Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΕΤΥΚ για την απεργία στην ΣΚΤ

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 8:13 πμ
Έδωσαν πολλά, λέει, οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Συνεργατική
ΕΤΥΚ κατά πάντων μία μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/291582/etyk-kata-panton-mia-mera-prin-apo-tin-krisimi-synantisi#sthash.z3jvxgxz.dpuf

Λευκωσία: Την παραμονή της παρέμβασης της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, με στόχο την αποκλιμάκωση της αναταραχής που σοβεί στον Συνεργατισμό, η ΕΤΥΚ εξαπολύει νέα επίθεση κατά της διοίκησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, του υπουργού Οικονομικών και κομμάτων, χωρίς να τα κατονομάζει. «Οι επικριτές μας των τελευταίων ημερών φέρουν ευθύνες για την πορεία του Συνεργατισμού», αναφέρει η Οργάνωση.   Ειδικότερα, με χθεσινή εγκύκλιο, η ηγεσία της ΕΤΥΚ, αφού καταγγέλλει καταπάτηση των εργασιακών θεσμών, με στόχο την απορρύθμιση, αναφέρει ότι «κάποιοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στους τραπεζοϋπάλληλους για τα πραγματικά αίτια του απαξιωτικού τρόπου με τον οποίο έχουν επιλέξει να καταφέρονται εναντίον τους». Η Οργάνωση επαναλαμβάνει ότι «πέρα από τις επώδυνες μειώσεις μισθών, της τάξης του 20% και των αποποιήσεων των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, που όλα συμποσούνται στο 30%, έχουμε προτείνει δύο φορές, μέσα από τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, εξοικονομήσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ, που δεν τις αποδέχθηκαν», υπονοώντας τη διοίκηση της Τράπεζας. Η Οργάνωση επαναλαμβάνει επίσης ότι η προτεινόμενη πρόταση βρίσκεται στα χέρια της υπουργού Εργασίας. Λέγοντας αυτά, υπενθυμίζει ότι δύο φορές κατέληξαν σε συμφωνία με τη διοίκηση της ΣΚΤ «και λόγω έξωθεν παρεμβάσεων η συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί», υπονοώντας παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών. Εν κατακλείδι, η Οργάνωση δηλώνει ότι θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της, εκ του αποτελέσματος της συνάντησης με την υπουργό Εργασίας. Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/291582/etyk-kata-panton-mia-mera-prin-apo-tin-krisimi-synantisi#sthash.z3jvxgxz.dpuf

www.nomisma.com.cy 21 Δεκεμβρίου 2015, ώρα : 17.20
Στην αντεπίθεση πέρασε η ΕΤΥΚ μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση, κόμματα και οργανώσεις με αφορμή την 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν τα μέλη της την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

«Κάποιοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις προς τους τραπεζοϋπάλληλους για τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιλέξει να καταφέρονται εναντίον τους» σημειώνει σημερινή εγκύκλιο της ΕΤΥΚ, προς τα μέλη της.

Η συντεχνία υποστηρίζει ότι οι επικριτές της των τελευταίων ημερών φέρουν ευθύνες για την πορεία του Συνεργατισμού, «που αντί τα τελευταία δύο χρόνια να προσπαθήσουν να τον θεραπεύσουν, τον έχουν εκμεταλλευθεί με βάση και τις, πρόσφατα καταγεγραμμένες στην έκθεση του γενικού ελεγκτή, πραγματικότητες, για εξυπηρέτηση ξένων προς τον συνεργατισμό».

Χαρακτηρίζει «συντονισμένες τις προσπάθειες κάποιων να αποπροσανατολίσουν, με δηλώσεις στα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και προπαντός ανακρίβειες».

«Αυτό που έχει ξεσκεπαστεί στο τέλος της ημέρας είναι η εμπάθειά τους για τους τραπεζοϋπαλλήλους καθώς και η ανεδαφικότητα των επιχειρημάτων τους» ισχυρίζεται.

«Μας προβληματίζει ιδιαίτερα», προστίθεται «το γεγονός ότι, πολιτικά πρόσωπα έχουν τοποθετηθεί με εχθρικές αναφορές για τις θέσεις μας, τη στιγμή που εδώ και αρκετές μέρες, και σίγουρα πριν τα όποια απεργιακά μέτρα, ενώ ζητήσαμε να συναντηθούμε μαζί τους για να τους τις εξηγήσουμε, δεν μας έχουν καλέσει».

Στη συνέχεια η ΕΤΥΚ αναφερόμενη στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων με την διοίκηση και διεύθυνση της ΣΚΤ σημειώνει ότι από τον περασμένο Μάιο έχει δεχθεί να υπογράψει τριετή σύμβαση με παγοποιήσεις μισθών χωρίς να ζητήσει ούτε ένα ευρώ.

«Μέσα από τη πρότασή μας η Τράπεζα θα εξοικονομούσε, από την αποποίηση προσαυξήσεων και άλλων ωφελημάτων, περίπου €4 εκ.

Η πρότασή, αναφέρει η ΕΤΥΚ είναι καταγεγραμμένη και βρίσκεται στα χέρια των λειτουργών του υπουργείου εργασίας αλλά και της ίδιας της υπουργού.

«Αντ’ αυτού, κάποιοι επέλεξαν να μην υλοποιήσουν την πιο πάνω συμφωνία και να στερήσουν από τον φορολογούμενο πολίτη τις εξοικονομήσεις. Δύο φορές είχαμε καταλήξει σε συμφωνία με τη διοίκηση της Τράπεζας και δύο φορές λόγω έξωθεν παρεμβάσεων η συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί» υποστηρίζει.

Η ΕΤΥΚ υπενθυμίζει στην εγκύκλιο της τα οι εργαζόμενοι στην ΣΚΤ από το 2013 έχουν υποστεί μειώσεις στις απολαβές τους που φτάνουν το 30%.

Καθιστά σαφές ότι για τη συντεχνία προέχει η προάσπιση των εργασιακών θεσμών που είναι το οχυρό προστασίας των εργαζομένων.

Αναφέρεται στην πρόσκληση για συνάντηση με την υπουργό εργασίας που έγινε αποδεκτή για κοινή συνάντηση των δύο πλευρών, ΕΤΥΚ και ΣΚΤ στο γραφείο της και εκφράζει την ευχή να επικρατήσει ο απαιτούμενος σεβασμός, η καλοπιστία αλλά και η υπευθυνότητα από όλους, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω άσκοπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου