Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

στάση εργασίας ωρομίσθιων δημοσίου και ξενοδοχειακή βιομηχανία

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 11:30πμ- 12:00μμ, θα κατέλθει όλο το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό που απασχολείται με το σύστημα βάρδιας (Νοσοκομεία, Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κ.λπ.) για να διαμαρτυρηθεί για “την άδικη απόφαση” της Κυβέρνησης αλλά και της Βουλής για την πληρωμή όσων εργάζονται κατά τις δημόσιες αργίες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υποχρέωση του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού να απασχολείται στην εργασία του κατά τις ημέρες των γιορτών χωρίς ουσιαστικά κανένα όφελος είναι άδικη και οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν για να μην συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική εναντίων των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων.
«Επιτέλους πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες που επιβλήθηκαν και να γίνουν δίκαιες ρυθμίσεις που να βοηθούν τον απλό εργαζόμενο πολίτη», καταλήγει η ανακοίνωση.



Επι τάπητος τα προβλήματα παραβιάσεων της συλλογικής σύμβασης και νομικής ρύθμισης βασικών δικαιωμάτων στην Ξενοδοχειακή βιομηχανία

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου συνάντηση των ηγεσιών των συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ύστερα από αίτημα των συντεχνιών. Στη συνάντηση οι συντεχνίες ενημέρωσαν την Υπουργό Εργασίας για την μεγάλη διάσταση απόψεων με τους Συνδέσμους Ξενοδόχων στα ζητήματα εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης και νομικής ρύθμισης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία. Όπως είναι γνωστό για τα πιο πάνω προβλήματα ύστερα από τις καταγγελίες των συντεχνιών η Υπουργός παρέπεμψε τα δύο μέρη εργοδότες και συντεχνίες σε απευθείας διαπραγμάτευση για εξεύρεση λύσης. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι Συνδέσμοι των Ξενοδόχων κράτησαν άτεγκτη στάση στα αιτήματα των εργαζόμενων για σεβασμό της Συλλογικής Σύμβασης και ρύθμιση των βασικών δικαιωμάτων τους.
Η Υπουργός να πάρει οριστικές αποφάσεις
Οι δύο συντεχνίες κάλεσαν την Υπουργό Εργασίας αφού ήδη άκουσε τις απόψεις τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων για τα προβλήματα τους να πάρει τις τελικές της αποφάσεις κατά πόσο θα εισακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων και να προχωρήσει ως Υπουργείο και ως Πολιτεία σε μέτρα στήριξης των εργαζομένων και περιορισμού της εργοδοτικής ασυδοσίας. Η Υπουργός Εργασίας επιφυλάχθηκε να πραγματοποιήσει ακόμη μια συνάντηση και μετά να δώσει τις τελικές της θέσεις. Εν τω μεταξύ οι συντεχνίες των Ξενοδοχοϋπαλλήλων άρχισαν τον προγραμματισμό τους για υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων για μέτρα για επίτευξη των στόχων τους.
Οι Συντεχνίες προειδοποιούν
Ταυτόχρονα οι Συντεχνίες προειδοποιούν ότι θα κινητοποιήσουν τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους εάν σύντομα δεν καταβληθεί το ανεργιακό επίδομα σε όσους οι υπηρεσίες τους έχουν ανασταλεί λόγω εποχικότητας. Για το θέμα αυτό έχει ήδη σταλεί επιστολή στην Υπουργό Εργασίας με την οποία οι Συντεχνίες προειδοποιούσαν ότι δεν θα ανεχτούν να επαναληφθεί η περσινή καθυστέρηση τριών ή και τεσσάρων μηνών στην καταβολή ανεργιακού επιδόματος. Όσον αφορά τη λήξη της έκτακτης ειδικής σύμβασης που υπεγράφη το 2013 και λήγη με το τέλος του 2015 οι συντεχνίες έχουν υποβάλει αιτήματα για 2% αυξήσεις στους μισθούς και καταβολή ολόκληρου του ποσού της εισφοράς για το Ταμείο Ευημερίας στα κεντρικά Ταμεία Ευημερίας των Συντεχνιών εκεί και όπου τα Ξενοδοχεία τοπικά δεν προχωρούν στη σύσταση και λειτουργία τοπικών Ταμείων Ευημερίας.
Θεωρείται πάντως πολύ κρίσιμο το επόμενο καλοκαίρι για τα εργασιακά στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

peo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου