Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ιδιωτικοίηση ΑΤΗΚ

Παίζουν το τελευταίο τους χαρτί στο Προεδρικό
  ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 

Τις συντεχνίες της ΑΤΗΚ θα δεχθεί σήμερα στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από αίτημα των συντεχνιακών, σε μια ύστατη προσπάθεια τους για αποσόβηση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού. Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα κρίνει, σύμφωνα με τις συντεχνίες, και τα επόμενά τους βήματα, αφού οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν με δυναμικά μέτρα και κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ, οι συντεχνίες άρχισαν ήδη από χθες ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αφού το μέλλον του Οργανισμού βρίσκεται τώρα στα χέρια τους. Οι συναντήσεις επέφεραν το αναμενόμενο, με τον ΔΗΣΥ να τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και το ΑΚΕΛ εναντίον.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ.
Οι πέντε συντεχνίες της ΑΤΗΚ θα έχουν σήμερα στις 9.00 το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκεί όπου αναμένεται να θέσουν τις εισηγήσεις τους για τη μη αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, θα ζητήσουν όπως αφαιρεθεί ο όρος της αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Οι συντεχνίες διαβίβασαν, μάλιστα, στον Πρόεδρο την Δευτέρα, μέσω του Προϊστάμενου Διοίκησης της Προεδρίας Κύπρου Κυπριανού, ψήφισμα κατά της αποκρατικοποίησης καθώς και την πρόταση τους για εκσυγχρονισμό του τρόπου οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης της ΑΤΗΚ. «Το αποτέλεσμα της συνάντησης, θα αξιολογηθεί σε νέα συνάντηση που θα έχουμε οι πέντε συντεχνίες μεταξύ μας, η οποία ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμα, για να αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα που θα λάβουμε», δήλωσε στην «Α» ο Γ.Γ. της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου. Η ανατροπή πάντως φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και έτσι κήρυξε την ΑΤΗΚ ως φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση με στόχο να εφαρμοστεί η διαδικασία προσέλευσης στρατηγικού επενδυτή.
Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της διασφάλισης των δικαιωμάτων των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ Νόμος του 2015», το οποίο κατατέθηκε την ίδια μέρα στη Βουλή, διασφαλίζει το καθεστώς εργοδότησης και τα δικαιώματα των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ, περιλαμβανομένων των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων, των δικαιωμάτων εκπροσώπησης και των δικαιωμάτων που προκύπτουν σε περίπτωση κατάργησης θέσης. Στη Βουλή βρίσκεται επίσης από τη Δευτέρα και το νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει τις δυνατότητες παρέμβασης και ελέγχου του κράτους στην εταιρεία ακόμη και μετά την έλευση στρατηγικού συνεργάτη για λόγους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. Η αποκρατικοποίηση θα κριθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκεί όπου οι βουλευτές θα κληθούν με το νέο χρόνο, να ψηφίσουν και για τα δύο νομοσχέδια, τόσο των εργασιακών όσο και για τη δημιουργία νέας εταιρείας.
ΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
Γι’ αυτό και το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι συντεχνίες είχαν χθες συναντήσεις με το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν αναμενόμενο. ΔΗΣΥ και συντεχνίες συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε ό,τι αφορά το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ. «Ο ΔΗΣΥ πιστεύει στη ‘’μεταμόρφωση’’ της Cyta και ότι μέσα από τη μετατροπή της σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και στη συνέχεια με τη συμμετοχή ενός στρατηγικού επενδυτή θα περιμένουν ακόμα καλύτερες μέρες τον Οργανισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου. Ωστόσο, οι συντεχνίες ζήτησαν τη συνδρομή του ΔΗΣΥ, ώστε σε περίπτωση που υλοποιηθεί η αποκρατικοποίηση να έχουν διασφαλιστεί όλα τα υφιστάμενα δικαιώματα των εργαζομένων. «Θέση του ΔΗΣΥ είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το εργασιακό τους μέλλον και γι’ αυτό σκοπεύει να καταβάλει προσπάθεια ώστε και η τελευταία ανησυχία των εργαζομένων να αρθεί», είπε ο κ. Προδρόμου. Αντίθετα, κατά τη συνάντηση των συντεχνιών με το ΑΚΕΛ, το κόμμα της αντιπολίτευσης εξέφρασε για ακόμα μια φορά την ξεκάθαρη του θέση εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού διαβεβαίωσε τις συντεχνίες ότι το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί μέχρι τέλους με όλες του τις δυνάμεις για να διαμορφωθούν τέτοια δεδομένα τα οποία δεν θα επιτρέψουν να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΗΚ. Η επόμενη συνάντηση των συντεχνιών θα είναι με τη Συμμαχία Πολιτών τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.
ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μας καταθέσαμε τη διαχρονική μας θέση εναντίον των αποκρατικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων, ενώ παραδώσαμε και την πρόταση των συντεχνιών για τον εκσυγχρονισμό της ΑΤΗΚ», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ, Ηλίας Δημητρίου. Οι συντεχνίες επιμένουν στο ότι πρέπει να δοθεί η επιλογή στους εργαζόμενους, σε περίπτωση αποκρατικοποίησης, να εργαστούν στη δημόσια υπηρεσία με μετάταξη και διαφωνούν με τον όρο «απόσπαση», αφού θεωρούν ότι υποδηλώνει προσωρινή λύση του προβλήματος. Όσον αφορά την επέκταση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις περιπτώσεις των εργαζομένων που θα επιλέξουν να εργοδοτηθούν στη νέα εταιρεία, ο κ. Δημητρίου είπε πως η ισχύ της με τα υφιστάμενα δικαιώματα περιορίζεται στον ένα χρόνο. Επίσης, οι συντεχνίες σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει παραχώρηση των υπηρεσιών προς τη νέα εταιρεία, αλλά εκχώρηση, ώστε να μπορούν να παρθούν πίσω σε περίπτωση που κάτι πάει ανάποδα. Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και σε νομικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση του όρου «απασχολούμενοι» αντί του όρου «εργαζόμενοι».

Δεν βγήκε άσπρος καπνός από το Προεδρικό κατά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τις συντεχνίες της Cyta.
Πρόεδρος Αναστασιάδης και Υπουργός Οικονομικών παρουσιάζονται αμετακίνητοι στη θέση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την διαδικασία αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Η αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ, αλλά και ο νομικός διαχωρισμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, είναι προαπαιτούμενα των δανειστών για την επόμενη δόση.
Μετά και το αρνητικό αποτέλεσμα της συνάντησης, οι συντεχνίες της ΑΤΗΚ εξετάζουν τα επόμενα βήματα τους και δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν με δυναμικά μέτρα και κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, θα ζητήσουν όπως αφαιρεθεί ο όρος της αποκρατικοποίησης της ΑΤΗΚ από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Οι συντεχνίες διαβίβασαν, μάλιστα, στον Πρόεδρο την Δευτέρα, ψήφισμα κατά της αποκρατικοποίησης καθώς και την πρόταση τους για εκσυγχρονισμό του τρόπου οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης της ΑΤΗΚ.

- See more at: http://alfanews.com.cy/index.php/oikonomia/item/21587-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-cyta-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82.html#sthash.6zGSDzHq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου