Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ωράριο και ΔΕΟΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τις τελευταίες μέρες, για μια ακόμα φορά, οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο γίνονται μάρτυρες και θύματα ταυτόχρονα, κυβερνητικών αποφάσεων σε ότι αφορά το θέμα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο.
Ως αποτέλεσμα της αυταρχικής και ετσιθελικής πολιτικής της κυβέρνησης για εργασία στα καταστήματα 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η αναστάτωση που επικρατεί, και έχουν ενταθεί οι πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι για να εργαστούν σε μέρες και ώρες που τα καταστήματα με βάση τον Νόμο πρέπει να κλείσουν, η ανασφάλεια, ο φόβος και η απορρύθμιση στο πλαίσιο εργασίας των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο.
Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί η κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2013 πρώτα με τα διατάγματα, μετά με τους κανονισμούς, προσπαθεί δια πυρός και σιδήρου και μη λαμβάνοντας καμία φωνή υπόψη, πέραν από τις φωνές μιας μειοψηφίας μεγαλοεπιχειρηματιών, να επιβάλει την πολιτική της πλήρους φιλελευθεροποίησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων.
Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι, αντί η κυβέρνηση να ενεργεί ως ισορροπιστής στην ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας του λιανικού εμπορίου με έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τις ενέργειες της, πυροδοτεί ακόμα περισσότερο την απορρύθμιση και την ανασφάλεια.
Η ΠΕΟ απαιτεί από την κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης στο ζήτημα της εργασίας στο λιανικό εμπόριο να ενεργήσει με τρόπο που να διαφυλάσσεται ο Νόμος και οι ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο και όχι να εξωθεί με την στάση της σε ακραίες εργοδοτικές συμπεριφορές, ακόμα και σε παράνομες ενέργειες που πλήττουν την καλώς νοούμενη λειτουργία του κράτους δικαίου.
30 Δεκεμβρίου 2015

Δεν είναι δουλειά της Βουλής, αλλά αυτή θα αποφασίσει για τα ωράρια
www.dialogos.com.cy Στην αντεπίθεση το νομοθετικό σώμα για την ετσιθελική στάση της κυβέρνησης
Στην αντεπίθεση περνά η Βουλή, μετά την ετσιθελική και δογματική στάση της κυβέρνησης για τα ωράρια των καταστημάτων, η οποία επιχειρεί να περάσει την άποψή της διά πυρός και σιδήρου.
Η πλειοψηφία της Βουλής προειδοποιεί ότι το Σώμα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και απλός θεατής στις εξελίξεις και ήδη άρχισε να μελετά το ενδεχόμενο αύξησης των ποινών για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία, καθώς και την πιθανότητα λήψης άλλων μέτρων, τα οποία να διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση, για μια θεσμική εκτροπή που η ίδια προκάλεσε, κρύβεται τώρα πίσω από την απόφαση του Ανωτάτου, με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να δηλώνει ότι τελεσίδικα το Ανώτατο θα δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με τα ωράρια των καταστημάτων.
Σε δηλώσεις στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθώντας τον δρόμο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα δικαστικά. Εκλεισε τα αφτιά της, τόνισε, σε όλες τις εκκλήσεις από την πλειοψηφία της Βουλής, των καταστηματαρχών και των εκπροσώπων των εργαζομένων, για εξεύρεση της χρυσής τομής.
Διαμήνυσε εκ νέου, ότι η Βουλή δεν ενέκρινε τους κανονισμούς, γιατί το περιεχόμενό τους ήταν ακριβώς το ίδιο με τα διατάγματα που εξέδιδε η Υπουργός. Σύμφωνα με δηλώσεις στον «Αστρα», του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι η ρύθμιση του ωραρίου δεν είναι δουλειά της Βουλής, αλλά της εκτελεστικής εξουσίας.
Αμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Αγγελου Βότση, ο οποίος υπέδειξε ότι δεν είναι δουλειά της Βουλής, αλλά είναι η Βουλή που πρέπει να αποφασίσει για τα ωράρια. Επεσήμανε, επίσης, ότι επαφίεται στην κυβέρνηση κατά πόσο θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Βουλή. Είναι ξεκάθαρο, υπέδειξε πως η κυβέρνηση τοποθετείται υπέρ των λίγων μεγάλων.
Εκρηκτικό μείγμα αναρχίας
Οι ενέργειες που εδώ και καιρό υποδαυλίζει η κυβέρνηση, προκάλεσαν ήδη ένα εκρηκτικό μείγμα αναρχίας και παρανομίας στο λιανικό εμπόριο.
Ενώ την περασμένη Δευτέρα η κ. Αιμιλιανίδου, προέτρεψε τους εργοδότες να μην απολύσουν κανέναν εργαζόμενο μέχρι την απόφαση του Ανωτάτου, εντούτοις δεν είπε λέξη για τις δημόσιες τοποθετήσεις των μεγάλων επιχειρηματιών ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο του 2006, θα παρανομήσουν και θα παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματά τους και τις Κυριακές και τις Τετάρτες το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου Μάριο Αντωνίου θα προχωρήσουν στην απόφασή τους γιατί θα τους δικαιώσει το Ανώτατο. Απείλησε μάλιστα πως αν τους αναγκάσουν να μην εργάζονται απογεύματα της Τετάρτης και Κυριακές θα απολύσουν προσωπικό.
Ωστόσο, θα μπορούσε πολύ απλά η κυβέρνηση να αποδεχθεί τη μέση λύση που πρότεινε η πλειοψηφία της Βουλής για αύξηση των ωρών τις καθημερινές και να παραμείνουν κλειστά έξι μήνες τα καταστήματα την Κυριακή, ώστε να συμπληρώνονται οι ώρες και να μην απολυθεί κανένας. Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης χαρακτήρισε προκλητικές τις ξεκάθαρες δηλώσεις για παρανομία και διερωτήθηκε, αφού είναι βέβαιοι ότι θα δικαιωθούν από το Ανώτατο γιατί δεν αναμένουν την απόφασή του και βιάζονται να παραβιάσουν το νόμο; Εκείνο που τους ενδιαφέρει, υπογράμμισε, είναι μόνο το κέρδος.
Αθηνά Ξενοφώντος
 



Η ΔΕΟΚ καλεί τους εργαζόμενους να να διεκδικήσουν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα το μέλλον - See more at: http://alfanews.com.cy/index.php/oikonomia/item/21953-2015-12-30-08-03-27#sthash.SYQfGzts.dpuf

Το 2015 υπήρξε ακόμη μια χρονιά πόνου, κοινωνικής δυστυχίας κατάρρευσης και αμφισβήτησης ηθικών, κοινωνικών και ανθρώπινων αξιών με τους Κύπριους εργαζόμενους να υποδέχονται τη νέα χρονιά σε συνθήκες φτώχειας, ανεργίας και απαξίωσης κοινωνικών και πολιτικών θεσμών αναφέρει σε Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της η ΔΕΟΚ και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα το μέλλον που τους αξίζει, το μέλλον που δικαιούνται, ένα μέλλον που μόνο με αγώνες και θυσίες μπορεί να κερδηθεί.
Η οικονομία και οι σκληρές πολιτικές λιτότητας οδήγησαν στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, στη δραματική αύξησης της φτώχειας στην εκτόξευση της ανεργίας και στην κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας, σημειώνει στο μήνυμα της η ΔΕΟΚ και προσθέτει πως δυστυχώς οι υποσχέσεις του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες δεν επιβεβαιώνονται από την σκληρή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.
«Το κράτος κοινωνικής πρόνοιας έχει αντικατασταθεί από τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα ψίχουλα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι αξιοπρεπείς μισθοί έχουν αντικατασταθεί από μισθούς φτώχειας και συνθήκες εργασίας που προσιδιάζουν περισσότερο σε δουλοπαροίκους παρά σε υπερήφανους και αξιοπρεπής εργαζομένους. Οι εκποιήσεις και οι εξώσεις έχουν πάρει τη θέση των στεγαστικών προγραμμάτων. Οι φορολογίες εξακολουθούν να αφαιμάσσουν φτωχές οικογένειες και ανέργους που δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη για την καθημερινή διαβίωση τους. Χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν την Κύπρο ελπίζοντας σε μια ευκαιρία για απασχόληση και απαλλαγή από τον εφιάλτη της ανεργίας» αναφέρει.
Και σημειώνει πως κυρίαρχοι στόχοι για το συνδικαλιστικό κίνημα το 2016 είναι η αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η εγκατάλειψη της λιτότητας και η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η εισαγωγή γενικού κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα και όλους τους εργαζόμενους.
Η ΔΕΟΚ σημειώνει πως η Κυβέρνηση οφείλει μετά την σωτηρία των τραπεζών να σώσει νοικοκυριά και οικογένειες, οφείλει να αφουγκραστεί επιτέλους την κοινωνία και όχι μόνο της αγορές και το κερδοσκοπικό κεφάλαιο, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος χρειάζεται ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και αξιοπρεπής μισθούς και εργασία.
Εύχεται τέλος στους Κύπριους εργαζόμενους και σε όλο τον κυπριακό λαό το 2016, να είναι χρονιά ανάπτυξης, κοινωνικής προόδου και απελευθέρωσης της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.

- See more at: http://alfanews.com.cy/index.php/oikonomia/item/21953-2015-12-30-08-03-27#sthash.SYQfGzts.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου