλάδων, όπως των κατασκευών και της βιομηχανίας, καταγράφεται ως ελπιδοφόρο. Στον τομέα των κατασκευών, ο οποίος έχει τραυματισθεί σοβαρά κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, έχει συμφωνηθεί όπως βασικά ωφελήματα των συλλογικών συμβάσεων κατοχυρωθούν νομοθετικά. Αυτή η θετική εξέλιξη, που περιποιεί τιμήν για τους εργολάβους, αναμφίβολα θα ενδυναμώσει την σχέση εμπιστοσύνης εργοδοτών και συντεχνιών με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την οικονομία και την κοινωνία», σημειώνει η ΣΕΚ.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το παράδειγμα των εργολάβων θα ακολουθήσουν και οι ξενοδόχοι, στον κλάδο των οποίων σημειώνονται συνεχείς παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων, με αιχμή τα εκδηλούμενα κραυγαλέα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης και αδήλωτης απασχόλησης. Ο κλάδος των ξενοδοχείων είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας που όχι μόνον δεν επλήγη από την κρίση αλλά τουναντίον κατέγραψε θετικότατους ρυθμούς με αυξημένη, μάλιστα, επίδοση κερδών» προσθέτει, αναφέροντας ότι προσδοκεί πως οι ξενοδόχοι θα επιδείξουν πνεύμα σύνεσης και ευθύνης πρωτοστατώντας στην εδραίωση μιας νέας δημιουργικής εποχής στις εργασιακές σχέσεις, μακριά από τα καρκινώματα του παρελθόντος αλλά και θετική στάση στα προωθούμενα νομοσχέδια που σκοπεύουν να θέσουν φραγμό στην αδήλωτη εργασία και να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση στην εργασία.

Απορρίφθηκαν από πλειοψηφία
Τί σημαίνει το «όχι» της Βουλής για το ωράριο καταστημάτων
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/289896/ti-simainei-to-ochi-tis-voulis-gia-to-orario-katastimaton#sthash.Q9ByCste.dpuf


Λευκωσία: Η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε τους κανονισμούς που κατέθεσε η κυβέρνηση για το ωράριο των καταστημάτων με τους οποίους παρέμεναν ανοικτά τις Κυριακές. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα διέπεται από τον νόμο του 2006.

Υπέρ των κανονισμών που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τάχθηκαν μόνο οι 14 βουλευτές του ΔΗΣΥ. Κατά ψήφισαν 30 βουλευτές ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών. Αποχή τήρησαν Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ και Αθηνά Κυριακίδου του ΔΗΚΟ.

Ο νόμος του 2006 προνοεί ότι μετά τη λήξη του ωραρίου κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, τα καταστήματα θα είναι κλειστά τις Κυριακές, ενώ το Σάββατο θα παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 19:00 τον χειμώνα και 19:30 το καλοκαίρι.

Κατά την Τετάρτη θα παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 15:00 το απόγευμα.

Δείτε τι έγραψε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου στο λογαριασμό του στο Tweet:

 
Το Οχι της Βουλης στα ωράρια αγνοώντας την απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου,θα οδηγήσει καλώς η κακώς σε ανοιχτά καταστήματα 365 μερες το χρόνο.
— Averof Neofytou (@AverofCY) December 10, 2015
 
Οι θέσεις των κομμάτων 

Για άτεγκτη στάση της Κυβέρνησης μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, εκφράζοντας την θέση του κόμματός του σύμφωνα με την οποία «το ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην έγκριση των εν λόγω κανονισμών, οι οποίοι επιβάλλουν ετσιθελικά την πλήρη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για την όποια αναταραχή στον τομέα του λιανικού εμπορίου οι κυβερνώντες θα φέρουν ακεραία την ευθύνη». Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει την ευθύνη για το γεγονός ότι θα προκύψει κενό στην ισχύουσα νομοθεσία και θα ισχύει η νομοθεσία του 2006. Δήλωσε παράλληλα ότι τυχόν μαζικές απολύσεις δεν μπορεί να χαρακτηριστούν οτιδήποτε άλλο εκτός από εκδικητικές, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ «δεν θα ανεχθούμε θυματοποίηση των εργαζομένων στο βωμό της περαιτέρω αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

Έκανε λόγο επίσης μεταξύ πολλών άλλων για εργασιακό μεσαίωνα, ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού και σωρείας παραβιάσεων του κατώτατου μισθού, δραματική αύξηση της μερικής απασχόλησης και συρρίκνωσης της πλήρους και μόνιμης εργασίας.

Πλήρη σεβασμό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέφρασε εκ μέρους του κόμματός του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τάξη πραγμάτων την οποία διαμορφώνει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την οποία σεβόμαστε απόλυτα, είπε. Προσδοκούσαμε, πρόσθεσε, ότι αυτή θα ήταν και η στάση των υπολοίπων, σεβασμού προς τους θεσμούς.

Η απόφαση δεν επιτρέπει στη Βουλή να τροποποιήσει τους κανονισμούς αφού αυτό συνιστά παρέμβαση στις αποκλειστικές εξουσίες της Κυβέρνησης, είπε μεταξύ άλλων.

Δυστυχώς, σημείωσε, έχουμε κουράσει τους πολίτες με αυτή τη συζήτηση σε μια περίοδο που η παγκόσμια συγκυρία επιτρέπει να προσδοκούμε ακόμη και σε παράταση της τουριστικής περιόδου. Είπε επίσης ότι από τον Ιούλιο 2013 που έχουν εργοδοτηθεί πέραν των 8500 Ε/κ σε αντιδιαστολή με τις 9.000 απολύσεις που καταγράφηκαν στο λιανικό εμπόριο το 2012.

Αναμένοντας από την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις καταψηφίζουμε τους συγκεκριμένους κανονισμούς, ήταν η θέση που εξέφρασε το ΔΗΚΟ δια του Βουλευτή του Άγγελου Βότση, ο οποίος και εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει με τη δική του παρέμβαση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Βότσης τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της διατήρησης της αργίας της Κυριακής, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια συμβιβαστική λύση στο τραπέζι, παρόμοια με αυτήν που στο παρελθόν είχε προτείνει η ΕΔΕΚ και η οποία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους διάφορους φορείς, δηλαδή να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές κατά τη διάρκεια των τουριστικών μηνών, όπως αυτοί καθοριστούν καθώς και Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ακούσαμε και από τους εμπλεκόμενους μικρούς και μεγάλους ότι θα μπορούσε να είναι η χρυσή τομή, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η πρόταση αντιμετωπίζει και το θέμα των εργατοωρών τις Κυριακές με το να αντιμετωπίζει και το ωράριο της Κυριακής με επέκταση. Η Κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν μπορεί να την δεχτεί, συμπλήρωσε.

Δεν μπορούν να ψηφιστούν οι κανονισμοί που έχουμε ενώπιον μας τουλάχιστον όσον αφορά την ΕΔΕΚ ήταν και η θέση που εξέφρασε η Βουλευτής του Κινήματος Ρούλα Μαυρονικόλα στη δική της παρέμβαση ενώπιον της Ολομέλειας.

Οι κανονισμοί δημιουργούν ένα σκληρό ωράριο και καλούνται οι εργαζόμενοι να εργαστούν από τις 7 το πρωί ως τις 9 τη νύχτα, 7 ημέρες την εβδομάδα, είπε. Έχουμε δημιουργήσει τη γενιά των 500 ευρώ, πρόσθεσε. Βλέπουμε, ανέφερε, νέους επιστήμονες να εργάζονται για 500 ευρώ στις υπεραγορές και να έρχονται στη Βουλή να ζητούν να κρατήσουν αυτήν την εργασία. Εδώ έχουμε καταλήξει τη νέα γενιά, τόνισε.

Η κ. Μαυρονικόλα συνέχισε λέγοντας ότι ακούστηκαν ειρωνικά σχόλια και επιχειρήματα όσον αφορά τον οικογενειακό ιστό, προσθέτοντας όμως ότι «με τους κανονισμούς αυτούς η Κυβέρνηση απορυθμίζει τον οικογενειακό ιστό και την κοινωνία γενικότερα». Πέραν από τη νομική πτυχή την οποία σεβόμαστε απόλυτα θεωρούμε ότι το θέμα αυτό είναι πολιτικό και έστω και την υστάτη η Κυβέρνηση μπορούσε να αποσύρει τους κανονισμούς και να φέρει καινούριους κατόπιν διαβούλευσης. Δίνουμε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να διαβουλευθεί ακόμη μια φορά, ανέφερε.

Νοσεί και είναι τοποθετημένο πάνω σε λανθασμένη βάση το σύστημα του ωραρίου των καταστημάτων σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο οποίος ανέφερε ότι είναι αναγκασμένος να καταψηφίσει αυτούς τους κανονισμούς. Θα πρέπει οπωσδήποτε η Κυριακή να εξασφαλιστεί για τους εργαζόμενους ως αργία, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που έχει παρατηρηθεί ανάμεσα στα άλλα είναι μια μεταφορά κύκλου εργασιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα μεγάλα καταστήματα του λιανικού εμπορίου με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κλείσουν. Είπε ακόμη ότι λαμβάνει μηνύματα για μορφή καταναγκασμού, πίεσης των εργαζομένων. Η Κυριακή, ανέφερε ο κ. Περδίκης πρέπει να διασφαλιστεί ως κοινωνικό κεκτημένο. Έκανε επίσης λόγο μεταξύ άλλων “mind control” που ασκούν οι επιχειρήσεις στους καταναλωτές.

Πηγή
: philenews/ ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/289896/ti-simainei-to-ochi-tis-voulis-gia-to-orario-katastimaton#sthash.Q9ByCste.dpuf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου