Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Μείωση προσωπικού στον συνεργατισμό, εξουσιοδότηση για μέτρα στην ΑΤΗΚ και 13ος

Νέοι στόχοι στο αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης
Ε.Ε: Μείωση προσωπικού και καταστημάτων σε Συνεργατισμό

Λευκωσία: Νέους στόχους για τον λόγο εξόδων προς έσοδα, τον αριθμό του προσωπικού και των καταστημάτων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προϋπόθεση για τη νέα κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με €175 εκατ.   Το αναθεωρημένο σχέδιο προνοεί ότι το προσωπικό του Συνεργατισμού θα ανέρχεται σε 2.720 άτομα μέχρι το τέλος του 2016, ενώ στο προσωπικό θα ενσωματωθούν και τα 120 άτομα της Συνεργατικής Εταιρείας Μηχανογράφησης (ΣΕΜ). Από το 2017 και εντεύθεν ο αριθμός του προσωπικού στον Συνεργατισμό θα πρέπει να ανέρχεται σε 2.700 (2.580 του προηγούμενου σχεδίου και τα 120 άτομα του ΣΕΜ). Αυτό επιτρέπει στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα να προχωρεί σε σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης αναλόγως των αναγκών πρόσληψης σε εξειδικευμένο προσωπικό.   Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νέο σχέδιο προνοεί οροφή στον λόγο κόστους/εσόδων το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 50% για τα έτη 2016 και μετά. Ο στόχος θεωρείται επιτεύξιμος, αφού με βάση τα ετήσια αποτελέσματα η σχέση εξόδων ως προς τα έσοδα ήταν 51%.   Παράλληλα, υπάρχει χρονοδιάγραμμα κεντροποίησης όλων των υπηρεσιών, όπως τη διαχείριση ρίσκου και ελέγχου, ενώ τα ΣΠΙ, που παραμένουν 18, θα διατηρήσουν μόνο τις αμιγώς τραπεζικές εργασίες ήτοι την αποδοχή καταθέσεων και την παραχώρηση δανείων.   Ως προς τον αριθμό καταστημάτων, το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης προνοεί την περαιτέρω μείωσή τους κατά 50 μέχρι τα μέσα του 2017. Σημειώνεται ότι ο Συνεργατισμός προχώρησε ήδη στη μείωση των καταστημάτων στα 258 το 2015 όπως ήταν ο στόχος του προηγούμενου σχεδίου.   Σύμφωνα με το σχέδιο, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει μέχρι το 2018 να πωλήσει τις συμμετοχές της στις εμπορικές εργασίες των συνεργατικών εταιρειών, ειδικότερα στο ΣΟΠΑΖ, στη ΣΕΔΙΓΕΠ και στη Comarine. Η αξία των εμπορικών εργασιών αυτών έχει αποτιμηθεί στα €100 εκατ.   Πηγή: Ο Φιλελεύθερος - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/291909/ee-meiosi-prosopikou-kai-katastimaton-se-synergatismo#sthash.sxSGyXMQ.dpuf
Αρχίζουν διαδικασία εξουσιοδότησης για απεργίες
Ετοιμάζονται για δυναμικά μέτρα στην ΑΤΗΚ

Λευκωσία: «Εξουσιοδοτώ τη Γενική Γραμματεία της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) για τη λήψη απεργιακών μέτρων όποτε κρίνει ότι χρειάζεται για αποτροπή της αποκρατικοποίησης της Cyta - Παρακαλώ σημειώστε Χ ή √ σε ένα από τα δύο πιο κάτω τετράγωνα: ΝΑΙ – ΟΧΙ». 

Με αυτό το «δημοψήφισμα», στρέφεται στα μέλη της η συντεχνία ΕΠΟΕΤ – ΣΕΚ της ΑΤΗΚ, ώστε να προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα, ενώ άλλες συντεχνίες του οργανισμού, όπως η ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ έχει ήδη δώσει παρόμοια εξουσιοδότηση στην ηγεσία της.
 
Η ΕΠΟΕΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», οργανώνει γενικές συνελεύσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, κατά τις οποίες ενημερώνονται τα μέλη της για όλα όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και για την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών των ηγεσιών των συντεχνιών ΑΤΗΚ με τα κόμματα. Παράλληλα ενημερώνει για τα πρώτα δυναμικά μέτρα, όπως και τις προθέσεις για ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις, με κύριο γνώμονα την αποτροπή της έγκρισης του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ημικρατικού οργανισμού. Την ίδια ώρα όλες οι συντεχνίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», βρίσκονται στον καταρτισμό δυναμικών δράσεων.

Είναι βέβαιο ότι ΕΠΟΕΤ, ΠΑΣΕ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΑΣΕΤ και ΣΕΠ, θα καλέσουν τα μέλη τους σε πρώτη ιδιαίτερα δυναμική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης του οργανισμού, μαζί με το νομοσχέδιο για διασφάλιση των εργαζομένων. Η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αναμένεται ότι παρά τις διακοπές της Βουλής, θα οριστεί για την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου ή την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.
 
Ανάλογα με την εξέλιξη της συνεδρίας αυτής, θα καθοριστούν αμέσως και τα επόμενα μέτρα, που προβλέπεται να είναι διαρκή για τις επόμενες μέρες, αν το θέμα προχωρήσει στην Ολομέλεια.
 
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

Έχουν μερικές ακόμα ημέρες οι εργοδότες για καταβολή του
600 τηλεφωνήματα αλλά μόλις 13 παράπονα για τον 13ο μισθό

Λευκωσία: Η εκστρατεία του υπουργείου Εργασίας για την καταβολή του 13ου μισθού, με την υποστήριξη των κοινωνικών εταίρων, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Όσοι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τον 13ο μισθό απομένουν ακόμη μερικές ημέρες, μέχρι το τέλος του χρόνου, να το πράξουν, διαφορετικά δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο. Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, (άρχισε την 6η Δεκεμβρίου), δέχθηκε οκτώ ανώνυμα παράπονα για μη καταβολή του 13ου μισθού και άλλα πέντε επώνυμα, σε παγκύπρια βάση. Επίσης, το Τμήμα δέχτηκε μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων, συνολικά 600, από εργαζόμενους, από τη γραμμή εξυπηρέτησης του κοινού, οι οποίοι ζητούσαν ενημέρωση ως προς τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ποσοστό 40% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογική σύμβαση και θεωρείται ότι διασφαλίζεται η καταβολή του 13ου μισθού. Επίσης, ο 13ος μισθός καταβάλλεται από επιχειρηματίες, έστω και αν οι εργοδοτούμενοι είναι ανοργάνωτοι, στη βάση πρακτικής που τηρούν εδώ και χρόνια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία ως προς την έκταση της καταβολής του. Από τα δώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η κατ' αρχήν εκτίμηση είναι ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στην καταβολή του 13ου μισθού, όπως πριν ένα-δύο χρόνια, όταν οι οικονομικές συνθήκες ήταν δυσκολότερες. Συνάμα, συνδικαλιστικά στελέχη, σημείωναν ότι εξακολουθεί να παρατηρείται άγνοια ανάμεσα σε εργοδότες ως προς την υποχρέωσή τους για παραχώρηση του 13ου μισθού, εξού και απευθύνονται στις συντεχνίες και στο αρμόδιο υπουργείο για πληροφόρηση. Ο 13ος μισθός θεωρείται μέρος του μισθού και κατοχυρώνεται από τη νομοθεσία περί προστασίας του μισθού. Η μη καταβολή του 13ου μισθού αποτελεί ποινικό αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη, η νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες ή πρόστιμο μέχρι €15.000 ή και οι δύο ποινές μαζί. Επιπλέον, ο εργοδοτούμενος μπορεί να διεκδικήσει αστικώς την καταβολή του μισθού και το Δικαστήριο δύναται να επιδικάσει στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα ποσά που αντιστοιχούν στον 13ο μισθό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου