Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα-απεργία και δηλώσεις

ΕΤΥΚ: Χρέος της να αντιδρά
"'Όταν ανατρέπεται το αποτέλεσμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων"
Αποτελεί χρέος κάθε σοβαρής και υπεύθυνης συνδικαλιστικής οργάνωσης να αντιδρά με όλα τα εις τη διάθεσή της μέσα όταν επιχειρείται το αποτέλεσμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων να ανατρέπεται και να μην εφαρμόζεται, δηλώνει η ΕΤΥΚ και χαιρετίζει την έκτακτη συμφωνία για το προσωπικό των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ).
 «Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με το φορολογούμενο πολίτη, διερωτόμαστε: Πώς ο ίδιος μπορεί να κοιτάζει το φορολογούμενο πολίτη στα μάτια μετά τα όσα έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Συνεργατισμό;», αναφέρει παράλληλα η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Η ΕΤΥΚ συγχαίρει τους συναδέλφους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας «για την αγωνιστικότητα και την ομοψυχία που επιδεικνύουν, γνωρίζοντας ότι, με την προσπάθεια που επιχειρείται για καταστρατήγηση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, διακυβεύεται όχι μόνο το δικό τους μέλλον, αλλά το μέλλον όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και των εργαζομένων γενικότερα».
Επαναλαμβάνει ότι «η αιτία αυτής της μη επιθυμητής για μας αντιπαράθεσης, είναι η άρνηση της Διοίκησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας να υλοποιήσει τη συμφωνία της 30ης Νοεμβρίου 2015».
Εκφράζει τη θέση ότι «αποτελεί χρέος κάθε σοβαρής και υπεύθυνης συνδικαλιστικής οργάνωσης που σέβεται τα μέλη της αλλά και τους εργασιακούς θεσμούς, να αντιδρά με όλα τα εις τη διάθεσή της μέσα, όταν επιχειρείται, το αποτέλεσμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (συμφωνίες) να ανατρέπονται και να μην εφαρμόζονται από το ένα από τα δύο μέρη που το συμφώνησαν».
«Αυτό ακριβώς πράττει η οργάνωσή μας», προσθέτει.
Όσον αφορά τη χθεσινή, έκτακτη συμφωνία που έχει γίνει για το προσωπικό των ΣΠΙ, «θα θέλαμε να τονίσουμε ότι χαιρόμαστε ιδιαίτερα που στη συμφωνία αυτή έχουν αντιγραφεί και επιτέλους ισχύουν και για τα Συνεργατικά, πρόνοιες που περιέχονται στις Συλλογικές Συμβάσεις της ΕΤΥΚ για τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους».
ΚΕΒΕ: Απαράδεκτη και προκλητική η απεργία της ΕΤΥΚ
Το Επιμελητήριο θεωρεί ως παράλογη τη στάστη της συντεχνίας
Ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε και το ΚΕΒΕ αναφορικά με τη 48ωρη απεργία της ΕΤΥΚ, τονίζοντας: "Απαράδεκτη και προκλητική για το σύνολο της κοινωνίας χαρακτηρίζει το ΚΕΒΕ τη 48ωρη απεργία που εφαρμόζει η ΕΤΥΚ στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα, το ΚΕΒΕ αναφέρει: "Όπως αναφέρει το ΚΕΒΕ σε μια περίοδο που οι φορολογούμενοι βάζουν ξανά το χέρι στη τσέπη για να στηρίξουν το Συνεργατισμό με επιπλέον €200 εκ., είναι απαράδεκτο η ΕΤΥΚ να προβαίνει σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα προσαυξήσεις μισθών και ΑΤΑ!".
"Το ΚΕΒΕ τονίζει εμφαντικά ότι τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στην ανεργία, δεν μπορεί η ΕΤΥΚ να κάνει απεργία αξιώνοντας αυξήσεις εισοδημάτων. Ο παραλογισμός της ΕΤΥΚ να ζητά μέχρι και αναδρομική επιστροφή προσαυξήσεων και ΑΤΑ ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και συνιστά προσπάθεια ναρκοθέτησης των προσπαθειών όλων για εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος" συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, προσθέτει το ΚΕΒΕ, είναι μια συστημική τράπεζα και ως τέτοια θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τη Συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων.
Το ΚΕΒΕ καλεί την ΕΤΥΚ να αναστείλει τα απεργιακά μέτρα της στο Συνεργατισμό και να σταματήσει να παρασύρει τα μέλη της σε άσκοπες και αχρείαστες κινητοποιήσεις.   
Inbusiness.com
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ξεπεραστεί η εργασιακή κρίση που ξέσπασε στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα επιστρέφουν ΕΤΥΚ και διοίκηση της ΣΚΤ μετά από παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.
Σήμερα ολοκληρώνεται η 48ωρη απεργία που η ΕΤΥΚ είχε κηρύξει στη ΣΚΤ.
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, έχει διευθετηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, κοινή συνάντηση ενώπιον της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, μετά από δική της παρέμβαση, σε μια προσπάθειά της για επίλυση του προβλήματος.
«Η οργάνωσή μας, σεβόμενη τους θεσμούς, θα παρευρεθεί στη συνάντηση με καλή πίστη και από την πορεία της συνάντησης, θα αποφασιστούν τα επόμενα μας βήματα» αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΤΥΚ.
Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι δεν επιδίωξε και δεν επιδιώκει αύξηση του κόστους των ωφελημάτων του προσωπικού αλλά μείωση, σημειώνοντας πως από τον περασμένο Μάιο, είχε δεχθεί να υπογράψει σύμβαση (τριετή) για τα έτη 2014 – 2016 χωρίς να έχει απαιτήσει ούτε ένα ευρώ όπως έπραξε και σε όλες τις υπόλοιπες τράπεζες.
«Μέσα από την πρόταση μας για Σύμβαση η οργάνωσή μας παραχώρησε (αποποιήθηκε) μισθολογικές αυξήσεις και άλλα ωφελήματα που θα μείωναν το κόστος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας περίπου κατά 4.000.000 ευρώ» αναφέρεται.
«Δύο φορές καταλήξαμε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και τις δύο φορές, καθ’ υπόδειξη άνωθεν, η Διοίκηση δεν αφέθηκε να εφαρμόσει τη συμφωνία» συμπληρώνει η ΕΤΥΚ και κάνει λόγο για «ανεδαφικές, ανακριβείς και εμπαθείς τοποθετήσεις για την οργάνωσή μας και τους τραπεζοϋπαλλήλους» από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
“Αν δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό με τους όρους εργοδότησης δεν έχουν καμία υποχρέωση να παραμείνουν. Αν μπορούν να βρουν καλύτερη δουλειά μπορούν να παραιτηθούν”, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στο θέμα του Συνεργατισμού.
Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΡΤΚ ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για πρόκληση και ντροπή. “Είναι πρόκληση προς τους άνεργους, τον ιδιωτικό τομέα, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν. Οι φορολογούμενοι έβαλαν μέχρι σήμερα 1,7 δις ευρώ για να έχουν αυτοί τις θέσεις τους και να μου δημιουργούν προβλήματα. Δεν είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας, εγώ τους λέω ευθέως: να παραιτηθούν και να πάνε να κοιτάξουν να βρουν καλύτερη δουλειά”.
Στον ιδιωτικό τομέα ο κόσμος έχασε τις δουλειές του και δεν μπορούν αυτοί να τυγχάνουν στήριξης και από την άλλη να βλέπουμε τέτοιες “απαράδεκτες συμπεριφορές, απαράδεκτες”, συμπλήρωσε. Δεν μπορεί την ώρα που γίνονται πολιτικές υπερβάσεις, αναλαμβάνοντας πολιτικές ευθύνες για να κρατήσουμε όρθιο τον Συνεργατισμό, σημείωσε, “να κάνουν νταϊλίκια οι προστατευμένοι”.
Σε σχόλιο ότι δεν θα ενέκρινε άρα το κονδύλι που εγκρίθηκε, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “δεν είπα κάτι τέτοιο. Θα έβαζα όρο γι` αυτούς τους ανθρώπους”. Ένας ιδιωτικός οργανισμός, που θα κινδύνευε εάν δεν έβρισκε κεφάλαια, ο εργοδότης θα φώναζε τους εργοδοτούμενους για να τους πει ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανε για να σώσει τον οργανισμό, ήταν να κάνουν θυσίες και να δεχθούν μείωση απολαβών, έφερε ως παράδειγμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. “Και όχι να κάνουν και απεργία να ζητούν αυξήσεις. Ντροπή”.
Σε παρατήρηση ότι έχουν ήδη δεχθεί μείωση των απολαβών τους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι “τέτοιες συμπεριφορές με μία λέξη τις χαρακτηρίζω: ντροπή”.
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι ο Συνεργατισμός είναι συνυφασμένος με την κυπριακή ιστορία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε εάν η κυπριακή ιστορία είναι συνταυτισμένη με το “οι πολλοί να κάνουν θυσίες για τους λίγους; Να βάζει ο φορολογούμενος 2 δις για στηριχθεί ο Συνεργατισμός και κάποιοι αντί να πουν ευχαριστώ, να δημιουργούν προβλήματα; Αυτό είναι το ευχαριστώ;”.
“Ο προϋπολογισμός πέρασε άνετα” δήλωσε ο Α. Νεοφύτου
Κληθείς να σχολιάσει ότι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός της κυβέρνησης πέρασε με οριακή πλειοψηφία και ολίγον κουτσουρεμένος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε: “ο προϋπολογισμός πέρασε άνετα. Όταν τα πλείστα μνημονιακά νομοσχέδια περνούσαν με μία ψήφο”. Η πρόταση, συνέχισε, για μείωση κάποιων επιπλέον λειτουργικών δαπανών ήταν με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ. “Θέλουμε λιγότερες δαπάνες, θέλουμε λιγότερο σπάταλο κράτος. Υπερψηφίστηκαν από όλους”. Το σταύρωμα κάποιων κονδυλίων, είπε, είναι συνήθης πρακτική της Βουλής τις τελευταίες πενταετίας, για να μπορεί το σώμα να έχει έναν δεύτερο έλεγχο για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού.

Inbusiness.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου