Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Στην αντεπίθεση περνά η ΠΕΟ για επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων Βολές κατά της κυβέρνησης από τον Πάμπη Κυρίτση

Newzup.com

Με σύνθημα «Δυναμικά στην αντεπίθεση» για επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και δίκαιη κοινωνική πολιτική πραγματοποιήθηκε την Τρίτη έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο ΠΕΟ, με τη συμμετοχή και Τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι το 2016 θα είναι χρονιά διεκδικήσεων.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν και επαίρονται γιατί έχουν εφαρμόσει τόσο σκληρή λιτότητα και έχουν δημιουργηθεί πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι τα πλεονάσματα δημιουργούνται επειδή το κράτος αποποιείται το ρόλο του ως δημιουργός ανάπτυξης και για 3 χρόνια έχει σχεδόν παγώσει κάθε αναπτυξιακό έργο, γεγονός που οδηγεί σε διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και σε οικονομικά αδιέξοδα, αφού ανατροφοδοτεί το φαύλο κύκλο της κρίσης και εναποθέτει τις ελπίδες για επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στους φτηνούς μισθούς, στην μόνιμα ψηλή ανεργία και στην ένταση της εκμετάλλευσης.
Αναφέροντας πως στη λογική της σκληρής λιτότητας, κινείται και ο Προϋπολογισμός του 2016, ο κ. Κυρίτσης είπε πως αν οι αρχικές προβλέψεις που υπήρχαν στο μνημονιακό πρόγραμμα δεν αναθεωρούνταν παρασκηνιακά και αυθαίρετα μέσα από τη διαδικασία των επικαιροποιήσεων του μνημονίου, για την τελευταία τριετία, θα υπήρχαν διαθέσιμα πάνω από 700 εκατομμύρια για να αξιοποιηθούν στους προϋπολογισμούς για αναπτυξιακά έργα.
Εξέφρασε την άποψη ότι επιπρόσθετα μπορούσαν να διοχετευτούν πόροι για ανάπτυξη αν αντί να σκαρφίζονται τα πάντα για να οδηγήσουν τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς στην ιδιωτικοποίηση, τους αξιοποιούσαν ως βραχίονες πολιτικής επενδύσεων, παρατηρώντας πως
αν σε αυτά προστεθούν και τα ποσά που μπορούν να εισπραχθούν από τους ανείσπραχτους φόρους και από τους φοροφυγάδες των δισεκατομμυρίων της λίστας Λαγκάρτ, ο κορβανάς των επενδύσεων θα μπορούσε ασφαλώς να γίνει ακόμα μεγαλύτερος.
Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε επίσης πως παρ' όλες “τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση”. Είπε ότι το 2016 διεκδικούμε με αποφασιστικότητα, επαναφορά δικαιωμάτων και όρων απασχόλησης, εκεί και όπου οι ειδικές συμφωνίες, οι οποίες ήταν προσωρινές και είχαν τακτό χρονικό διάστημα είτε έχουν λήξει είτε πρόκειται να λήξουν.
Πρόσθεσε πως η προσπάθεια είναι όπως το 2016 επανέλθουν όλες οι συμβάσεις και όλες οι συμφωνίες εκεί που ήταν πριν το Μάρτη 2013, ενώ όσον αφορά την ΑΤΑ είναι γνωστό ότι εμείς από το 2012 εφαρμόζουμε μονομερώς εκείνο το οποίο είχε εισηγηθεί ως συμβιβαστική λύση το Υπουργείο Εργασίας και απέρριψαν οι εργοδότες, το οποίο έλεγε ότι η ΑΤΑ θα παραχωρείται ετήσια αλλά σε περίπτωση που 2 συνεχόμενα τρίμηνα η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τότε θα παγώνει. Είναι γνωστό ότι από το 2012 μέχρι σήμερα είμαστε σε ύφεση.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ούτε δεχτήκαμε, ούτε πρόκειται να δεχτούμε ακρωτηριασμό της ΑΤΑ.
Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε περαιτέρω ότι με τη ΣΕΚ υπάρχει συμφωνία στην εκτίμηση ότι είναι η ώρα για αντεπίθεση με στόχο την επαναφορά των δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί.
Περαιτέρω ανέφερε ότι αγωνιζόμαστε ώστε άμεσα να προωθηθεί νομοθετικά, η υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από τους εργοδότες των συλλογικών συμβάσεων και η απαγόρευση της οποιασδήποτε διαίρεσης και αθέμιτης εκμετάλλευσης φτηνής εργατικής δύναμης, προσθέτοντας ότι διεκδικούμε τον καθορισμό ελάχιστων όρων απασχόλησης για τα πιο βασικά δικαιώματα και ωφελήματα τους με ευθύνη της πολιτείας για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση.
Κατά τον ΓΓ της ΠΕΟ μέσα από τη λεγόμενη μεταρρύθμιση και το Ε.Ε.Ε. η κοινωνική πολιτική του κράτους δεν χρησιμοποιήθηκε ως μέσο αναδιανομής του εισοδήματος αλλά οι φτωχοί επιχορήγησαν τους φτωχότερους. Ο κ. Κυρίτσης είπε ακόμα ότι η ΠΕΟ απαιτεί αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Συνταξιούχων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων τα οποία έχουν ακρωτηριαστεί.
Ανέφερε ότι η ΠΕΟ απαιτεί εδώ και τώρα ΓΕΣΥ και διερωτήθηκε αν τελικά το ΓΕΣΥ για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προκύψει, όταν καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και απαξιωθούν, για να υποχρεωθούμε όλοι να πάμε στις ιδιωτικές ασφάλειες;
Όσον αφορά την CYTA, ο κ. Κυρίτσης είπε πως παρόλο ότι φέτος αναμένεται να έχει πλεονάσματα που θα πλησιάσουν τα 100 εκατομμύρια και που αντικειμενικά η αξία της ξεπερνά το 1,5 δις, η κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη για ένα ποσό που από ότι ακούεται δεν θα ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια να χαρίσει τη CYTA στους ιδιώτες, τις υποδομές και τα κέρδη της.
Είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να φορτώσει στον κρατικό προϋπολογισμό την μετακίνηση όλων των υπαλλήλων της CYTA στο δημόσιο για να μπορεί ο λεγόμενος επενδυτής να ξεκινήσει το μισθολογικό κόστος από την αρχή.
Το ίδιο επιχειρείται και για την ΑΗΚ, συνέχισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, προσθέτοντας πως παρά τις διαβεβαιώσεις επισπεύδεται η διαδικασία πρώτα της διάλυσης της, με επίκληση διαφόρων προκατασκευασμένων μελετών και προφανώς μετά την απαξίωση της και την πώληση της όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι η ΠΕΟ μαζί με τη ΣΗΔΗΚΕ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα ώστε μέσα από τη δημιουργία ενός ισχυρού συνδικαλιστικού και κοινωνικού μετώπου να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε επίσης ότι πολλοί διερωτώνται, αν το συνδικαλιστικό κίνημα, ύστερα από το σοκ που πέρασε και περνά ο τόπος διατηρεί ακόμα την ικανότητα και τη δυνατότητα να αντιδράσει και μάλιστα να περάσει στη φάση της αντεπίθεσης όπως είναι το σύνθημα του συνεδρίου.
Πρόσθεσε πως είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη επίθεση φθοράς και απαξίωσης ανάμεσα στην κοινή γνώμη, από διάφορες κατευθύνσεις, η οποία είχε καθαρό στόχο, να υποσκάψει την ηθική υπόσταση και τις αξίες του Συνδικαλιστικού κινήματος, να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τις κατακτήσεις τους και να παρουσιάσει ως αιτίες της κρίσης τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις.
Λέγοντας ότι η επίθεση ενάντια στο Συνδικαλισμό και τους Συνδικαλιστές ήταν και ένας τρόπος για να συσκοτίζουν τις αιτίες της κρίσης και να προστατεύουν επιμελώς, τις τράπεζες, τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφαλαίο για τις ασήκωτες ευθύνες τους, ο ΓΓ της ΠΕΟ κατάληξε διαβεβαιώνοντας ότι θα επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις και ενωμένοι γύρω από τους στόχους μας θα αποδείξουμε για ακόμα μια φορά ότι είμαστε ικανοί όχι μόνο να υπερασπίσουμε και να προστατεύσουμε αυτά που έχουν κερδηθεί αλλά και να χαράξουμε δρόμο για καινούργιες κατακτήσεις για να εξασφαλίσουμε στον κόσμο της εργασίας εκείνα τα οποία δικαιούται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου