Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Διαμαρτυρία ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ

Αλ.Τρυφωνίδης: Θέλουν διακαώς να την δώσουν σε ξένα χέρια και σε φίλους τους
Πυρ και μανία οι συντεχνίες με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Cyta
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/290190/pyr-kai-mania-oi-syntechnies-me-to-schedio-idiotikopoiisis-tis-cyta#sthash.a7M2Anp2.dpuf

Λευκωσία: Την έντονη αντίδραση των συντεχνιών της Cyta προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση του Ημικρατικού Οργανισμού. Προχωρούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό τη Δευτέρα, την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει έχοντας ενώπιον του το επίμαχο νομοσχέδιο.

Την εντονη αντiδραση των εκπροσώπων των συντεχνιών προκάλεσαν πληροφορίες στον Τύπο σε σχέση με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης, χαρακτήρισε προβοκατόρικη και μαφιόζικη την ενέργεια του Eφόρου Aποκρατικοποιήσεων να καλέσει χθες το απόγευμα δημοσιογράφους για να τους ενημερώσει για το εν λόγω σχέδιο, χωρίς όπως ανέφερε να ενημερώσει τις συντεχνίες.

«Διοχετεύουν πληροφορίες, ότι οι εργαζομένοι τα παίρνουν όλα, προσπαθώντας να στρέψουν την κοινή γνώμη αλλού», ανέφερε μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.
 
Μάλιστα, ζήτησε την παραίτηση του Eφόρου Aποκρατικοποίησεων και του υπουργού Οικονομικών, εάν και ο ίδιος γνώριζε για την ενημέρωση που έγινε στους δημοσιογράφους.
 
Ο κ. Τρυφωνίδης τόνισε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, γνώριζαν τις διαφωνίες των συντεχνιών για πολλές πρόνοιες του σχεδίου, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να κατατεθεί στο Υπουργικό τη Δευτέρα.

Επανελαβε την διαφωνία των συντεχνιών στην αποκρατικοποίηση της Cyta και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση θέλει διακαώς να παραδώσει τη Cyta σε «ξένα χέρια και σε φίλους της».
 
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΟΜΕ Cyta, Δημήτρης Κορομίας, τόνισε ότι Οργανισμός είναι περιουσία του κυπριακού λαού, προσθέτοντας ότι οι συντεχνίες υπέβαλαν προτάσεις για να παραμείνει η Cyta κάτω από το δημόσιο δίκαιο.

Ανέφερε οτι ξένισε το γεγονός ότι, ενώ γινόταν λόγος για προαπαιτούμενα, «στη συνέχεια, α-λα-καρτ, αφαιρέθηκαν κάποια από αυτά, όπως έγινε στην περίπτωση της ΑΗΚ».

Ο κ. Κορομίας είπε ότι την τελική απόφαση για το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης της Cyta θα λάβει η Βουλή, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις τις επόμενες μέρες με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, για να εξηγήσουν τη θέση, ότι η Cyta δεν πρέπει να αποκρατικοποιηθεί.

Diloseis disi-akel apo Alitheia

H αποκρατικοποίηση και ο στρατηγικός επενδυτής θα προσθέσουν αξία στη CYTA και θα βγουν κερδισμένοι και ο ίδιος ο οργανισμός και η κυπριακή οικονομία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ακούει καθημερινά τους εργαζόμενους στη CYTA να διαμαρτύρονται. "Εγώ θα πω και τη φωνή την άλλη που δεν ακούγεται, όλων των υπολοίπων, πλην των 2 χιλιάδων εργαζομένων στην ΑΤΗΚ", είπε, σημειώνοντας πως τους άλλους 798 χιλιάδες Κύπριους πολίτες δεν τους ρώτησε κανένας.
Εγώ θα μεταφέρω τη θέση και την άποψή τους, ανέφερε, σημειώνοντας πως για τους υπόλοιπους εργαζόμενους είναι πρόκληση την ώρα που υπάρχουν 80 χιλιάδες άνεργοι, που είναι κλειστές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάποιους να τους διασφαλίζεις ότι, είτε αποκρατικοποιηθεί η CYTA ή όχι, είτε κλείσει η CYTA ή όχι, θα έχουν τη δουλειά τους και τις αυξήσεις τους, όχι μόνο μέχρι τη συνταξιοδότησή τους αλλά και χωρίς να επηρεαστούν οι συντάξεις τους μέχρι την ημέρα που θα ζούνε."
Ακούγονται μόνον οι φωνές από αυτούς που τους έχουμε διασφαλίσει, είπε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας πως "μάθαμε εδώ και δεκαετίες όλο το πολιτικό σύστημα να ακούμε και να προστατεύουμε μόνο τους προστατευμένους".
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε ποιος τους διασφαλίζει ότι αύριο θα έχουν δουλειά και ότι δεν θα έχουν περικοπές ή ότι δεν θα βρεθούν στο δρόμο ή ότι ο οργανισμός στον οποίον δουλεύουν δεν θα κλείσει.

Το ΑΚΕΛ θα εναντιωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις και εντός και εκτός της Βουλής, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως αν γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ΑΚΕΛ επανέλθει στην εξουσία, τότε θα κινήσει τις διαδικασίες για επιστροφή του δημόσιου πλούτου στο δημόσιο.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν είναι βέβαιος "και εάν η ΑΗΚ έχει γλυτώσει", προσθέτοντας πως "έχει γλυτώσει προσωρινά".
Εύχομαι και ελπίζω αυτά που διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΗΚΟ να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αν ναι, τότε η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσει, επεσήμανε.
Είπε εξάλλου πως "εάν αυτή η κυβέρνηση προχωρήσει, με τη στήριξη κάποιων άλλων, εάν και εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα, και επανέλθουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εξουσία, τότε εμείς θα κινήσουμε τις διαδικασίες για επιστροφή του δημόσιου πλούτου στο δημόσιο και όχι σε κάποιους ιδιώτες".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου