Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Απόφαση του συνδέσμου υπεραγορών για παράνομη λειτουργία των καταστημάτων από τις 3 Ιανουαρίου - ψυχραιμία συστήνει η ΟΕΒ, η κυβέρνηση τρέχει πάλι στο ανώτατο

Ωράρια καταστημάτων: Στην αντεπίθεση η Κυβέρνηση
Μέχρι 8 Ιανουαρίου η προσφυγή στο Ανώτατο
Inbusiness.com
Μέχρι τις οκτώ Ιανουαρίου θα πρέπει η Κυβέρνηση να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με την καταψήφιση των Κανονισμών που είχαν κατατεθεί στη Βουλή για το ωράριο των καταστημάτων. Η Κυβέρνηση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΚΥΠΕ, εκτιμά ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές της τρίτης εβδομάδας Ιανουαρίου το θέμα θα έχει διευθετηθεί.
Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι θα ζητηθεί  επίσπευση της απόφασης του Ανωτάτου και απηύθυνε έκκληση προς όλους «να μην απολυθούν οποιοιδήποτε υπάλληλοι μέχρι να δούμε και την τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου». Μιλώντας στο Τρίτο η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι μέχρι την απόφαση του Ανωτάτου, θα βρίσκεται σε ισχύ ο νόμος του 2006.
Τα καταστήματα θα είναι κλειστά τις Κυριακές, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Κυριακή 3 Ιανουαρίου. Κλειστά θα είναι και τις Τετάρτες και το Σάββατο απόγευμα.
Η Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι κάποια καταστήματα που δεν συνορεύουν με Δήμους μπορούν να είναι ανοικτά με βάση το νόμο του 2006.
Σημειώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνοντας ως αντισυνταγματικό νόμο που ενέκρινε η Βουλή, απεφάνθη πως η ρύθμιση αυτού του θέματος αποτελεί πράξη διοικητικής φύσεως και ως εκ τούτου εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εκτελεστικής και όχι της Νομοθετικής Εξουσίας.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Φακοντής. ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ετσιθελικά και δογματικά θέλει να επιβάλει την δική της άποψη μέσω της δικαστικής οδού όσον αφορά το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Φακοντής κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι έχει κλείσει τα αυτιά της σε όλες τις εκκλήσεις που έχουν γίνει τόσο από την πλειοψηφία της Βουλής όσο και την πλειοψηφία των καταστηματαρχών και των εκπροσώπων των εργαζομένων ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας τόνισε ότι η Βουλή δεν ενέκρινε τους κανονισμούς της Κυβέρνησης γιατί το περιεχόμενό τους ήταν ακριβώς το ίδιο με τα διατάγματα που εξέδιδε η Υπουργός Εργασίας.
Πληροφορίες: ΚΥΠΕ, riknews
ΟΕΒ: Το ελεύθερο ωράριο έφερε ανάπτυξη
Έκκληση για να μην απολυθεί κόσμος από τον κλάδο του εμπορίου
Ανακοίνωση για το θέμα των ωραρίων εξέδωσε η ΟΕΒ, συστήνοντας ψυχραιμία για να μην απολυθεί κόσμος από τον κλάδο του εμπορίου, με ταυτόχρονη θέση ότι το ελεύθερο ωράριο ώθησε την οικονομία και ανέκοψε την πορεία της ανεργίας.
Πιο ειδικά η ΟΕΒ αναφέρει στην ανακοίνωσή της
Η παράταση της ρευστότητας και η διατήρηση της ανασφάλειας δικαίου σε σχέση με το νομικό καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων, είναι σαφώς αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Η επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων υπήρξε η πρώτη μετά τον Μάρτη του 2013 ουσιαστική ενέργεια που ανέκοψε την συρρίκνωση της οικονομίας και την αλματώδη άνοδο της ανεργίας. Δημιούργησε σωρεία νέων θέσεων εργασίας, αύξησε τον κύκλο εργασιών του κλάδου, εξυπηρέτησε τον καταναλωτή, βελτίωσε τα δημόσια έσοδα και απελευθέρωσε την τεράστια δυναμική του τομέα. Και όλα τούτα, χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος.
Οι γνωστές εξελίξεις έχουν θέσει την σημαντική αυτή επιτυχία σε καθεστώς απειλής. Όσα έχουν με κόπο κτιστεί επί δυόμιση χρόνια, κινδυνεύουν με κατάρρευση. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι ορθή και θεωρούμε ότι στο τέλος της διαδικασίας, η απειλή θα ακυρωθεί και η πορεία προόδου θα εκκινήσει εκ νέου.
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), απευθύνει δραματική έκκληση στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, να χειριστούν το ζήτημα ως εξαιρετικά κατεπείγον ώστε να εκδοθεί η ετυμηγορία χωρίς την ελάχιστη καθυστέρηση.
Ταυτόχρονα η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση σε όλες τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που προσέλαβαν εργαζόμενους μετά την επέκταση των ωραρίων, να επιδείξουν την μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, αξιοποιώντας επιλογές και ρυθμίσεις που θα περιορίζουν στο ελάχιστο ή θα εκμηδενίζουν την ανάγκη αποδέσμευσης προσωπικού.
Τέλος, η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση προς πάντες να σεβαστούν την ελευθερία του επιχειρείν και να αφήσουν απερίσπαστο το λιανικό εμπόριο να αναπτύξει την τεράστια του δυναμική για το καλό του συνόλου της οικονομίας.

Κυπριακή Οικονομία 
Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή

Stockwatch.com Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29/12/2015 14:17


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στο χώρο του λιανικού εμπορίου, καθώς σήμερα τα μέλη του συνδέσμου υπεραγορών λιανικού εμπορίου και της ένωσης επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (ΕΝΕΛΕΚ) αποφάσισαν να παραμένουν ανοικτά από τις 3 Ιανουαρίου. 


Το ωράριο θα συνεχίσει να είναι το ίδιο με βάση αυτό που λειτουργούσαν τα καταστήματα τα τελευταία χρόνια και σε αντίθεση με τον νόμο του 2006, ο οποίος επανέρχεται μετά την καταψήφιση των κανονισμών του υπουργείου εργασίας από τη βουλή. 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνδέσμου υπεραγορών λιανικού εμπορίου και της ένωσης επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (ΕΝΕΛΕΚ) Μάριο Αντωνίου η απόφαση λήφθηκε σε σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του συνδέσμου. 

Ο κ.Αντωνίου σε δηλώσεις του στη StockWatch ανέφερε ότι ο σύνδεσμος δεν παρανομεί με την απόφαση που έλαβε καθώς, όπως εξήγησε, τα μέλη του θα εφαρμόσουν πλήρως τους κανονισμούς του υπουργείου εργασίας τους οποίους η βουλή καταψήφισε. 

Πρόσθεσε ότι ο νόμος του 2006 προνοεί όπως το ωράριο ρυθμίζεται μέσω κανονισμών και η κυβέρνηση κατέθεσε έγκαιρα κανονισμούς. Σημείωσε ότι προηγήθηκε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου καθώς και η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας. 

Tρέχουν να προλάβουν το ανώτατο 

Οι πληροφορίες που διαρρέουν τόσο από το προεδρικό, αναφέρουν ότι το ανώτατο δικαστήριο ενδέχεται να συνέλθει την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου για να εξετάσει σχετική προσφυγή της εκτελεστικής εξουσίας. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο νέου κύκλου διαβουλεύσεων με τη νομοθετική εξουσία και με τους εμπλεκόμενους. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης μιλώντας στη StockWatch άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία γέφυρα συνεννόησης βουλής και κυβέρνησης σε μία ύστατη προσπάθεια, όπως επεσήμανε, να βρεθεί η χρυσή τομή, πριν να συνέλθει η ολομέλεια του ανωτάτου. 

Εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει χρόνος για να εξευρεθεί λύση η οποία να ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές». 

Άφησε να εννοηθεί ότι η βουλή είναι έτοιμη να διεξάγει διάλογο με την εκτελεστική εξουσία και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πάντως η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου με σημερινές της δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται τελικά να δώσει τη λύση στη διαμάχη που έχει προκύψει με αφορμή το επίμαχο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων. 

Εξήγησε ότι μετά την καταψήφιση των κανονισμών από τη βουλή αυτοί δεν ισχύουν για να ρυθμιστεί το ωράριο των καταστημάτων και επομένως επανέρχεται ο νόμος του 2006, τον οποίο χαρακτήρισε ημιτελή. 

Τα μόνα καταστήματα που θα παραμένουν ανοικτά την Κυριακή είναι τα ειδικά καταστήματα, σημείωσε. 

Μέχρι να ληφθεί η απόφαση του ανωτάτου τα καταστήματα τις Κυριακές θα είναι κλειστά και την Τετάρτη και το Σάββατο θα κλείνουν στις 3 το απόγευμα. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας της βουλής, Ανδρέας Φακοντής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετσιθελικά και δογματικά επιδιώκει να επιβάλει τη δική της άποψη για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. 

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι έκλεισε τα αυτιά της σε όλες τις εκκλήσεις, τόσο από την πλειοψηφία της βουλής όσο και από την πλειοψηφία των καταστηματαρχών και των εργαζομένων για να βρεθεί η χρυσή τομή. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος με σημερινές του δηλώσεις επί του θέματος, τόνισε ότι το όλο ζήτημα πήρε τον δρόμο προς το ανώτατο δικαστήριο για τελεσίδικη απόφαση, η οποία θα πρέπει, τόνισε, να γίνει σεβαστή από όλους . 

«Εμείς», είπε, «ενώνουμε τη φωνή μας με την κυβέρνηση και την υπουργό εργασίας και απευθύνουμε έκκληση προς τους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Δεν είναι καιρός να προσθέσουμε και άλλους άνεργους». 

Σχολιάζοντας αιχμές της αντιπολίτευσης ότι ο ΔΗΣΥ εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα επί του θέματος, ο κ. Νεοφύτου κατέστησε σαφές ότι «ο ΔΗΣΥ εξυπηρετεί τα συμφέροντα 800 χιλ. καταναλωτών που έχουν το δικαίωμα της επιλογής, τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα συμφέροντα της χώρας στον τουριστικό τομέα». 

Η ΟΕΒ συνιστά ψυχραιμία 

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), απευθύνει «δραματική έκκληση» στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας με ανακοίνωσή της, ώστε να χειριστούν το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων ως εξαιρετικά κατεπείγον ώστε να εκδοθεί η ετυμηγορία χωρίς την ελάχιστη καθυστέρηση. 

Ταυτόχρονα η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση σε όλες τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που προσέλαβαν εργαζόμενους μετά την επέκταση των ωραρίων, να επιδείξουν την μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, αξιοποιώντας επιλογές και ρυθμίσεις που θα περιορίζουν στο ελάχιστο ή θα εκμηδενίζουν την ανάγκη αποδέσμευσης προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου